Már két éve találkozhatnak a magyar gazdálkodók a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorral és a Güttler SuperMaxx sokoldalú kultivátorral. Ejtsünk néhány szót először a PrimusPlus szántóföldi kultivátorról! Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk.

Ez minden gazdálkodó számára világos, hiszen sokan használnak különböző „grubbereket” a szántóföldi növénytermesztésben. Mégis, akkor mi a különbség? A szántóföldi kultivátorokra jellemző, hogy hajlamosak a talajt rögösíteni, így mindenképp gondoskodni kell a megfelelő rögtörésről és a lezárásról. Ez nem csak a következő műveletet könnyíti meg, hanem a talaj nedvességmegőrzését is elősegíti.

A kérdésre visszatérve, mi a különbség? Csak a Güttler PrimusPlus rendelkezik Güttler lezáró hengerrel, amely a már jól ismert felületi kialakításának köszönhetően a rögöket megfelelően töri, a talajfelszínt lezárja. Így valósítja meg ez a gép az optimális, jól lezárt talajfelszínt.

A másik Güttler kultivátor a SuperMaxx. Mint azt bemutatóinkon már láthatták, ez a hagyományos kombinátorokhoz hasonló gép nem csak magágykészítésre alkalmas, hanem könnyebb művelésű talajokon tarlóhántásra is.

Megerősített, lándzsás kapáinak köszönhetően az olyan kemény, durva szántásokon is alkalmas szántáselmunkálásra, ahol a hagyományos, könnyű kultivátorok már nem képesek megfelelő munkát végezni. A függesztett SuperMaxx kultivátorral nem gond tavasszal a nedves talajokat átszellőztetni sem. Ez a kultivátor már 12 méteres munkaszélességben is a gazdálkodók rendelkezésére áll a még hatékonyabb talajmunka érdekében.

Páska Norbert - agrármérnök-tanár