Folytatjuk az Agritechnica Innovation Awards 2019 díjazottjainak bemutatását. Előző cikkünkben a Fendt fejlesztését mutattuk be, ezalkalommal a Lemken ezüstérmet nyert innovációján a sor.

Nem olyan rég az adatok cseréje, importálása a munkagépek és Farm Management programok közt még elérhetetlennek tünt a legtöbb gazdálkodó számára. A piacon elérhető megoldások eddíg vagy túl költségesek, vagy túl bonyolultak voltak. Ezért a Lemken kifejlesztette a iQblue connect-et, ami egy sokoldalú, akár utólag is felszerelhető szett, amely a meglévő technológiát intelligens gépekké alakítja át. Ezzel lehetővé téve a modern gazdálkodást.

A traktor munkagépvezérlő funkcióját (TIM) kihasználva számos beállítás automtizálható még egy egyszerű munkagép esetén is. Továbbá az adatok rögzíthetőek egy digitális dokumentációban.

A TIM azt jelenti, hogy a traktor képes lesz olyan beállításokat elvégezni a munkagépen, amire a parancsot a munkagép adja neki.

A gépkezelőnek többnyire csak egy egyszerű iQblue connect modulra van szüksége, amivel több munkagéppel tud kapcsolatot teremteni. A modul a tractor ISOBUS hálózatához csatlakozik.

Lemken

Az iQblue connect-e akár utólag is felszerelhető a gépekre.

További hasznos lehetőség a GPS és a mobiladat-továbbítás is, például a Farm management programok számára. Az adatok továbbítása az agrirouteren keresztül történik, ahol a gazdálkodó, bérvállalkozó vagy akár a szoftverek applikációi adatokat tudnak egymás közt megosztani, vagy akár kinyerni. A tervezett felhasználás függvényében szenzor (szenzorok) van telepítve a munkagépre amely folyamatosan adatokat ad át a az iQblue connect modulon keresztül.

Nincs szükség más átalakításra, hiszen a traktort használjuk a munkagép pontos beállításához.

Az első elérhető verzió például lehetővé teszi, hogy egy ekére egy szenzort elhelyezve nyomon lehessen követni az aktuális munkaszélességet. Az iQblue connect ezután kikalkulálja a GPS adatok alapján, hogy mi lenne a kívánt munkaszélesség, amely adatot továbbítva a traktornak parancsot ad a munkaszélesség megfelelő értékre történő beállításra egy az ekén található fogásszélességállító munkahenger segítségével.

Lemken

Számos beállítás automtizálható még egy egyszerű munkagép esetén is.

A félig-függesztett szántóföldi kultivátorok esetén a munkamélységet felügyeli egy szenzor. Az iQblue connect megkapja a térképet az agriroutertől az előre meghatározott munkamélységekkel, és az aktuális értékeket figyelembe véve küld utasítást a traktornak a munkamélység megváltoztatására. További funkciók más munkagépek esetén még fejlesztés alatt állnak.

A gazdálkodók mindösszesen egy egyszerű iQblue connect modulra van szükségük, hiszen ez az egység könnyedén, egyedi szerszámokat nem igénylő módon átvihető más munkagépekre is. A rendszer a csatlakozást követően rövid időn belül, automatikusan felismeri a munkagépet.

A LEMKEN azért kínál alacsony beruházási igényű megoldást, mert így ezen elektronikai egységek lehetővé teszik egyszerű munkagépek széleskörű automatizálását. Az iQblue connect rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy vele együtt “növekedjenek”, hiszen a jövőbeni új funkciók bármikor telepíthetőek lesznek.

Az Agritechnica kiállítást november 10-16. között rendezik meg Hannoverben, ahol az Innovációs Verseny győzteseit is megtekinthetik a látogatók.

További információ a Lemken technológiáról: 
Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/748-5380