camso

A gondos üzemeltetés szintén a költséghatékonyság és környezetvédelem része

camso

A felújított és a felújítás előtti gumiheveder felülete

Felújítás minden célra

A kanadai székhelyű Camso vállalatot 1982-ben alapították, amely először motoros szánokhoz és egyedi építésű, sarkvidéki járművekhez gyártott gumihevedereket, majd 2004-től megkezdték az agrár- és építőipari célú munkagépek gumihevedereinek és gumiabroncsainak felújítását és értékesítését is. Továbbá hivatalos felújítója lett a Bombardier céghez tartozó, hobbi célú járművek gumihevedereinek is. Napjainkra már a világ számos pontján jelen vannak, de értékesítő partnereik már fél Európát is lefedik.

traktor

A központi vevőegység tetszőleges helyre beépíthető

Akár közúti, akár agrár célú vagy építőipari gumiabroncsról, gumihevederről van szó, az élettartam egyik feltétele a megfelelő, körültekintő üzemeltetés. Komoly teljesítményű traktorok és kombájnok vagy más betakarítógépek, akár hajtott hevederes kihordó pótkocsik, gumihevederes rakodógépek vagy más szállítóeszközök – mindegyiket számos terhelés éri, s bizony a gumihevederekben is kárt lehet tenni: leginkább elakadás vagy túlzott tömegű vontatmány vagy mentés miatti megcsúszás száraz talajon, tempós vonulás közúton, perzselő melegben, tempós irányváltás, és még sorolhatnánk.

A gumiheveder is melegszik – hasonlóan a gumiabroncsokhoz –, ami teljesen természetes egy bizonyos mértékig. Ugyanígy meg kell említeni a különböző erőhatásokat munka közben, amelyekkel a tervezők is számolnak.

Egy projekt 3 évvel ezelőtt indult, a közismert német Continentallal közösen, amely már jó ideje nemcsak abroncsokat és más jármű- és gépipari gumitermékeket fejleszt és gyárt, hanem az aktív közlekedésbiztonság terén is kutató-fejlesztővé és beszállítóvá vált, többek közt a Camsónak is egy már klasszikusnak számító gyártmányával, az utólag is beépíthető, abroncsnyomás-érzékelő rendszerével.

gép

érzékelő

Az érzékelő készlet és központi kijelző a fülkébe

Mint tudjuk, nemcsak az abroncs élettartama fontos, de a talajtaposás szempontjából szintén kulcskérdés az aktuális abroncsnyomás. Ugyanakkor a túlmelegedéses és túlterheléses abroncskárosodás leginkább a betakarítási szezonban lehet jellemző a pótkocsiknál, földeken és közúton egyaránt.

Ami egyedülálló újdonság, a gumihevederbe építhető hőfokmérő, amit a Camso most elsőként bevezetett az észak-amerikai piacon a CTS High Speed típusú gumihevederében, amely 23 mérföld/óra, azaz 37 km/óra sebességig használható.

Continental

Hőfokérzékelő gumihevederhez

Mint említettük, a nyári hőség, forró aszfalt és a rossz vezetési stílus (erőteljes gyorsítások, fékezések) jelentősen lerövidíthetik a gumihevederek élettartamát, de a helyben vagy minimális íven fordulást se erőltessük, ha nem az egyetlen megoldás.

Az érzékelők folyamatosan tájékoztatnak a gumihevederek hőfokáról vagy a gumiabroncsok nyomásáról és hőfokáról, ezáltal elősegítve a költségtakarékos és környezetbarát üzemeltetést is, kiküszöbölve a jelentős kieséssel járó hevederszakadást vagy defektet.

Continental

Távleolvasára szintén lehetőség van

Forrás: www.camso.co