Az európai búzatermés alakulása biztató

Az USA agrárminisztériumának (USDA) májusi előrevetítésében 790 millió tonnára jelzi a 2023/2024. gazdasági évben várható globális búzatermést. Ez a kibocsátás 2 millió tonnával múlhatja alul az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei 264 millió tonnára szűkülhetnek a gazdasági év végére, olvasható az Agrárközgazdasági Intézet gabonapiaci jelentésében.

A Tallage francia piacelemző vállalat májusi körképe szerint a tavaszi időjárás tekintetében jelentős különbségek voltak az Ibériai-félszigeten és a többi európai gabonatermesztő övezetben. Amíg az Európai Unió nagy részén áprilisban hűvös, csapadékos volt az időjárás, addig Spanyolországban több mint 30 fok volt, tartósan aszályos helyzet alakult ki.

Nyugat- és Közép-Európa tagországaiban a kalászosok állapota kielégítő volt a tavaszi hónapok során, de a csapadékos időjárás miatt fokozott figyelmet kell fordítani a növények egészségügyi állapotára.

Délkelet-Európában is nagyon biztatóak a terméskilátások, az elmúlt hetek esőzései megnövelték a talajok nedvességtartalmát. Az EU-ban 22 millió hektárról 130 millió tonna (+4 százalék) őszi búzát takaríthatnak be az idén. A főbb termelő tagországokban az egy hónappal korábbihoz képest felfelé módosították a terméskilátásokat a Tallage elemzői.

aratás

Hamarosan kezdődik a kalászosok aratása – Fotó: Shutterstock

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 69,5 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 49 százalékkal maradt el.

Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza szeptemberi jegyzése 218–228 euró/tonna között mozgott. Jelenleg (június 5.) 230,5 euróért kereskednek a szeptemberi határidős búzával.

búza ára grafikon

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2021–2023) – Ábra forrása: AKI

Globális szinten jó lehet a kukoricatermés, Európában csökkent a terület

Az USDA friss előrejelzésében az áll, hogy a 2022/2023. gazdasági évit 6 százalékkal haladhatja meg a globális kukoricatermés a 2023/2024. gazdasági évben.

Az Európai Unióban a Tallage szerint a 2022. évinél mintegy 3,5 százalékkal kisebb területről arathatnak kukoricát 2023-ban.

Európában az áprilisi hűvös, csapadékos időjárás nem kedvezett a kukoricavetésnek, több helyen is, különösen Közép- és Délkelet-Európában késtek a vetéssel a gazdák, ráadásul a növekedési ciklus is a szokottnál lassabban indult el.

Május közepéig még nem fejeződött be a kukorica vetése az EU-ban, előfordulhat, hogy munkálatok késése miatt a vetési szándék nem valósul meg teljesen.

Romániában 2,4 millió (–4 százalék), Franciaországban 1,3 millió (–7 százalék), Lengyelországon 1,1 millió hektárt (–5 százalék) foglalhat el a kukorica az idén.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint hazánkban 871 ezer hektárról takaríthatnak be szemes kukoricát 2023-ban.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 72,5 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek a takarmánykukoricával május utolsó hetében, ami az egy évvel korábbinál 34 százalékkal alacsonyabb árszint.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2021–2023)

A chicagói árutőzsdén 225–240 dollár/tonna tartományban ingadozott a kukorica júliusi jegyzése a jelzett időszakban. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 190–228 euró/tonna között hullámzott ugyanekkor.

A legfrissebb terménypiaci információkért keresd fel a Terménypiac rovatot.