A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programjának keretében idén nyáron a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson termesztettek cukkinit. A teszt célja az volt, hogy a piacon kapható vetőmagok ígéreteit valós körülmények között is ellenőrizzék – a magvetéstől egészen a betakarításig, majd a laboratóriumi vizsgálatokig és a kedveltségi kóstolásig.



Pontosan kijelölt sorok, csepegtető öntözés

Május végén vetették el a kiválasztott magokat, 150 cm sor- és 70 cm tőtávra, majd a kelést követően egyelés és gyomlálás következett. A növények vízigényét csepegtető öntözéssel biztosították, amelyhez egy 5000 literes tartály szolgáltatta a vizet gravitációs technológiával, heti 2-3 alkalommal. A gondos ápolásnak köszönhetően mind a tíz vizsgált növény szépen fejlődött, és július közepére 30 cm-es terméseket hozott.


cukkini

Fotó: Nébih


Laboratóriumi eredmények: vitaminok és ásványi anyagok

A betakarított cukkiniket a Nébih laboratóriumában is megvizsgálták. A mért értékek a következők voltak:

  • B6-vitamin: 0,13 mg/100g
  • Folsav: 15,86 μg/100g
  • C-vitamin: 2,10 mg/100g
  • Kálium: 178,44 mg/100g

A hivatalos ajánlott napi beviteli értékekhez képest ezek a mennyiségek alacsonynak számítanak, ugyanakkor két fajta kiemelkedett: azok káliumtartalma meghaladta a 200 mg/100g-ot, így az FDA besorolása alapján magas káliumtartalmú élelmiszernek tekinthetők.


Kóstolás és rangsor

A Szupermenta kóstolás során szakértők és laikusok pontozták a cukkiniket. Az ízpróba alapján alakult ki a végső sorrend:

  1. Black Beauty
  2. Green Machine
  3. Terminator F1

A teszt egyértelműen megmutatta, hogy a gondosan termesztett cukkinik nemcsak hozamban, hanem ízben és beltartalomban is eltérhetnek egymástól, és bizonyos fajták különösen ígéretesek a fogyasztók számára.

Forrás és kép: Nébih