Az új és használt mezőgazdasági gépek lízingcégek által finanszírozott összegénél az elmúlt öt évben fokozatos emelkedés volt megfigyelhető. Ez a mezőgazdaság fejlődését követte, hiszen egyre több gazdálkodó tér át intenzív termesztési technológiára, amelynek gépigénye is magasabb – közölte a NAIK AKI Pénzügyi Hírlevele a Magyar Lízingszövetség adatai alapján.

Lízingcégek mezőgazdasági kintlevőségeinek alakulása adott év június 30-án – forrás: NAIK AKI

A lízingcégek finanszírozott állománya – tőkekintlévősége – 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezáltal az állomány értéke 192,1 milliárd forintra bővült. Ezen belül az új mezőgazdasági gépek lízingelt állománya 4,3 százalékkal 145,8 milliárd forintra gyarapodott, miközben a használt gépek állománya 25,3 százalékkal 40,9 milliárd forintra növekedett.

A második negyedéves időszaktól azokat a gépeket,amelyeket nem lehet egyértelműen besorolni a használt, illetve új mezőgazdasági gép kategóriába, nem definiáltként tartja nyilván a Lízingszövetség. A nem definiált gépek lízingcégek által finanszírozott öszszege 5,4 milliárd forintot tett ki 2020. június 30-án. A mezőgazdasági gépek körében továbbra is az új gépek részaránya kiemelkedő (75,9 százalék), ám ez az arány egy évvel korábban még meghaladta a 80 százalékot.

A lízingcégek mezőgazdasági szerződései számának éves alakulása adott év június 30-án – forrás: NAIK AKI

A tőkekintlévőségek emelkedésétől eltérően a 2020 második negyedévében megkötött lízingszerződések száma 5,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A csökkenés az új mezőgazdasági gépeknél jelentkezett, amelyekre 17,0 százalékkal kevesebb, összesen 1615 szerződést kötöttek, miközben a használt mezőgazdasági gépekre kötött lízingszerződések száma 24,8 százalékkal 594 darabra emelkedett.

Az új gépekre megkötött lízingszerződések aránya a korábbi évi 80,3 százalékról 70,8 százalékra mérséklődött, miközben a használt gépeké 19,7 százalékról 26,0 százalékra nőtt.

A lízingcégek által finanszírozott összeg érdemben nem változott, mindössze 0,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ezáltal az értéke 45,5 milliárd forint volt 2020 második negyedévének végén. A használt mezőgazdasági gépek finanszírozása 19,2 százalékkal 10,7 milliárd forintra bővült, ezzel egyidejűleg az új mezőgazdasági gépeké 7,4 százalékkal 33,5 milliárd forintra mérséklődött.

A lízingcégek mezőgazdasági kihelyezéseinek éves alakulása adott év június 30-án – forrás: NAIK AKI

Mivel a lízingcégek kihelyezései a használt mezőgazdasági gépek esetében nőttek, miközben az új gépeknél csökkentek,

a használt mezőgazdasági gépek részesedése a teljes finanszírozott összegből 19,9 százalékról 73,7 százalékra emelkedett.

Indexkép: Pixabay