Az alábbi videón az egyik legkisebb munkagépet, a SWIFTERDISC XN 3000 tárcsás kultivátort láthatjuk az AgXeed autonóm robottal együtt dolgozni. A gépkapcsolatot a litván Agrokoncerno grupė használja a földeken a "Jövő farmja" projekt részeként.

A SWIFTERDISC XN kompakt, rövid vázas, tárcsás tarlóhántó. A 3-5 méteres munkaszélesség  miatt elsősorban a kisgazdálkodók számára ideális és magágy-előkészítéshez is használható.

A videóban látható AgBot 5.115T2 autonóm robot órákon át képes dolgozni megállás nélkül, nyomtáva 1,9 és 3,2 méter között változtatható, hernyótalpas futóműve kíméli a talajt. A robotot egy 4,1 literes, 156 lóerős Deutz dízelmotor mozgatja, a gép üzemanyagtartálya 350 (!) literes. Üres tömege 7,8 tonna. Magágy-előkészítéshez és vetéshez egyaránt használható.


robottechnológia

Az AgBot 5.115T2 hosszú órákon át képes dolgozni megállás nélkül – fotó: agxeed.com

A jövőben a robottechnológia gyors terjedése várható az agráriumban a növekvő munkaerőhiány miatt. A fiatalok a jobban fizető egyéb állások miatt egyre kevésbé választanak mezőgazdasági szakmát. Emellett a munkaerőköltségek is emelkednek, ami azt jelenti, hogy gyakrabban fognak robotokat használni, egész egyszerűen azért, mert olcsóbbak.