Korábbi cikkünkben egy-két mondatban az "Év Traktora 2017" díjra pályázó döntősök népes táborát mutattuk be, ez alkalommal pedig az "Év univerzális traktora 2017" kategória döntőseit mutatjuk be röviden.


Case IH Luxxum 120

A Case IH új, kompakt traktorcsaládja három modellből áll, 100-as, 110-es, 120-as típusjelzéssel, melyek közül a legnagyobb névleges teljesítményű 117 LE-s modell került be a versenybe. A négyhengeres, 3,4 literes, Hi-eSCR technológiás, Stage IV/ TIER 4B  emissziós besorolású, új FPT-motorok kerültek beépítésre a Luxxum család tagjaiba, melyek maximális nyomatékai (1500-as motorfordulatnál) 430, 468 és 491 Nm.

Új, 32x32-es, automatizált, 4 tartományban fokozatmentesen kapcsolható sebességváltóval szerelték fel a traktorokat, melyek Auto-transport funkcióval is rendelkeznek. Egy 80 l/perc szállítási teljesítményű CCLS-szivattyú szolgálja ki a traktor hidraulikus rendszerét, kompakt vázszerkezetét jól jellemzi 2420/2430 mm-es tengelytávolsága is.

Case

Case IH Luxxum 120 – fotó: caseih.com

Massey Ferguson 5711

Az új MF 5700-as traktorsorozatban 4,4 literes, négyhengeres, Agco Power-dízelmotorok szolgálnak erőforrásul, amelyek dízel oxidációs katalizátor és SCR füstgázkezelő rendszer segítségével teljesítik a Tier4Final emissziós szabványokat. Maximumteljesítményüket 2000 f/percnél érik el, a maximális nyomatékot pedig 1500 percenkénti fordulatszámnál adják le.

Az erőátvitelről mechanikus kapcsolású, irányváltóval ellátott, szinkronizált, előre és hátra egyaránt 12 fokozatot biztosító sebességváltó gondoskodik. A hátsó teljesítményleadó tengely kapcsolása is elektrohidraulikusan történik, és három fordulatszámot biztosít. A széria hidraulikus rendszerét egy nagynyomású fogaskerék-szivattyú szolgálja ki, a hátsó hárompontfüggesztő szerkezet emelőképessége pedig 3000/5200 kg.

massey fergusonMassey Ferguson 5711 – fotó: tractoroftheyear.org

Deutz-Fahr 5125

Az 5G sorozat teljesen új fejlesztésű FARMotion Tier 4i motorjai 3 vagy 4 hengeres változatban kerültek alkalmazásra elektronikus vezérlésű, közös nyomócsöves Bosch-befecskendezéssel, töltőlevegő-visszahűtővel kiegészített kényszerített indukciós turbófeltöltővel, valamint DOC típusú kipufogógáz-utókezelő rendszerrel rendelkeznek.

A négy különböző munkavégzési tartományban használható négy, illetve öt sebességi fokozatból, a két vagy három Powershift (terhelés alatt kapcsolható) fokozatból, valamint a mechanikus vagy hidraulikus kapcsolású, terhelés alatti irányváltóból álló bőséges váltóműválaszték még az egyedi üzemeltetési igényeket is kielégíti.

deutz-fahr

Deutz-Fahr 5125 – fotó: deutz-fahr.com

New Holland T5.120

A T5-ös család tagjaiban rendkívül takarékos, 3,4 literes, közös nyomócsöves F5G Ecoblue Compact HI-ESCR dízelmotorok szolgálnak erőforrásul, Tier 4B emissziós besorolással. Ezek a motorok akár 24 százalékkal nagyobb nyomatékot szolgáltatnak, mint a korábbi generációk erőforrásai. A T5.120-as modell 117 LE névleges teljesítményű, 37 százalékos nyomatékrugalmassággal. A T5-ös sorozat opcióban Terraglide™ mellső rugózott híddal és Comfort Ride™ fülkerugózással szerelhető fel.

new hollandNew Holland T5.120 – fotó: newholland.com