A rendelkezésre álló precíziós technológiák között legfontosabb a kompatibilitás és az egymással történő kommunikáció. A Valtra traktorgyár innovatív újdonsága a Valtra Smart Touch ezt az igényt hivatott kielégíteni, és egyedülálló módon megoldani.

Valtra

A Valtra traktorgyár újdonsága a Valtra Smart Touch integrált erő-, és munkagépvezérlő rendszer

Valtra Smart Touch (VST) több mint egy „elektronikus kartámasz”!

A VST egy integrált erő-, és munkagépvezérlő rendszer, mellyen egy platformról vezérelhető a traktor és a munkagép.

A VST-al kezelhető:

- a traktor valamennyi beállítása (motorfordulat, sebességváltó tartományok, kihelyezett szelepek, font-, és hátsó emelőmű);

- a GPS alapú helymeghatározás, és az automata kormányzás;

- a táblavégi forduló automatika, melyet előre szerkeszthetünk;

- szabványos Isobus-os munkagépek precíziós vezérlése, helyspecifikus kijuttatása (Variate Rate Control) és a szakaszvezérlés (Section Control).

VST

A VST-ben a beállításokat elmenthetjük, és a jövőben bármikor előhívhatjuk

A VST két lépcsős menürendszere piktogramok segítségével kezelhető (nem igényel nyelvismeretet). A menürendszer gyakorlott gépészek számára átgondolt és átlátható. A kezelő saját munkafolyamatainak és elképzeléseinek megfelelően tudja a beavatkozásokat a terminál nyomógombjaihoz vagy joystickhoz rendelni (ahogy a kezére esik). Az adott munkagép és felhasználási terület beállításai után a profilt elmenthetjük, és a jövőben bármikor a memóriából előhívhatjuk (nem kell ismételten a beállításokkal vesződni).

A Valtra előnyeit abban az esetben is élvezhetjük, amikor különböző munkagépgyártók termékét – akár precíziós gazdálkodásba illeszthető gépét – kívánjuk üzemeltetni. A Valtra technológiájával elköteleződés és kompromisszumok nélkül választhatja meg, ki üzemeltetheti munkagépét!

A 2019-es AgrárgépShow-Mezőfalván bemutatásra kerülő gépkapcsolat

Példa a kompatibilitásra – a Valtra Smart Touch nem zsákutca!

Mezőfalván a német Rauch mezőgépgyár speciális műtrágyaszóróját, és a szintén német gyártmányú GreenSeeker zöldfelület meghatározó eszközt üzemeltetjük egyszerre egy Valtra Smart Touch-os traktorral.

Három gyártó három eszköze üzemel egy platformról!

Rauch TWS 85.1 + Axis H EMC műtrágyaszóró

A Rauch TWS nagy területű műtrágyaszóró, mely tökéletesen megfelel a nagy teljesítmény, az alacsony talajnyomás és a maximális szórási pontosság gyakorlati követelményeinek.

A TWS koncepció alapja a szabványos – 3 ponton – függesztett műtrágyaszóró kombinálása egy 7000 l kapacitású szállítókocsival. Ennek a pótkocsi kialakításnak köszönhetően a súly három tengelyen oszlik meg, így alacsony nyomást gyakorol a talajra.

műtrágyaszóró

Nagy teljesítmény, alacsony talajnyomás, maximális szórási pontosság

EMC (Electronic Massflow Controll) – elektronikus anyagáram-ellenőrzés

A jelenlegi legtökéletesebb vezérlés, amely két különböző valós idejű mérőrendszerrel külön-külön szabályozza a műtrágya áramlását a bal és a jobb oldali adagoló tolólapon keresztül. Az EMC-műtrágyaszórók az adagoló tolózárak nyitása után azonnal meghatározzák az egyes oldalak tényleges átfolyó mennyiségét. Így az EMC-műtrágyaszórók már néhány másodperc/méter után nagy pontossággal dolgoznak.

A már 20 éves találmány lényege, hogy minden pillanatban közvetlenül a szórótányérra jutó anyagmennyiség kerül meghatározásra. Egyértelmű előnyei a mérlegtechnikával szemben:

- Rövidebb a reakcióidő (gyakorlatilag azonnali reakció).

- Függetlenül, külön mérhető a jobb és bal szórótányérra jutó mennyiség, és ennek megfelelően külön is szabályozhatók (hidraulikus meghajtás esetén).

- A pontosságot nem befolyásolja a vibráció.

- Nincs hatással a dombos, lejtős területen, ferdén álló műtrágyaszóró sem a kijuttatás pontosságára.

Az oldalankénti pontosságot kínáló EMC adagolórendszer új távlatokat nyit, és megtakarítási lehetőségeket kínál a költségigényes műtrágyázás minden egyes műveletéhez.

NEXT GreenSeeker PACKAGE

A műtrágya kijuttatásának legfontosabb célja a tervezett termés elérése a műtrágyaköltségek optimalizálásával. Precíziós kijuttatással ez a cél a táblán belüli különbségek figyelembevételével érhető el.

A NEXT GreenSeeker a növényállomány felett elhaladva, szenzorokkal állományanalízist végez, és munkamenet közben meghatározza az állomány biomasszamennyiségének és vitalitásának különbségeit, a növényállomány zöldfelület indexét (NDVI-t)

A GreenSeeker nemcsak a növény aktuális állapotát veszi figyelembe, hanem a táblán belüli termőképesség-különbségeket is. A kapott információk alapján növényállomány térképet tudunk szerkeszteni, mely alapja lehet a következő kijuttatási térképnek.

A GreenSeeker legfontosabb jellemzői:

- Műtrágya és növekedésszabályozó kijuttatásának optimalizálása precíziós applikációk segítségével.

- Bármely fejlődési állapotban használható.

- Már a növény korai fejlődési állapotában is használható.

- Költségcsökkentés és környezetvédelem.

- Aktív rendszer, saját fényforrással.

- Dolgozzon saját precíziós stratégiával: ön határozza meg a kijuttatandó átlag-, minimum- és maximummennyiségeket.

Tapasztalatok a gépkapcsolat működéséről

A Valtra T254 Versu Smart Touch erőgép front emelőműjére van felszerelve a GreenSeeker. A traktor egy Rauch TWS 85.1 – Axis H EMC kombinációt vontat, azaz egy differenciált műtrágya-kijuttatásra alkalmas nagyteljesítményű műtrágyaszóróval alkot gépkapcsolatot. A Két munkagép között az adatcsere a traktor terminálján keresztül történik (A GreenSeekerből érkező jelet a VST terminálja fogadj. A Rauch kezelőterminálja is a VST.)

Az összeállított gépkapcsolat kétféle alkalmazásmódban használható:

1. A GreenSeeker által meghatározott NDVI érték alapján a traktor valós időben vezérli a Rauch műtrágyaszóró kijuttatási mennyiségét – beállított minimum, és maximum érték között.

2. A korábban felvételezésre került adatok, és táblatérképek (hozamtérképek, NDVI, talaj stb.) alapján az agronómus kijutatási térképet készít. Ez a térkép kerül betöltésre a Valtra ST terminálba, és a műtrágyaszóró elvégzi a differenciált kijuttatást.

A GreenSeeker bármely munkamenet során képes adatokat gyűjteni, melyek később további adatokat szolgálnak a kijuttatási térkép elkészítéséhez.

Precíziós gazdálkodás iránt érdeklődő gazdák figyelmébe ajánljuk a Valtra Smart Touch nyitott és kompatibilis rendszerét, amely képes a legfejlettebb munkagépekkel – akár egyszerre többel is – kommunikálni.

A kompatibilitás és a rugalmas rendszer a versenyképesség legfontosabb feltétele!