Ennek az elvárásnak a Landini Rex 105 F tökéletesen megfelel. A tokaj-hegyaljai gazdát arról is faggattuk, miért vásárolt még két másik Landini traktort a már több mint 8000 üzemórát teljesítet Rex mellé.

Stumpf András őstermelőként 19,7 hektáron szőlőtermesztéssel foglalkozik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatak melletti Hercegkúton. Beleszületett a gazdálkodásba, az első saját, 0,4 hektáros szőlőterületét még gyermekkorában édesapjától kapta. Kertészeti szakközépiskolába járt, majd jeles eredménnyel felsőfokon is elsajátította a szakma könyvekben olvasható tudományát.

Landini Rex

Stumpf András kertész-borásznak fordulékony, megbízható, gyors és erős traktorra van szüksége a gazdálkodáshoz

Minden, a szőlőtermesztésből befolyó nyereséget visszaforgatott a gazdaságba, területnövelésre, gépek vásárlására. 5 hektár birtoknagyság elérése után 2003-ban döntött úgy, hogy kilép az akkori munkahelyéről, és minden idejét a szőlőtermesztésnek szenteli. Ez az időpont tekinthető a családi gazdaság megalapításának. A szőlőterületek nagysága mára közel húsz hektárnyi. Évente 1150 mázsa furmint-hárslevelűt szüretelnek, melyek Tokaj-hegyalja fő fajtái. Ezen felül 600-650 mázsa korai fajtával is dolgoznak: tramini, sauvignon, szürkebarát és sárgamuskotály is terem a napsütötte szőlőikben. A szőlők java része Sárospatak határában, a Királyhegy-dűlőben található, ami másfél-két cukorfokkal többet produkál – a teljesen déli fekvés miatt – a környékbeli átlaghoz képest. Mindezek remek adottságok, de a kiváló területek megművelése komoly és precíz gépek nélkül lehetetlen

„Feleségemmel együtt kertészként diplomáztunk, ő a munkahelye mellet sokat segít. Szintén rengeteget segítenek a gyermekeink. A fiam szőlész-borásznak tanul, a lányom idegenfogalomból és vendéglátásból mesterdiplomázott. Egyelőre mindent termésként adunk el, de Hercegkút határában most épül egy közösségi feldolgozó, így bízunk abban, hogy késztermékként is piacra kerülhet a szőlőnk. Jelenleg csak saját fogyasztásra készítünk bort. Mindig próbáljuk fejleszteni a gazdaságunkat, hol csarnoképítéssel, hol szőlők, gépek vásárlásával. 2005-ben vettük meg az AXIÁL-tól gazdaságunk első oszlopos tagját, a Landini Rex 105 F típusú ültetvénytraktorunkat.”

Az AXIÁL a Rex traktorcsaládot egyszerűen és lényegre törően ültetvényspecialistának nevezi. A szőlő- és gyümölcsültetvények művelése kiemelkedő technikai sajátosságokat követel, így keskeny nyomtávú, speciális gépekre van szükség. Az „F” modellt ideálisan ültetvényekbe, gyümölcsösökbe, szőlőkbe ajánlják.

Landini Rex

A Landini Rex F modellje kifejezetten ültetvényekbe ajánlott erőgép

A traktorokat Perkins 3- és 4-hengeres, turbófeltöltéses és turbólevegő-utánhűtéses motorokkal látták el, amelyek nemcsak modernek, de környezetbarát erőforrások is, és kifejezetten mezőgazdasági alkalmazásokra készültek. A motorburkolat magasra nyitható, így könnyű hozzáférést biztosít a motortérhez a rutin szervizek és karbantartások végrehajtásakor.

A 20 collos első gumiabroncsokkal, nagy 55 fokos bekormányzási szöggel kiváló fordulékonyságot biztosít még a szűk sorvégeken is. A kombinált első és hátsó nedves tárcsás fékek pedig mind a négy kerék esetében hatékony fékezést biztosítanak. A benne található PowerFive sebességváltó egy 5-fokozatú szinkron sebességváltóval, 4-fokozatú csoportváltóval, Power Shuttle elektrohidraulikus-irányváltóval, elektro-hidraulikusan kapcsolható Hi-Lo felezővel, autó-start funkcióval rendelkezik. Így összesen 40 előremeneti és 40 hátrameneti fokozat kapcsolását teszi lehetővé. Az F modellekhez Landtronic elektronikus vezérlésű hátsó 3-pont függesztő szerkezet is igényelhető.

„A Landininek a megbízhatóság a legfontosabb ismérve. Ennyi év alatt sosem hagyott minket cserben."

"Megbízhatóságát és hadrafoghatóságát nagymértékben alátámasztja az is, hogy már kétszer is az év traktorának választották. A mi Landini 105 F traktorunkban már több mint 8000 üzemóra van, ennyi idő alatt volt lehetőségünk arra, hogy kellő tapasztalatot szerezzünk a gépről, és megismerjük az összes pozitívumát. A benne lévő angol Perkins-motor már 1400-as fordulatszámon eléri nyomatékának 100 százalékát. Nem kell pörgetni, nem kell nyúzni, csak betenni a megfelelő sebességbe, és dolgozni vele. Ennek köszönhetően természetesen az üzemagyag-fogyasztása is kiváló.

Landini Rex

A Landini 105 F üzemagyag-fogyasztása is kiváló

Roppant csendesen, alacsony fordulatszámon kiválóan teljesít. Ennyi év és üzemóra után csak olyan dolgok avultak el rajta, amely természetes kopás során óhatatlanul is bekövetkezik: csupán gumigyűrűket, kisebb szimeringeket, kopóalkatrészeket kellett cserélnünk.”

A Rex a Perkins motorral, a szinkronizált 5 sebességes alapváltóval, az autó-start irányváltóval, a Hi-Lo felezővel, a négykerék fékezéssel, a kiváló fordulékonysággal, a viszonylag nagy önsúllyal (alapban: 3100 kg, fagyállóval feltöltött kerekek esetén: 3650 kg), a három hidraulika szivattyúval, a légfék-szettel, az első három pont felfüggesztéssel, a hátsó három pont felfüggesztés elektro-hidraulikus vezérléssel Stumpf András szerint egy kiváló, robusztus, elnyűhetetlen traktort eredményez.

A harmadik hidraulikaszivattyúról számos hidraulikusan meghajtott eszköz (csonkázó gép, soraljművelő szerszám, stb.) függetlenül, olajáram veszteség nélkül üzemeltethető. A hátsó három pont elektro-hidraulikus vezérlésekor a pilóta beállíthatja, hogy milyen mélyen, azaz helyzetben, milyen támasztási ellenállást, azaz erőt felvéve dolgozzon az eszköz. Ez így jó beállítással képes arra, hogy ha 30 cm mélyen a talajban rejtőzik egy nagy kő, annak letapogassa a tetejét a szerszám anélkül, hogy az eltörne.

A Rex mellé vásároltak egy 2002-es Landini Mythos Delta 100-ast is hat évvel ezelőtt, hogy kevésbé terheljék a Rexet, és legyen a gazdaságban egy olyan „igásló”, ami bármilyen nagyobb, nehezebb gépkapcsolatot könnyedén kezel. Ez stabilabban cipel akár egy tonna feletti súlyt is raklapvillán vagy targoncatornyon, nehezebben lehet vele felborítani. Ezt a traktort ugyanaz a Perkins motor hajtja, mint a Rexet, de mivel nagyobb az önsúlya, nehezebb a boríthatósága, többet bír el, a nagyobb gumiknak köszönhetően nagyobb a kapaszkodóképessége is. Azért is nagy segítség számukra ez a plusz gép, mert a munkákban már két géppel lehet számolni, nem kell egyből átszerelni.

Landini Mythos

A Landini Mythos Delta 100-as akár egy tonna feletti súlyt is elcipel

Idén tavasszal a Stumpf család a kertészeti gépberuházási pályázatnak köszönhetően megrendelhette az AXIÁL-tól az új Landini Rex 4-et, ami hamarosan megérkezik a gazdaságba. Ennél a szériánál a traktorba épített innováció a teljesítmény-orientált, megbízható, négyhengeres, 2,9 literes Deutz Tier 4 Interim (TCD L4) dízel oxidációs katalizátoros (DOC) motornál kezdődik, mely részecskeszűrő nélkül teljesíti az emissziós előírásokat. Ez a technológia az üzemeltetés szempontjából költséghatékony, mivel nincs adalékanyag (AdBlue), illetve nincs részecskeszűrő, melynek cseréje jelentős költségekkel jár.

A motor paraméterei: -fogyasztás, -nyomaték, -teljesítmény kiválóak. Az Engine Memo kapcsoló tempomathoz hasonlóan eltárolja a motorfordulatot, ezzel is szolgálva a pilóta kényelmét. Az üzemanyagtartály térfogata max. 90 liter, mely a takarékos erőforrás mellett nagyon hosszú műszakokat tesz lehetővé. A sebességváltó elektro-hidraulikus irányváltót, 4 szinkronizált sebességfokozatú alapváltót, 3 fokozatú csoportváltót, High-Medium-Low azaz 3 fokozatú terhelés alatt nyomógombokkal kapcsolható elektro-hidralikus váltóegységet tartalmaz majd, autó-start funkcióval és nyomógombbal is működtethető kuplungfunkcióval. Opcionálisan szupermászó fokozat is rendelhető hozzá.

Landini

Az új Landini Rex-4 nemsokára megérkezik a gazdaságba

Az új Total View vezetőfülkének hála a kezelő kilátása a fülkéből sokkal jobb, ez pedig könnyebb és gyorsabb munkaeszköz-vezérlést biztosít elöl és hátul. A korábban jelentős akadályt okozó sebességváltó-alagút az új fülkében szinte eltűnt, alig emelkedik ki a padló síkjából. Ezen kívül a teleszkóposan állítható és dönthető kormányoszlop a légrugózású vezetőüléssel, klimatizálással maximális kényelmet nyújt. A 4-es kategóriájú – opcionálisan rendelhető – fülkevédelemnek köszönhetően a pilótát az új széria óvja a növényvédő szerektől. Ez a túlnyomásos rendszernek és az azt figyelő szenzoroknak, valamint a fülke aktív szenes szűrőrendszerének köszönhető. Ami pedig jól működik, azt érdemes megőrizni: az új szériában megmaradt az 55°-os bekormányzási szög a fordulékonyság érdekében.

„Nagy várakozással vagyunk az új Rex iránt. Ennek még kényelmesebb lesz a fülkéje, kisebb a fogyasztása. A PowerFour váltó hatalmas segítség a kezelőnek az automata funkciói miatt. Ebben már egyáltalán nincs váltóalagút, és maga a váltó is korszerűbb lesz, már 3 sebességfokozat lesz kapcsolható nyomógombbal.

Az elektronikusan tárolható motorfordulat-funkcióval változó terhelésnél, változó talajellenállásnál is tartja majd a haladási sebességet, vagyis azonos motorfordulatot tart a 3 fokozattal, a nyomógombbal csökkentett haladási sebességek esetén is, ami permetezésnél, vegyszerezésnél a sorvégi fordulóknál hasznos.

Számomra az évek során a Landini a megbízhatósággal lett egyenlő, legyen szó akár kemény, száraz, kötött talajon végzett talajmunkáról, akár éjszakai permetezésről, sosem hagyott minket cserben. Ahogy az AXIÁL szervize sem. Kezdettől fogva jól működő, megfizethető éves átalánydíjas szerviz-szerződésünk van az AXIÁL-lal. Ennek fejében a kiszállási díj és a javítás ingyenes. A javítást szerződés szerint 24 órán belül elvégzik, de minimum elkezdik. Az üzemelés során szaktanácsot adnak, és csak a felhasznált alkatrészt kell kedvezményes áron kifizetni. Bármi meghibásodás történik, másnapra itt az új alkatrész, vagy ha kell, a szerviz.

Ennyi gép komoly alkatrészellátás és szervizháttér nélkül nem üzemeltethető. Közel húsz hektár művelésre váró terület esetében elengedhetetlen, hogy a gazda érezze mindezt a biztonságot.”