A Case IH axiális áramlású kombájnokhoz kifejlesztett és az Agritechnica 2023 kiállításon bemutatott Advanced Feedrate Control rendszer ezüstérmet nyert a kiállításhoz kapcsolódó innovációs pályázaton. A pályázatokat független, nemzetközi mezőgazdasági szakértőkből álló testület bírálja el, és azokat az innovatív és gyakorlati fejlesztéseket díjazzák, amelyek jelentősen javítják a teljesítményt, a minőséget, a funkciót, a biztonságot, a környezeti hatást és az energiafogyasztást.

Ellentétben azokkal a megoldásokkal, amelyek a cséplési folyamat működési paramétereit akkor változtatják meg, amikor a levágott növény már belépett a kombájnba, a Case IH Advanced Feedrate Control – melyre számos szabadalmat kértek – előre tekintő radarérzékelőket használ a növényzet sűrűségének szkennelésére és értékelésére, mielőtt az a gépbe kerülne. A négy a motolla fölé szerelt radaregység által generált információknak megfelelően a rendszer automatikusan módosítja a legfontosabb beállításokat, például a gép által bevinni kívánt terménymennyiséghez igazítja az előretolási sebességet.

Case IH

A technológia már azelőtt felméri a betakarítandó növénytömeget, mielőtt az bekerülne a kombájnba – fotó: CASE IH

Ennek eredményeként a kombinált előremeneti fordulatszám és a motorterhelés a lehető legközelebb marad a kívánt szinthez, maximalizálva a teljesítményt az eltömődés veszélye nélkül. Ezen kívül a tapasztalt kezelők képesek a maximumot kihozni gépükből, míg a kevésbé tapasztaltak magabiztosabbak lehetnek, hiszen a kombájnnal úgy tudnak haladni, hogy közben nem kell tartaniuk a dugulástól.

Mivel a kezelők gyakran nagyobb sebességgel szeretnének dolgozni, mint az egyébként kívánatos lenne,  lehetséges lenne, a proaktív fejlett terménytovábbítás-szabályozás hatására akár 20%-kal is növelhető a munkasebesség a hagyományos kivitelhez képest. A nagyobb áteresztőképesség felgyorsítja a betakarítást, minimalizálja a veszteségeket és javítja a gabona minőségét, míg a csökkentett dugulási kockázat növeli a biztonságot, és minimalizálja a kellemetlenségeket, illetve az állásidőt.


"Az Agritechnica zsűrijének elismerése a fejlesztés által kínált előnyökről igazán örömteli" – mondta Peter Friis, a Case IH európai kombájnüzletágának vezetője. – "Az Advanced Feed Speed Control lehetővé teszi, hogy a kezelő munkatapasztalatától függetlenül a legtöbbet hozza ki a gépből, a rövid időjárási ablakokban maximalizálva a teljesítményt, a túlterhelés kockázata nélkül."