A Top-Cutter szártörő adapter 425 mm átmérőjű henger, amelynek palástjára speciálisan rézsút irányban 8 cm magasságú, a paláston végigfutó élek, kések kerültek elhelyezésre. A szerszámacél minőségű kések munkavégzés közben merőlegesek a talajra és forgás közben folyamatosan érintkeznek a szármaradvánnyal. A zárt hengerpalást eltömődésmentes munkavégzést biztosít.

A Top-Cutter hatékonyságát a kis hengerátmérőből adódó nagy forgási sebesség adja, amit kiegészít a henger súlya. Használat közben az aprító hengert hidraulika munkahengerekkel lenyomjuk a földre. A mögötte haladó henger súlya és sebessége tovább növeli a száraprító hatékonyságát, mivel tovább töri, aprítja, roppantja a szármaradványt.

Hatékonyság szempontjából a csillag, utána pedig a Cambridge tud igazán besegíteni a száraprító munkájába. Ha az eredeti simítóval megfelelő sebességgel tudtuk húzni a hengert, az a sebesség elég lesz a szártörő adapter hatékony munkájához is, ami 10-12 km/h.

HE-VA

A Top-Cutter hatékonyságát a kis hengerátmérőből adódó nagy forgási sebesség adja – fotó: Sz-Agro 2007 Kft.

Napraforgó szárállományban végzett munka alapvetően ennek a gépnek a feladata, és semmiféle nehézséget nem okozhat számára még a magas, sűrű állomány sem. A gép a szárat 12-15 cm-es darabokra vágja, egy részét a talajba keveri.

A Top-Cutter szártörő adapter ezen kívül a zöldítési céllal vetett mustár, retek stb. szárzúzására is alkalmazható. A gép a szárakat megroppantja, elvágja, a levélállományt megsérti, így a talajba jutott zöldnövény-állomány az összeaprózottság miatt hamarabb tud lebomlani, így serkentve a talajéletet.

szártörő

A gép a szárat 12-15 cm-es darabokra vágja – fotó: Sz-Agro 2007 Kft.

Valós probléma még egyelőre, hogy nem minden kombájn rendelkezik szárzúzós kukorica adapterrel, így sok területen találkozunk aratás után 40-50 cm-es kiálló kukoricaszárakkal, amitől aztán szárzúzóval próbálnak a gazdák megszabadulni. A szártörő adapter a 3-4 cm átmérőjű kukoricaszárakat hatékonyan átvágja.

Új gépeknél mind a szártörő adapter, mind a simító kérhető a géphez, ilyenkor az alaphengerhez tartozó simítókarok erősítettek. Mivel a simítóhoz és a szártörőhöz tartozó karok megegyeznek, a gép csomagára így kedvező. Természetesen a régebben vásárolt gépek tulajdonosinak nem kell most új gép vásárlásában gondolkodnia, mivel a Top-Cutter egység a régebbi vásárlású hengerekre is felszerelhető 6,3 méteres munkaszélességtől. Maga az átszerelés időben gyorsan, könnyen elvégezhető.

A Top-Cutter szártörő adapter minden olyan gépre felszerelhető, amire egyébként simító is szerelhető, tehát használható a Disc-Roller rövidtárcsákon, Tip-Roller XL, Grass-Roller hengereken, és front elmunkálóként is. Méterenkénti kb. 1.100.-EUR-os árával a gazdák hatékony eszköze lehet. A HE-VA termékekre járó 2 év garancia vonatkozik erre a gépre is.

További információt ide kattintva talál.