Az elmúlt két évben a Digitroll Kft. olyan új innovatív vetésellenőrző rendszer fejlesztésén dolgozott, amely - először a gabonavetés területén - a vetésellenőrzési lehetőségeket egy magasabb szintre emeli. Az Agroinform csapata a hannoveri Agritechnika világkiállításon meglátogatta a Digitroll Kft. impozáns standját, ahol Kőrösi Gergő fejlesztési vezető számolt be a társaság munkájáról, termékeikről.

A Digitroll kisfilmjében betekintést nyerhetnek abba, hogyan készít egy magyar cég professzionális vetésellenőrző rendszereket.

Mit is jelent ez az újdonság, amit Hannoverben bemutattak?

A világon az elsők között, egy iPad-re épülő rendszer használatával a gabonavetőgépek soronkénti teljesítményét mérjük.

Amennyiben bármelyik sorban a normális vetéstől eltérés mutatkozik, ezt a változást vagy hibát a szenzorokon keresztül a Digitroll iPad-es applikációja, azaz a XeedSystem vetésellenőrző alkalmazása jól láthatóan megjeleníti a kijelzőn.

Hogyan veszi hasznát a gazda a gyakorlatban?

Ha valaki elkezdi a munkát a vetőgéppel, akkor azt szeretné hogy a vetés ugyanolyan beállításokkal és hatásfokkal menjen akár 100 vagy 1000 hektár területen keresztül is, mint amikor elindult. Ez a rendszer a szenzorok és az iPad alkalmazás segítségével ezt menetközben ellenőrzi és jelzi a munka során.

Ahhoz, hogy ez az új adatszolgáltató fejlesztés megszülethessen, minden elemében újra kellett gondolni a meglévő eszközöket, s így - a cég 20 éves tapasztalatát is felhasználva - sikerült megalkotni az új vetésellenőrző rendszert.

Miért kedvezőbb beszerezni ezt a rendszer más termékekkel szemben?

Az iPad alkalmazás azért is nagyon hasznos a gyakorlatban a felhasználók számára, mert így nem kell a gazdáknak külön vetésellenőrző monitort vásárolniuk, mindössze erre a multifunkciós készülékre van szükségük, amelyről - az ingyenesen letölthető applikáción keresztül - a szenzorok, modulok és a vezeték nélküli feldolgozóegység segítségével máris használható a vetésellenőrző rendszer. A vetési információ tehát kábelek nélkül,  Bluetooth kommunikáción keresztül érkezik az iPadhez, így a leggyakoribb kábelsérülés, az elfelejtett kábel szétcsatlakoztatás munka végén eleve kizárt.

Az iPad applikáció úgy lett kifejlesztve, hogy nem csak a gabonavetőgépek funkcióit ellenőrzi, hanem a későbbiekben - megfelelő szenzorok csatlakoztatásával - szemenkénti vetőgépek működésének funkcióit is ellenőrzi. Gyakorlatilag egy univerzális vetésellenőrző terminált kap a gazda a Digitroll ingyenes szoftverével. Ráadásul az iPad rengeteg más hasznos dologra is használható, például alkatrész rendelésre Interneten keresztül.

Kiknek ajánlják a rendszer használatát?

-A technikai újdonságok iránt fogékony, magas színvonalú munka végzésében elkötelezett gazdálkodókra számítunk. - teszi hozzá Kovács Gábor, a cég kereskedelmi vezetője.

-A fiatal gazdák már az Internet, az okostelefonok, tabletek világában nőnek fel, nekik kiemelten ajánljuk a számukra ismerős informatikai környezetben működő vetésellenőrző rendszerünket.  Egyébként pedig minden szántóföldi növénytermesztő hasznát veheti, hiszen bármilyen észre nem vett vetéshiba nagy károkat tud okozni.

Az iPad-re alapuló vetésellenőrző beszerzése bérvállalkozóknak, bérmunkát vállaló társaságoknak kiemelten javasolt.

A rendszer több felhasználó számára is használható lesz és online is nyomon lehet majd követni a vetésinformációkat - a tulajdonos a telephelyről vagy mobil készülékről bárhonnan nyomon követheti a földeken dolgozó traktorosok munkáját.

Kevesebb vetési feladatot ellátó gazdák számára a meglévő, jól bevált rendszereinket ajánljuk. Az alacsonyabb árkategóriájú készülékektől az univerzális, bármilyen vetőgépre szerelhető monitorokig szinte minden üzemmérethez illeszkedő megoldásokkal várjuk az érdeklődőket.

Milyen tapasztalatokkal tértek haza a hannoveri Agritechnika világkiállításról?

A hannoveri kiállításon nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, érdekes módon konkurens cégektől is. Másrészről pedig neves vetőgépgyártók is érdeklődtek a termékünk iránt, amire nagyon büszkék vagyunk. Örülünk, hogy kis cégként - immáron második alkalommal - részt tudtunk venni az Agritechnika kiállításon és be tudtunk mutatkozni a világ legnagyobb agrár-rendezvényén.

Új vetésellenőrző rendszerünk bemutatására egy angol nyelvű honlapot is létrehoztunk:

www.i-xeed.com

Céges honlapunk:www.digitroll.eu

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/digitrollagelectronics