A félautomata gép propángáz használatával forralja fel a repceolajat, amit a gyomokra permetez – a fura módszer a gyártó szerint 40 százalékkal olcsóbb, mint a kézi gyomirtás. Az érdekes technológiáról a raketa.hu számolt be.

A precíziós gazdálkodás egyre nagyobb szerepet kap szerte a világban, mivel a technológia segítségével sokkal pontosabban és kevesebb vegyszer felhasználásával, költséghatékonyabban tudnak termelni a gazdálkodók. A gépek gyakran autonóm vagy félig autonóm módon működve, algoritmusok segítségével dolgozzák fel a szenzorokkal és kamerákkal gyűjtött adatokat és azonosítják a problémákat, ami elősegíti a gyorsabb munkavégzést.

olaj

A gép mikrodózist juttat ki a forró olajból – forrás: tensorfield

A gyomok irtása az egyik fontos lépés mindegyik termeléstechnológiában, s ma már számos eszköz innovatív módszerrel, például lézersugárral végez a nemkívánatos növényekkel. Egy amerikai cég, a Tensorfield gépe azonban más technikát alkalmaz: növényi olajjal forrázza le a gyomokat.A Jetty elnevezésű munkagép a sorok között haladva kamerákkal figyeli a talajt és amennyiben gyomokat észlel, körülbelül egy centiméteres pontossággal célozva 160 Celsius-fokra hevített repceolajat fecskendez rájuk, lényegében megsütve a gazokat. Az olajat propángázzal felmelegített folyadék segítségével tartja megfelelő hőmérsékleten és a forró anyagból csak egészen kis mennyiséget, mikrodózist juttat ki, hogy a gyomok közvetlen közelében elhelyezkedő növényekben ne tegyen kárt.

A módszert a Kaliforniai Egyetem és a Bonni Egyetem kutatóinak munkájára alapozták és működőképességét két éve tesztelik a földeken, a gépet pedig már a vásárlók számára is elérhetővé tették, körülbelül fél hektáronként 17 000 forintos áron lehet kibérelni, amihez még hozzájön a kiirtott gyomok költsége, gyomonként másfél forint.

olaj