traktor

Valtra S394 – fotó: valtra.com

A Valtra például a francia seregszemle alkalmával leplezte le az "S" széria új zászlóshajóját, a 405 lóerős S394-est. Az új modell motorja új vezérlőt kapott, és a legújabb generációs SCR füstgázkezelő rendszerrel szerelték. Az erőátvitelről fokozatmentes AVT (AGCO Variable Transmission) váltó gondoskodik. Az ergonómia terén újdonság a megújult SmartTouch kartámasz alkalmazása az új modellben.

A Valtrának ünneplésre is van oka a SIMA-kiállításon, hiszen a "Machine Of The Year" szakmai elismerést az "A" sorozat A104 HiTech típusa kapta.

traktor

Massey Ferguson 8740 – fotó: agco.com

Az AGCO-csoport másik márkája, a Massey Ferguson is új csúcsmodellel és frissítéssel jelentkezett, amely a 8700-as traktorsorozatát érintette. Az új, 400 lóerős 8740-es modellel felfelé bővült a traktorcsalád, amely a bővítés mellett teljes átdolgozáson is átesett.

Fejlesztésre került a motortechnológia, új motorvezérlés, legújabb generációs SCR-rendszer, fejlesztett fokozatmentes hajtómű, új Michelin AXIOBIB 2 VF 650/85 R42 abroncsok, vadonatúj, ISOBUS-kompatibilis, 9 colos érintőképernyős Datatronic 5" terminál, hogy csak néhányat említsünk a fejlesztések közül, amelyek a frissítést érintették.

traktor

A John Deere elektromos traktor, a SESAM – fotó: fwi.co.uk

A SIMA-show egyik látványossága a John Deere elektromos traktor, a SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery). A villanymotor előnye a nulla károsanyag-kibocsátás mellett, hogy a legkisebb fordulatszámtól biztosítja a teljes forgatónyomatékot, így az erőátvitelnél nélkülözni lehet a bonyolult áttételeket. A traktor motorházfedele alatt sorakoznak a 130 kilowattóra összkapacitású lítiumakkumulátor-csomagok.

A SESAM hajtásáról két, egyenként 150 kilowattos villanymotor gondoskodik, amelyek együttes teljesítménye nagyjából 400 lóerő. A műszerfal monitorán többek között leolvasható az akkuk töltöttségi szintje, a menetsebesség és hogy milyen teljesítménnyel dolgoznak a motorok.

gép

Gombnyomásra bővíthető rakterű Joskin Drakkar letolókocsi – fotó: joskin.com

A JOSKIN is számos továbbfejlesztést vonultat fel a párizsi SIMA-n. A Drakkar letolókocsit új, gombnyomásra aktiválható, 80 cm-rel felfelé kitolható magasítóval látták el, így a különböző térfogatú anyagok szállítása között a raktérfogat hozzáigazítása a különböző anyagmozgatási feladathoz másodpercek alatt megtörténik. Nem tölti felesleges állással az üzemidőt az átszerelés miatt a pótkocsis szerelvény.

gép

Új modellekkel bővült a Tornado 3 szervestrágya-szóró család – fotó: joskin.com

A Tornado 3 szervestrágya-szóró családjukat két új modellel bővítették. A két új típus 14, illetve 16 köbméteres befogadóképességű, raktere 5,5 m és 6 m hosszú, a trágya szórótányérokra történő terítéséről kettő darab 600 mm átmérőjű, 300 f/min fordulatszámú, vízszintes rendezésű bontódob gondoskodik. A nagy munkaszélességet 1,1 méteres átmérőjű, 425 f/min fordulatszámú terítőtányérok biztosítják.

traktorAz új JCB-419S AGRI homlokrakodó – fotó. jcb.com

Ugyancsak a SIMA-n rántja le a leplet a JCB az új 419S Agri csuklós kormányzású homlokrakodójáról. Ez a modell lényegében a most futó 418S AGRI típust váltja fel a kínálatukban. Teljesen új alvázat, mellső és hátsó tengelyt alkalmaztak, illetve növelték a tengelytávot az új generációnál, viszont az erőátvitelről gondoskodó, hatfokozatú, bevált ZF sebességváltó maradt az elődmodellből megszokott.

A rakodó erőforrásául a legszigorúbb emissziós normákat kielégítő, hathengeres, 183 lóerős Cummins dízelmotor szolgál. Az új CommandPlus fülke 15 százalékkal nagyobb belterű, mint a korábbi modellen alkalmazott, és kétféle felszereltségben kínálják a felhasználók részére. A Pro csomagban például fűtött és szellőztetett ülés, fülkeszőnyeg, hűtőszekrény és LED-munkaterületvilágítás növeli a kényelmet.

gépAz 50 m³-es rakterű Lely Tigo MR100 rendfelszedő kocsi – fotó: lely.com

A Lely a Tigo MR rendfelszedő kocsicsaládot az 50 m³-es rakterű MR100 modellel bővítette. Az MR sorozat új zászlóshajója 1,8 méteres munkaszélességű rendfelszedővel és 12, illetve 17 tonna teherbírású, parabola laprugós felfüggesztésű tandemfutóművel van szerelve. Az MR100 felépítménye úgy lett kialakítva, hogy nagy befogadóképessége ellenére sokkal rövidebb, mint a hasonló kapacitású versenytársai.

gépAz új Maschio Julia szemenkénti vetőgép – fotó: maschio.com

A Maschio egy igazán nagyüzemi szemenkénti vetőgépet mutatott be. A 24 soros, Julia fantázia nevű vontatott vetőgép 75 cm-es sortávolságú és 16 méteres munkaszélességű. Üzemeltetéséhez minimum egy 350 lóerő teljesítményű erőgép szükséges. Osztott központi tartálya 7000 liter műtrágya és 2000 liter vetőmag befogadására képes. A vetőgép szélessége hatalmas méretei ellenére szállítási pozícióban mindössze 3 méter.

gépAz új Strautmann Aperion 2101 pótkocsi – fotó: strautmann.de

2015 októberében Gépészet rovatunkban is bemutattuk az akkor debütáló Strautmann Aperion új pótkocsicsaládot. A gumiszalagos lehordószerkezetű pótkocsinál a 210 cm széles, 10 mm vastag lehordószalagot egy gumibevonatú, hidrosztatikusan hajtott hengergörgő mozgatja, a heveder vezetéséről pedig több mint harminc darab egymás mögé helyezett görgő gondoskodik.

A pótkocsi felépítményének oldalfalai nagy szilárdságú üvegszál-erősítésű műanyagból készültek, a függőleges külső oldalfal-merevítők acélból vannak. A oldalfal raktér felőli felülete teljesen sima, vagyis az ürítés akadálytalan, így a gumós növények szállítása esetén minimalizálja a sérülések kockázatát.

A pótkocsicsalád 2401-es és 3401-es, 24, illetve 34 tonna teherbírású tagokból álló csapata most egy 21 tonnás 2101-es modellel bővül. Az új típus felépítménye 6,9 méter hosszú, raktérfogata pedig 24 köbméteres befogadókapacitású, mely magasítóval 35,5 m3-re bővíthető.

Az Agroinform.hu Apróhirdetés és Géppiac rovataiban rengeteg ajánlatot talál a felsorolt márkák gépei között is, ha pedig szakmai kérdéseket szeretne feltenni vagy tapasztalatokat megosztani valamelyik géptípussal kapcsolatban, arra ideális lehetőség az Agroinform fórum.