A szokásos helyén kiállító KITE Zrt. (F pavilon) John Deere traktorkínálatát számos modell képviselte, többek között a 6R, 6M és 8R szériák egy-egy tagjával is megismerkedhettek az érdeklődők.

A John Deere erőgépsorának tekintélyt parancsoló megjelenésű zászlóshajója a 9620 RX gumihevederes járószerkezetű, törzscsuklós nagytraktor. Az új 9RX erőgépszériában Cummins QSX 15 literes, két lépcsős fix első, illetve változó geometriás második turbóval ellátott, hat hengeres dízelmotor szolgál erőforrásul, továbbfejlesztett turbófeltöltővel, DPF-részecskeszűrővel és SCR-füstgázkezelő-rendszerrel teljesíti a Tier 4 Final emissziós előírásokat.

John Deere

A John Deere 9620 RX gumihevederes járószerkezetű, törzscsuklós nagytraktor – fotó: Agroinform.hu

Továbbfejlesztett, Efficiency Managerrel ellátott e18 sebességváltó biztosítja a legmegfelelőbb 18 előremeneti és 6 hátrameneti fokozatot. A Duradrive hajtástechnológia és a 760 mm széles, hosszú élettartamú, Camoplast gumihevederek ötvözete egy hatékony talajkímélő járószerkezetet biztosít. Az AutoTrac automata kormányzással és a szakaszvezérléssel akár 2,5 cm-es pontosság és hosszú távú ismételhetőség biztosítható. A CommandView III vezetőfülke fülkerugózása növeli a kezelői komfortot.

John Deere

A John Deere GATOR XUV865M típusú dízel motoros univerzális szállító és szabadidő jármű – fotó: Agroinform.hu

A kiállított John Deere gépsor között igazi kuriózum volt még a GATOR XUV865M típusú dízelmotoros univerzális szállító és szabadidő jármű. Kategóriájában a legjobb vezetési kényelmet nyújtó járművek ideális társai a természetjáróknak, erdészeknek, vadászoknak, bortúrán résztvevőknek, kirándulóknak, a kapcsolható összkerékhajtás igazi erejével, a nagy hasmagassággal és rendkívüli fordulékonyságával.

Az erőteljes, alacsony fogyasztású 3 hengeres, YANMAR dízelmotorral szerelt járművek, fenntartási költsége töredéke egy terepjáróénak. Akár 50 km/h sebességre is képesek, az erőátvitelről pedig 2 tartományos, fokozatmentes sebességváltó gondoskodik. Amint a kiállításon is láthattuk, a gumikerekes verziók mellett elérhető a legmostohább körülményekre lánctalppal felszerelt kivitel is.

CLAAS

A CLAAS TUCANO 450 kombájn 10 000 literes magtartállyal rendelkezik – fotó: Agroinform.hu

A „D” pavilonban az AXIÁL Kft. kiállításán a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal is elismert CLAAS TUCANO 450 kombájnnal is megismerkedhetnek a szakemberek és érdeklődők. A kombájn új 12,1”-os érintőképernyős CEBIS terminállal, AUTO CROP FLOW terményáram- szabályozással, AUTO SLOPE ventilátor fordulatszám-állítással és 10 000 literes magtartállyal rendelkezik. Megnövelt magtartályának, a gyorsabb ürítésnek és a MONTANA dőléskiegyenlítő rendszernek köszönhetően fajlagosan csökkenhetnek tulajdonosa üzemének ráfordítási költségei. A MONTANA rendszer 18%-ig kiegyenlíti az oldalirányú dőléseket. Munka közben minden funkció automatikusan fut, az aktuális dőlés- és vágási szög a CEBIS-ben látható. A MONTANA modellekben 2-fokozatú váltó található, automatikus teherkapcsolással. Nincs szükség kézi sebességváltásra.

Fendt

A Fendt 943 MTS Vario gumihevederes járószerkezetű, 431 lóerő teljesítményű erőgép – fotó: Agroinform.hu

Ha már cikkünk elején a gumihevederes nagytraktor vonalon indultunk, akkor folytassuk ezt a Fendt 943 MTS Vario gumihevederes járószerkezetű, 431 lóerő teljesítményű erőgép bemutatásával, amely a háromtagú traktorcsalád legnagyobb modellje és különdíjat is kapott a kiállítás termékverseny pályázatán Gépesítés kategóriában.

A Fendt 900 Vario MT hevederes széria új rugózási rendszere négy elemből áll össze: légrugós vezetőülésből, kétpontos fülkerugózásból, új elsődleges rugózásból (SmartRide) és áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból. A közúti közlekedésnél a Fendt hevederes 900 Vario MT a maximális 40km/h sebességét már 1550 motorfordulat/percnél eléri. A Fendt 900 Vario MT egy nagyteljesítményű hidraulikarendszerrel és opcionálisan két Load Sensing szivattyúval (2 x 220 l/min) rendelkezik, amelyek két egymástól független kört képesek ellátni. A széria modelljei még számos más innovációt foglalnak magukban – például a VarioDrive hajtás és a Concentric Air System (CAS) hűtésrendszer.

Case IH

A gumihevederes járószerkezetű CASE IH Quadtrac 620 traktor a kiállításon – fotó: Agroinform.hu

Az AGRO-BÉKÉS Kft. kiállításának erőgépsorában a legnagyobb teljesítményű, szintén gumihevederes járószerkezetű CASE IH Quadtrac 620 traktor az egyik sztár. Masszív, erős 3-csuklópontos törzscsuklós alvázszerkezete +/-13 fokos oldalirányú billentési szöggel a lehető legjobb talajkövetést nyújtja. 6 hengeres, 24 szelepes, 12,9 l-es, Tier4B  emissziós besorolású, 628 lóerős FPT CURSOR motorja, 10% extra teljesítménynövelést biztosít terheléskor.

A kiállított típusnál az erőátvitelt a jól bevált 16/2-es fokozatot biztosító, full PowerShift váltó szavatolja, de rendelhető CVX váltóművel is. A váltótól a nyomaték a bolygóművel szerelt, egymástól függetlenül kapcsolható differenciálzárral rendelkező mellső és hátsó hídon jut el az 5,53 m2-es felfekvő felülettel rendelkező gumihevederes járószerkezetekig.

CASE IH

Új erőátvitel is a fejlesztései közé tartozik a CASE IH Axial Flow 250-es új kombájnsorozatának – fotó: Agroinform.hu

Igazi újdonság a CASE IH Axial Flow kombájnszéria új generációjának, a három tagú 250-es sorozatának bemutatkozása, melyet a 8250-es középső modell képviselt. Új hidrosztatikus hajtásátvitel jellemzi, ami egy szántóföldi, illetve közúti fokozatot alkalmaz és zártláncú érzékelő rendszerrel ellátott multifunkcionális sebességszabályozóval működik, így a beállított sebesség változó talajfelszíni körülmények között is tartható.

Emelkedőn felfelé a rendszer érzékeli, ha a gép késlekedik, így növeli a hajtás erősségét; míg lejtőn lefelé, a gép a rendszer működésének köszönhetően visszatart. Egyes fokozatban 18 km/h, míg kettes fokozatban a gép maximális sebessége; a gépkezelő azonban alacsonyabb maximális sebességet is beprogramozhat preferenciájának és a szántóföldi talajkörülményeknek megfelelően. A kombájn AFS Harvest Command™ automatikus rendszere 16 érzékelőt használ a gép folyamatos ellenőrzésére és 7 különböző paraméter felelős a kombájn teljesítményének maximalizálásáért. A gabona típusának és a környezeti feltételeknek a beprogramozását követően a gépkezelő ki tudja választani a számára kívánatos eredményt.

A CASE IH AF-8250 kombájnt a rendezvény termékverseny pályázatának szakmai zsűrije Nemzetközi termékfejlesztési különdíjjal ismerte el a Gépesítés kategóriában.

New Holland

Új modellek és új motorok a New Holland CR kombájncsaládnál – fotó: Agroinform.hu

A CNH másik márkája a New Holland, a dupla rotoros cséplőrendszerű, CR kombájnt hozta el a kiállításra a forgalmazó, Agrotec Magyarország Kft. jóvoltából. Az idei évtől a New Holland új belépő szintű modellel bővítette a rotoros kínálatát. Az új CR7.80 gépben a Cursor 9-es közös nyomócsöves erőforrása dolgozik 374 Le névleges és 415 Le maximális teljesítménnyel.

A gépcsalád új tagja egy oldali utócséplővel és 750 literes üzemanyagtankkal szerelt, a 9500 liter űrtartalmú magtartályát 126 liter/másodperc sebességgel kiürítve igazán hatékony teljesítményt kínál. Az új CR7.80 és nagyobb testvére, a CR7.90 gépek az elsők melyek a Stage V emissziós szabályoknak megfelelő erőforrással érkeznek. Ezek a motorok további 40%-kal csökkentett részecsketartalmú kipufogógázt bocsátanak ki az előző Stage IV-hez képest. Az új Stage V elérésével együtt a CR7.90 11 lóerő többletteljesítményt kapott, így a maximális teljesítménye 460 Le-re emelkedett.

New Holland

A CR kombájn a Superflex flexibilis gabonavágóasztallal került kiállításra – fotó: Agroinform.hu

A fentebb már a CASE IH kombájnnál említett kétsebességes váltómű itt is alkalmazásra került. integrált olajfürdős fékek, nagyobb hidrosztatika szivattyú és elektro-hidraulikus működtetésű differenciálzár segíti a betakarítógép haladását. A kétsebességű váltómű szántóföldi (0-17 km/h között) és országúti (0- max.) fokozatban használható. A maximális sebességet a gyárban, a célország helyi szabályainak megfelelően állítják be. A maximális vonulási sebességet csökkentett fordulatszámon éri el a gép, mely alacsony üzemanyag-felhasználást eredményez.

Kövesd az Agroinform.hu cikkeit az újabb AGROmashEXPO tudosításokért és Facebook oldalunkat is, ahol folyamatosan élő videókkal jelentkezünk a kiállításról.