A Mascar négy éve mutatta be a nemzetközi nagyközönség előtt új fejlesztésű fixkamrás bálázócsaládját, a Diavelt. A bálakamrában 18 darab 3,2 mm vastag acéllemezből készülő henger gondoskodik a bálaformázásról, melyek meghajtása görgős láncos, lánckerekes áttételen keresztül történik. A bálatömörség szabályozását elektronikus rendszer segítségével végezhetjük. Az aktuális bálakamranyomásról a bálázó elején található nyomásmérő óra ad tájékoztatást. A bálázó további műszaki jellemzői: munkaszélessége 2 méter, szeletelő rendszere 15 késes, üzemeltetéséhez 90-120 LE-s traktor szükséges, attól függően, hogy sima rotoros vagy szeletelőrendszerrel szerelt bálázóval kell dolgoznunk.

A Mascar Diavel 630 CUT szeletelős rendszerű, fixkamrás bálázó – fotó: Agroinform.hu

A szintén négy éve debütált, háromtagú PÖTTINGER IMPRESS változókamrás bálázócsalád közül a 155 V MASTER mutatkozott be a kiállításon. A Perfect Flow egyenes, felső anyagtovábbítás miatt nincs szögtörés és levélveszteség. Az új 650 mm-es továbbító rotor sebessége szinkronizált a rendfelszedővel és a bálaindító hengerekkel. A rotor felett elhelyezett szeletelőegység a legkisebb teljesítményigényű szeletelővel és hidraulikus felső nyitású eltömődésgátlóval ellátott, amit nyitva hagyva gyorsabb a bálázás, ha nem szeletelünk.

Újdonság még a TWIN BLADE megfordítható, mindkét oldalon élezett, hosszú élettartamú kések, az EASY MOVE oldalra kihúzható késtartó, a Pre-Selection egyedi vágókésszám-beállítás, a legújabb fejlesztésű neccháló-beadagoló szerkezet elektromágneses fékezéssel.

A PÖTTINGER IMPRESS 155V változókamrás bálázó – fotó: Agroinform.hu

A változókamrás KUHN VB 3100 sorozatot a 3160-as típus képviselte. A széria megerősített hátsó ajtóval rendelkezik, aminek alsó görgője és felső szíjvezető síkja is van. A bálázó elülső szegmensében egy nagy sima henger hajtott tisztítógörgővel megakadályozza a termény feltorlódását és a gép szennyeződését.

A PROGRESSIVE DENSITY-rendszer növeli a nyomást, ahogy a bála növekszik, és a beállított magkeménység mellett biztosítja a kemény külső héjat. Ahogy a bálakamrában nő a bála, a szíjfeszítő kar folyamatosan növeli a két darab munkahengerben a nyomást 1-1 nagy rúgó-előfeszítő segítségével. Ezáltal ahogy növekszik a bála a bálakamrában, egyenes arányosan nő a sűrűsége is. Ez eredményezi azt a bálamagot, ami nem túl lágy, nem túl kemény.

A változókamrás KUHN VB 3160-as típus a kiállításon – fotó: Agroinform.hu

A fixkamrás New Holland BR 6090 régi, bevált modell, melyből, illetve más típusjelzésű azonos elődeiből számtalan dolgozik már az országban a felhasználók legnagyobb megelégedettsége mellett.

A nagy munkasebességet a 2 méteres munkaszélességű rendfelszedő biztosítja. A két robusztus rendfelszedő kerékkel követi a talajegyenetlenségeket. A RollBar-rendszerű bálázókban görgős rudak sora biztosítja a folyamatos és erőteljes forgást a bálakamrában, ezzel elérhető az aktuálisan beállított bálatömörség. CropCutter szeletelőrendszerrel szerelt változat akár 15 késsel is szerelhető. A bálaméret 1,25 x 1,2 méter.

A fixkamrás New Holland BR 6090 bálázó régi, bevált modell – fotó: Agroinform.hu

Az előbbihez hasonlóan egyszerű felépítésű, ugyancsak fixkamrás, rúdláncos bálaformázó rendszerrel szerelt bálázó a Romániában gyártott Maschio Entry 120. A 33 rúdból álló, rúdláncos rendszer 1,2 x 1,2 méteres méretű bálákat készít, a 2 méteres rendfelszedőtől fésűs anyagtovábbító rendszer szállítja a terményt a bálakamrába. Teljesítményigénye 40-50 lóerő, kötözőrendszere hálós, vezérlése elektromos, a lánckenést pedig automatikus kenőrendszer tartja karban.

A Maschio Entry 120 bálázó – fotó: Agroinform.hu

A kiállítás egyik bálázóújdonsága, az RB 4160V Xtra bálázó, egy Massey Ferguson ruhába öltöztetett LELY Welger RP160V változókamrás modell. Vezérlőpálya nélküli rendfelszedője 5 fogtartóval rendelkezik, munkaszélessége 2,25 méter. Rugós leszorító újak és rendleszorító henger biztosítja az egyenletes anyagáramot a rendfelszedőben.

A rotoros MasterCut szeletelőrendszer 13 szeletelőkéssel szerelhető fel. A hevederes bálaformázó-rendszerű bálakamra 1,23 méter széles és 0,6-1,6 méteres átmérőjű bálákat tud készíteni, térfogata 2,5 m3.  Az esetleges eltömődések és terménytorlódások gyors áthidalását Hydroflexcontrol eltömődés-gátló rendszer biztosítja. Az E-link Control színes, grafikus kezelőkonzolon a bálaátmérő, bálatömörség, hálóréteg, lágymag beállítása, lágymag be/ki funkció, manuális vagy automata kötözés, bálaszámláló, össz. bálaszámláló is megtalálható.

Massey Ferguson RB 4160V Xtra bálázó – fotó: Agroinform.hu

A népszerű CLAAS VARIANT hevederes hengeres bálázócsalád aktuális generációját a 465 RC típus képviselte a kiállításon. A Variant család tagjainak közös jellemzője többek között a megerősített bálaindítás, a széles rendfelszedő, az innovatív lágymageszköz.

Az RC jelzésű modellek ROTO CUT szeletelőszerkezete új 360°-os, spirális vágórotorral, 14 késsel végzi az aprítást. A bálaméret és lágymagátmérő, lágymagnyomás-szabályozás, a bálanyomás a fülkéből külön vezérlőterminálról történik. A bálakidobás pedig igen gyorsan, mindössze 6 másodperc alatt megtörténik. Az esetleges eltömődések és terménytorlódások gyors áthidalását PRO hidraulikusan leereszthető dobfenéklemez biztosítja.

A népszerű CLAAS VARIANT 465 RC hevederes hengeres bálázó – fotó: Agroinform.hu

A kiállítás hengeres bálázóiról szóló összeállításunk sorát a KUBOTA BF-3255 fixkamrás modell bemutatásával zárjuk. A 2,20 m munkaszélességű rendfelszedőt 5 sor bedobóujjal, rendleszorító hengerrel szerelik. Rotoros szeletelő egysége 14 késes kivitelű. A központi egységről kenhető henger csapágyakkal szerelt, 17 db tömörítőhengerrel formázó bálakamrában 1,2 x 1,25 m méretű bálák készülnek. Az eltömődések elhárítását a jól ismert Drop floor-rendszer garantálja.

A KUBOTA BF-3255 fixkamrás bálázó – fotó: Agroinform.hu

Az előző összeállításunkban a kiállított trágyaszórókat szedtük egy csokorba.