Egyik gazdának sem kell bemutatni a Busa-sárga munkagépek gyártásával, fejlesztésével és kereskedelmével foglalkozó kecskeméti családi vállalatot, amely két éve az Agritechnica kiállításon is nagy sikerrel szerepelt. Ezek után nem volt kérdés, hogy idén újra kiállított Hannoverben a Busa Bt. – az Agroinform.hu portál csapata pedig örömmel látogatta meg a magyar fejlesztőket a német vásárvárosban.

Horváth Bence fejlesztőmérnökkel beszélgettünk a kiállítás forgatagában.

"Megdöbbentő volt számunkra, hogy a két évvel ezelőtti sikerek után, idén – a szakmai napok alatt – még több külföldi kereskedő kereste fel a standunkat, a világ minden tájáról. Sikersztoriként éljük meg, hogy két évvel ezelőtt, itt az Agritechnica kiállításon megismerkedtünk a holland partnereinkkel, akik komolyan érdeklődtek a kultivátortechnológiánk iránt, és megfogalmaztak néhány fejlesztési igényt a munkagépeinkkel kapcsolatosan, amelyeket a holland piac megkívánt. Ilyenek voltak például a hidraulikus csukás-nyitás, valamint a még kisebb szállítási szélesség.

BUSA Bt.

A Busa Bt. forgókapás technológiája magyar talajon

A fejlesztések megvalósítása után hihetetlen kihívás előtt álltunk, amikor a holland partnerünk megrendelt tőlünk a 2019-es évre 50 darab kultivátort. Ez a szám elsőre – magyar viszonylatban, de holland vonatkozásban is – óriásinak tűnt. Az első szállítmányunk után az 50 darabos megrendelés 60-ra bővült – és utólag kiderült, hogy

a holland 100 darabszámos piacot az adott munkagépszegmensben a mi eszközeink töltötték ki 60%-ban, amely eredményre kimondhatatlanul büszkék vagyunk.

Az örömünket gyorsan felváltotta a végeláthatatlan és megfeszített munka, amellyel igyekeztünk kiváló minőségben teljesíteni a megrendeléseket – és örömmel jelentjük, hogy sikeresen leszállítottuk az összes munkagépet és ezzel párhuzamosan hatalmasat fejlődtünk a gyártástechnológiánk terén.

Az Agritechnica kiállításon épített standunk idén már több mint kétszer akkora méretű, mint két évvel ezelőtt volt és igyekeztünk a legjellegzetesebb BUSA eszközöket bemutatni itt.

Első helyen szerepelt természetesen a BUSA klasszikus forgókapás magágykészítőnk, amelyet a hazai gazdálkodók már jól ismernek. A BUSA FKM forgókapás magágykészítő előnye a kis fajlagos vonóerőigény, a nagy területteljesítmény, a nagy nedvességtartomány mellett is jól végezhető munkaminőség és az eltömődésmentesség. Az Agritechnicára elhozott gép az észak-európai piacokhoz alakítva függesztett változat és három méternél kisebb munkaszélességű.

kultivátor

A BUSA FKM forgókapás magágykészítő előnye a kis fajlagos vonóerőigény, a nagy területteljesítmény, a nagy nedvességtartomány mellett is jól végezhető munkaminőség és az eltömődésmentesség.

Természetesen a korábban említett, holland piacra továbbfejlesztett 12 soros kultivátorunkat is elhoztuk, amely 2,7 méter munkaszélességből hidraulikusan csukható. Erre a fejlesztésre azért vagyunk büszkék, mert valóságosan egyedülálló a piacon és a legkomolyabb konkurenciánk is csak a közelít ehhez a géphez.

A standunkat kivetítőkkel is körbevettük, amelyen a gép munkája látható – és ez a látvány rengeteg érdeklődőt megállít, a látogatók pedig le vannak döbbenve, amikor megtudják, hogy Közép-Kelet Európából érkeztünk és nem egy nyugati-, vagy északi országból.

A Busa Bt. csapata az Agritechnica 2019 mezőgazdasági gépészeti világkiállításon Hannoverben – fotó: Busa Bt.

A holland siker ellenére el kell hogy mondjam, hogy nagyon nehéz betörni a külföldi piacokra, hiszen minden nyugati nemzet a saját márkáját választja a legszívesebben...

Jó lenne, ha a magyar gazdálkodók is egyre szélesebb körben gyakorolnák azt hogy a magyar gyártású munkagépeket részesítenék előnyben.

Természetesen idén a holland referenciákkal kívánunk új piacokat meghódítani és ígéretes érdeklődéseket kaptunk Kanadából, az Egyesült Államokból és Afrikából.

Az első és legfontosabb továbbra is a magyar piac és a hazai gazdálkodók, akik számára már készülünk a januári AGROmashExpo és AgrárgépShow kiállításra, ahol mindig remek szakmai beszélgetéseket folytatunk az ismerős arcokkal és új partnereinkkel.