A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Szupermenta programjának keretében idén nyáron a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson termesztettek cukkinit. A teszt célja az volt, hogy a piacon kapható vetőmagok ígéreteit valós körülmények között is ellenőrizzék – a magvetéstől egészen a betakarításig, majd a laboratóriumi vizsgálatokig és a kedveltségi kóstolásig.
Pontosan kijelölt sorok, csepegtető öntözés
Május végén vetették el a kiválasztott magokat, 150 cm sor- és 70 cm tőtávra, majd a kelést követően egyelés és gyomlálás következett. A növények vízigényét csepegtető öntözéssel biztosították, amelyhez egy 5000 literes tartály szolgáltatta a vizet gravitációs technológiával, heti 2-3 alkalommal. A gondos ápolásnak köszönhetően mind a tíz vizsgált növény szépen fejlődött, és július közepére 30 cm-es terméseket hozott.
Fotó: Nébih
Laboratóriumi eredmények: vitaminok és ásványi anyagok
A betakarított cukkiniket a Nébih laboratóriumában is megvizsgálták. A mért értékek a következők voltak:
- B6-vitamin: 0,13 mg/100g
- Folsav: 15,86 μg/100g
- C-vitamin: 2,10 mg/100g
- Kálium: 178,44 mg/100g
A hivatalos ajánlott napi beviteli értékekhez képest ezek a mennyiségek alacsonynak számítanak, ugyanakkor két fajta kiemelkedett: azok káliumtartalma meghaladta a 200 mg/100g-ot, így az FDA besorolása alapján magas káliumtartalmú élelmiszernek tekinthetők.
Kóstolás és rangsor
A Szupermenta kóstolás során szakértők és laikusok pontozták a cukkiniket. Az ízpróba alapján alakult ki a végső sorrend:
- Black Beauty
- Green Machine
- Terminator F1
A teszt egyértelműen megmutatta, hogy a gondosan termesztett cukkinik nemcsak hozamban, hanem ízben és beltartalomban is eltérhetnek egymástól, és bizonyos fajták különösen ígéretesek a fogyasztók számára.
Forrás és kép: Nébih