A SULKY POLYVRAC XT 100 vontatott műtrágyaszórók megfelelnek a 21. századi agrárgazdálkodás követelményeinek. Nem csak a környezetet kímélik, de a gazdák időt és jelentős mennyiségű pénzt is spórolnak azzal, hogy ezek az eszközök képesek az inputanyag minimalizálására azáltal, hogy a kijutatott dózist differenciálják, és pontosan oda szórják, ahol erre szükség van. A SULKY POLYVRAC-ok mindennapi használatáról Szűcs Andrást, a Belvárdgyulai Zrt. főagronómusát kérdeztük.

A Pécs mellett található, egykori téeszből alakult Belvárdgyulai Zrt. fő profilja a növénytermesztés, de mellette foglalkoznak Berkesden szarvasmarha- és Magyarsarlóson sertéstenyésztéssel is, illetve saját borászatot üzemeltetnek, mely egyre sikersebben működik.

A növénytermesztés (kukorica, napraforgó, búza, repce, árpa, lucerna, kaszálók) több ezer hektáron folyik, ebből 4800 hektáron használják az AXIÁL Kft.-től vásárolt SULKY POLYVRAC XT 100 vontatott műtrágyaszóróikat.

Sulky

A belvárdgyulai gazdaságban 4800 hektáron használják a SULKY POLYVRAC XT 100 vontatott műtrágyaszórót

Ezeknek az eszközöknek a legnagyobb előnye, hogy valódi precíziós gazdálkodást tudunk velük folytatni. Már hét éve használjuk nagy területen ezeket a gépeket, így számunkra fontos, hogy a műtrágyát kizárólag oda és olyan mennyiségben juttassuk ki, ahová és amennyit szükséges. A Sulky műtrágyaszóróink erre nyújtanak megoldást a műholdas irányítás és a modern technológia miatt.”

Ez elsősorban a forradalmi Stop&Go technológiának köszönhető, amely egyenletes műtrágyaszórást eredményez. Az egyenetlen műtrágyaszórást csak akkor küszöbölhetjük ki és korrigálhatjuk földjeinken, ha az emberi tényezőt (súberek nyitása, zárása szemmértékkel) műholdas jel alapján korrigáljuk, és GPS alapú tolózár automatikát szerelünk a gépre. Valójában ez a Stop&Go elektronika.

Sulky

Szűcs András: "Számunkra fontos, hogy a műtrágyát kizárólag oda és olyan mennyiségben juttassuk ki, ahová és amennyit szükséges. A Sulky műtrágyaszóróink erre nyújtanak megoldást."

Bizonyos szórásszélesség felett már van elég hely és idő arra, hogy a területen haladás közben lekövessük a szórás felülnézeti formáját, amelyhez szakaszolni kell a szórás szélességét. A Sulky ezen a ponton vezetett be egy komoly újítást: a szóráskép valóságos alakja alapján történő szakaszolási módszert. Ezzel megteremtette annak az elméleti alapját, hogy ECONOV gépeivel a legmagasabb fokú precizitást érhessünk el a forgóterületek optimalizálásakor. A szakaszok szélessége ugyanis nem lehet azonos, mivel a szórás felülnézeti képe nem szabályos alakot követ.

Mindemellett az ECONOV az egyes szakaszok szórását függetleníti is. Amikor a vezető megérkezik a tábla széléhez, ahol már egyszer járt a gépcsoport a táblaszél beszórásakor, a szóráskép „kifli” alakjából adódóan először a két szélső szakasz lekapcsolása szükséges még egyenes táblavég esetén is.

A szakaszok függetlenítésének második előnye, hogy elinduláskor először a szélső szakaszok beszórására van szükség, mégpedig úgy, hogy a gép maga mögött elenyésző mennyiségű műtrágyát juttasson ki. Majd a szélső két szakasz, végül a teljes szórásszélesség beterítésére van szükség.

Sulky

Minden néhány gombnyomással, kényelmesen beállítható, a vezetőnek nem kell kiszállnia menet közben, ha korrigálni szeretne a szakaszoláson

Mivel a kivitelező célja az volt a SULKY POLYVRAC XT 100 vontatott műtrágyaszórók tervezésekor, hogy növelje a pontosságot és a gazdaságosságot, egyéb kiegészítő rendszereket is kifejlesztett a gépre. Ilyen például a TRIBORD rendszer, melynek köszönhetően – anélkül, hogy ki kellene szállni a traktorból, illetve kimenni a tábla szélére – be tudjuk állítani a táblaszéli szórást. Használatakor megváltozik a műtrágya szórótányérra történő lerakási helye, és egy speciálisan kialakított szórólapát dolgozik.

Szűcs András szerint rendkívül kényelmessé teszi a munkát az is, hogy csak egyszerűen be kell táplálni a gépbe néhány gombnyomással a műtrágya kijuttatási dózisát, minden elektronikusan működik, és a vezetőnek nem kell kiszállnia menet közben, ha bármit szeretne korrigálni a szakaszoláson.

„Hét éve dolgozunk együtt precíziós gazdálkodási szakértőkkel, tőlük kapjuk a precíziós térképet, melyeken különböző menedzsmentzónákat különítenek el. Ezek alapján elkészítenek egy zónán belüli javaslatot, mely azt tartalmazza, hogy az adott zónában mekkora mennyiségű műtrágyát kell kijuttatnunk. Ennek köszönhetően egyrészt a környezetet, a természetet is kíméljük, másrészt a költséghatékonyságot is növeljük. Teljesen felesleges a növények számára már nem felvehető mennyiségű műtrágya kijuttatása. Úgy gondolom, a precíziós gazdálkodásé a jövő.”