Ukrajna 2022-ben a vetésterület jelentős csökkenése, illetve a háborús pusztítás miatt búzából 21 millió tonnát takarított be, ami ugyan elmaradt a kitűzött és az előző években teljesített céloktól, de kereken 2 millió tonnával meghaladta az év eleji elvárásokat – írja az agrarheute.com hírportál.

vetés

Kevesebb őszi gabonát vetettek – fotó: pixabay.com

Ukrajnában 40-45 százalékkal kevesebb őszi gabonát vetettek

A 2023 évre azonban az ukrán szakértők kilátásai, már több okból, jóval borúlátóbbak. Először is a háborús akadályok, valamint a szükséges vetőmagvak és műtrágyák hiánya miatt az országnak őszi gabonákból 40-45 százalékkal kevesebbet sikerült elvetnie, amit a tavaszi vetések növelésével számottevően nem lehet növelni.

Sőt – amint Mikola Szolszki, agrárminiszter megjegyezte – a jelentős nagyságú betakarítatlan kukoricatáblák is komoly akadályt jelentenek a tavaszi vetés elvégzésében.

gabona

Csökkenhet a termésmennyiség – fotó: pixabay.com

Komoly akadályokkal kell szembenézniük

A gépek, üzemanyagok és a technológiai eszközök, illetve az azokat kezelő személyzet hiánya szintén a termés csökkenése irányában hat. Komoly akadályt jelenthet a vetés és a művelés elvégzésében a finanszírozási lehetőségek hiánya is, mivel a rendelkezésre álló pénzeszközöknek elsősorban a háborús célokat kell szolgálniuk.

Mindezek alapján a 2023. évi ukrán gabonatermés akár 50-70 százalékkal zsugorodhat. Egyébként Ukrajnának a búzatermés növelésére nem is nagyon érdemes törekednie, mivel Oroszország a felvevő piacokat a saját búzájával árasztja el.