A betakarítás után az egyik legfontosabb teendő a tarlóhántás, hiszen ezzel és a tarló gondozásával alapozhatjuk meg a jó talajminőséget, azáltal pedig a következő kultúra termesztésének sikerét. Eheti körkérdésünkben a tarlóhántás eszközeire és a helyes technika alkalmazására voltunk kíváncsiak, ebben a témában tettük fel kérdéseinket:

1. A repce és a kalászosok aratása után nagyon fontos feladat a tarlóhántás, de milyen gépet használjunk? Nehéztárcsát, rövidtárcsát vagy grubert? Mennyire befolyásolja a termesztéstechnológia a tarlóhántás eszközét?

2. Választhatunk összetett gépsorokat is, amik nagyban megkönnyítik a munkát; mely gazdaságok számára lehet ez ideális választás, milyen munkagép-kombinációt ajánl a gazdálkodóknak?

Akik ezalkalommal válaszoltak: LEMKEN Hungária Kft., KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt., Busa Bt., Kverneland Group Hungária Kft., KITE Zrt., Vaderstad Kft., Győri Agroker Zrt., Agro-Contakt 2000 Kft.

LEMKEN Hungária Kft.

A Lemken nyári tarlóhántásra a rövidtácsákat és a grubereket egyaránt javasolja. Amire felszeretnénk hívni a figyelmet, hogy az első munkaművelet során a tarlót sekélyen hántsuk meg (8-10 cm). Ezzel is lehetőséget biztosítva arra, hogy a gyommagvak, és az elszórt kultúrmagvak ki tudjanak csírázni.

Lemken tárcsa

Lemken Heliodor 9 tárcsa: szármaradványok tökéletesen bekeverve – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

További lényeges dolog a technológia szempontjából, hogy a felszínt mindíg zárjuk le egy tömörítő hengerrel.

Ennek célja kettős. A rögtörésen felül a lezárt talajfelszín nem párolog olyan intenzíven, a talaj nedvességtartalma így megóvható. Fontos kritérium, hogy a lezáróhenger mindíg a talajainkhoz leginkább megfelelő legyen. A művelés mindíg szögben és ne sorjára végezzük. Ezzel is segítve a talajmunkagép munkáját, illetve így lehet a tábláinkban található felszíni egyenletlenségeket korrigálni.

henger

A lezáróhenger munkája is fontos hogy megfelelő legyen – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

A gruberek esetén 10-12 cm mélységig javasolt szárnyas kapákat alkalmazni. Különösen kigyomosodott tarlók kezelése esetében.

A fenti kritériumoknak a Lemken kínálatából a Heliodor 9, és Rubin 10, illetve Karat 9, Karat 12 gépek tökéletesen megfelelnek.

Lemken

Nehéz gruberekkel is lehet sekélyen szép munkát végezni – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

A Lemken kínálatában a rövidtárcsák szinte mindegyik típusa kombinálható aprómagszóró géppel. Így a tarlóhántással egy menetben a zöldítéshez is eltudjuk végezni a vetést. Másik kombinációs lehetőség a gyártó részéről, hogy akár gabonavetőgéppel is üzemeltethető a tárcsa, vagy akár a gruber is. Így egy menetben lehet elvégezni a magágyelőkészítést és a vetést is. A két munkaeszköz szétkapcsolható, így akár külön is üzemeltethetőek a felhasználói igényeknek megfelelően.

Lemken

Lemken Heliodor 9/Solitair 9 gépkombináció egymentben több munkafolyamat elvégezhető – fotó: LEMKEN Hungária Kft.

KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.

A KÜHNE NEHÉZ TÁRCSÁSBORONÁKKAL tarlóhántás végezhető, néhány centimétertől, egészen 20 cm-es mélységig. A „V” elrendezésű nehéztárcsa robusztus vázszerkezete biztosítja a típusra jellemző nagy tárcsalevél-terhelést, így kötött, illetve erősen szármaradványos talajok esetén is hatékonyan dolgozik. A vonószerkezeten elhelyezett rugózott szintszabályzó egység, megfelelő talajkövetést és nyugodt mozgást biztosít nagyobb művelési sebesség esetén is.

Kühne

A KÜHNE nehéz tárcsásboronákkal néhány centimétertől 20 cm-es mélységig elvégezhető a tarlóhántás – fotó: KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.

A tárcsasorok egymáshoz viszonyított szögállítása kis fokozatokban 28 és 46 fok között állítható. A tárcsasorok tengelyirányú állíthatósága lehetőséget biztosít a mindenkori talajállapotnak megfelelő optimális beállításra és a megfelelő energiatakarékos üzemeltetésre. A tárcsásboronák speciális gyártási eljárással készült 670 mm-es átmérőjű, élezett tárcsalevelekkel készülnek. A sárkaparókkal ellátott berendezés nedves talajkörülmények között is kiválóan alkalmazható, így a KÜHNE Zrt. KNT-770-es tárcsásboronáit minden termesztéstechnológiához ajánljuk.

Kühne

A tárcsásborona nedves talajkörülmények között is kiválóan alkalmazható – fotó: KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.

A KÜHNE Zrt. kapcsolt géprendszerek tekintetében is a jól ismert KNT-770-es típusjelű nehéztárcsáit ajánlja és a hozzákapcsolható vontatott KH hengereit. Ez a gépkapcsolat számos előnnyel rendelkezik: 

  • a megváltozott klimatikus feltételekhez való alkalmazkodás,
  • a  taposási károk csökkentése,
  • a művelési idő csökkentése,
  • és nem utolsó sorban a mezőgazdaságban is jelentkező munkaerőhiány hívta életre ezt a gépkapcsolatot.

Kühne

A KH henger gépkapcsolatként elvégzi a tárcsázott tarló azonnali lezárását, ezzel növelve a talaj vízmegtartó képességét – fotó: KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.

A KH henger gépcsalád tagjainak munkaszélessége igazodik a KNT-770-es nehéztárcsákéhoz. Gépkapcsolatként üzemeltetve elvégzi a tárcsázott tarló azonnali lezárását, ezzel növelve a talaj vízmegtartó képességét, valamint a gépkapcsolat biztosítja a csökkentett menetszámú költséghatékony talajművelést. A KH hengerek háromféle kivitelben készülnek, DD, Cambridge valamint Crosskill elemekkel szerelve. A DD és Crosskill elemek az intenzív rögtörésre alkalmasak, addig a Cambridge elemek univerzálisan alkalmazhatóak lezáró hengerezésre is.

Busa Bt.

A tarlóhántás célját meghatározza, hogy milyen termesztéstechnológiát választottunk. Szerencsére ma Magyarországon nem nagyon kell már magyarázni, hogy a tarlót nem műveljük egyből mélyen, forgatásos és forgatás nélküli technológiában is egyaránt a sekély művelés a cél. Ezen belül van, aki törekszik a lehető legalaposabb bekeverésre és 8-10 cm mélyre megy, és van, aki megelégszik a teljes szélesség átművelésével, de akad olyan is, akinek elég, ha csak a felszínen néhány barázdát karcol a gép.

tárcsa

Középnehéz V tárcsa az egyik legmegfelelőbb a tarlóhántás elvégzésére – fotó: Busa Bt.

Alapvetően a tarlóhántáshoz középnehéz V tárcsát ajánlunk, 560-as lapokkal, 225-ös osztással. Amennyiben szakszerűen be van állítva, a teljes keresztmetszetet átműveli és kiváló a keverő hatása. A Busa Kontrol tárcsáinak hasznos eleme a szintszabályzó, mellyel a tárcsa egyenesfutása könnyen, egy mozdulattal állítható, így elkerülhető, hogy a hátsó sor az első nyomán fusson.

A kortárs, üzleti célú boszorkányüldözés ellenére, ahol a rövidtárcsa nem okoz „tárcsatalp betegséget” ott a V tárcsa sem fog, és ahol ez utóbbi okoz, azon a nedves talajon az előbbi is tömörít. Igény esetén a V tárcsa is felszerelhető görbület nélküli levelekkel.

Könnyű rövidtárcsát semmiképpen nem ajánlanánk, mivel a talajbahatolási problémái miatt a tarló sávos karcolása a mesebeli meztelen császár kategóriába tartozik.

A tárcsa alternatívája lehet a könnyű szántóföldi kultivátor széles kapákkal, mely képes a teljes felszínt átművelni, keverése azonban gyengébb. A nehéz szántóföldi kultivátorok, grubberek mélyebb művelés esetén kevernek megfelelően (10-15 cm), ekkor művelik át a felszínt, így azt inkább ősszel javasoljuk.

gruber

A nehéz szántóföldi kultivátorok, grubberek használata mélyebb művelés esetén, inkább ősszel ajánlott – fotó: Busa Bt.

Ami a milyen munkagép-kombinációkat illeti, nyári munkák esetén elengedhetetlen a talajfelszín visszazárása, így bármely gépre is esik a választás, valamilyen visszazáró hengert használni kell.

BUSA Bt.

Nyári munkáknál elengedhetetlen a talajfelszín lezárása – fotó: Busa Bt.

Szintén bármely gépre felszerelhető folyadékkijuttató, melyekkel tápanyag vagy baktérium is kijuttatható, ez a kultivátoroknál megszokott módon útarányos vezérlővel is felszerelhető. A gépeket aprómagvetővel ellátva egy menetben elvethetjük a zöldítő vagy takarónövényünket is.

gruber

tárcsa

A gépeket folyadékkijuttatóval és aprómagvetővel is felszerelhetjük, egyesítve a munkaműveleteket – fotó: Busa Bt.

Kverneland Group Hungária Kft.

A nyári betakarítási munkákat követően a gazdálkodók még nem dőlhetnek azonnal hátra. Ahogy a kombájnok legördülnek a földekről következik a tarlóhántás. Ezt a műveletet lehetőleg minél előbb végezzük el, mivel abetakarítással megszűnik a növények takaróhatása és a nyári melegben nagyobb a nedvesség elpárolgása.

A tarlóhántás műveletét végezhetjük sekélyen, amit megfelelő módon tömörítsünk vissza, lehetőség szerint az eszközünk saját hengerével. Amennyiben ez nem végez megfelelő munkát, akkor külön műveletben tegyük ezt meg.

Semmiképp ne hagyjunk magunk után nem megfelelően lezárt tarlót! Ezzel a művelettel megőrizzük a nedvességet a talajban, valamint elősegítjük a nyárutói gyomnövények és az árvakelés csírázását, amit aztán mechanikai úton tudunk elpusztítani.

Kverneland

A tarlóhántás legyen sekély, és mindig gondoskodjunk a visszatömörítésről – fotó: Kverneland

A feladat elvégzésére használhatunk tárcsát, rövidtárcsát, kultivátort vagy valamilyen kombinált eszközt. A tarlóhántás legjellemzőbb hibái a kelleténél mélyebb művelés, mely felrögösíti a területet, illetve a nem megfelelő visszatömörítés. A nagyobb méretű rögökkel akkor van probléma, ha őszi repce vetésére készülünk és a rögöket a későbbiekben csak nagy nehézségek árán tudjuk elmunkálni.

Egyre több úgynevezett kombinált munkagép is elérhető már a piacon. Amennyiben a tarlóhántást végző gépünk ki van egészítve egy szórva vető egységgel, akkor a tarlóhántással egymenetben el tudjuk vetni a zöldítést. Más kombinált eszközök lazító késeket és tárcsákat használnak különböző elrendezésben. Ezek nagy előnye, hogy egymenetben lazító, aprító és keverő munkát is végeznek mellyel időt és energiát tudunk megspórolni.

Kverneland

A Kverneland DTX egy kombinált eszköz, mely eltömődésmentes munkavégzést biztosít, még 40 cm-es mélységben is – fotó: Kverneland

A repcetermesztés technológiájában javasolt egy mélyebb alapművelés, mely után kell kialakítani a tömör aprómorzsás magágyat. A Kverneland DTX egy kombinált eszköz, mely eltömődésmentes munkavégzést biztosít, még a maximális 40 cm-es mélységben is. A Pro-lift kapa minimálisan bolygatja a talajfelszínt így a rögképződés csekély.

A lazítás után ideális a környezet a gyökérzet fejlődéséhez és kapillárisok működéséhez, valamint a talaj természetes szerkezetének visszaállítására. A kések után helyezkedik el a rövidtárcsa szekció, mely a felső réteg megmunkálásáért felelős, kialakítva az ideális magágyat. A tárcsasorok mélységét hidraulikusan állíthatjuk maximálisan 10 cm-ig. A talaj lezárásáról a 600 mm-es DD henger gondoskodik.

KITE Zrt.

A betakarítást követő tarlóhántást elsősorban az elővetemény talaj felszínén hátrahagyott szármaradványának mennyisége határozza meg. Abban az esetben, ha a betakarítás során a szalma szét lett terítve a kombájn után, akkor az így keletkezett homogén szalmaréteget a hagyományos, könnyű rövidtárcsák csekély fajlagos tárcsalap terhelésüknek köszönhetően nem minden esetben képesek átvágni és a szükséges 6-10 cm-es mélységig a talajjal összedolgozni. Ilyenkor vagy nehéz rövid tárcsát, vagy szántóföldi kultivátort kell alkalmaznunk.

A KITE Zrt. mind a két megoldásra tud eszközt ajánlani a Köckerling gyár kínálatából. A REBELL PROFILINE nehéz rövid tárcsa 6 és 8 m-es munkaszélességben érhető el. A gépek tömege (8,3 és 10,0 t) garantálja a szármaradványok kellő mélységben történő aprítását, talajjal történő összekeverését. A szántóföldi kultivátorok kínálatából a függesztett TRIO (2,5-4,0 m) a félig függesztett QUADRO (3,0-5,7 m), illetve VECTOR (4,6-9,0 m) lehet a megfelelő választás.

Köckerling

A Köckerling QUADRO szántóföldi kultivátor is kiváló választás a tarlóhántáshoz – fotó: KITE Zrt.

Azonban, ha a szalmát bebálázzuk a klasszikus rövidtárcsák is megfelelő alternatívát jelenthetnek. A Köckerling REBELL CLASSIC függesztett, valamint a CLASSIC-T félig függesztett típusai jelentik a megoldást 3,0-tól egészen 12,5 m-es munkaszélességben.

A KITE Zrt. kínálatában megtalálható Köckerling VITU egy rövidtárcsából és sűrűsoros vetőgépből álló kombinált eszköz. Segítségével egy menetben megoldható az alapművelés elmunkálása, a magágykészítés és a vetés. A rövidtárcsa szekció két sor egyedi laprugós felfüggesztésű, pozitív szögállású, 450 mm átmérőjű tárcsalapokból áll. Ezzel a megoldással jobb keverő-egyengető hatás érhető el.

KITE

A VITU egy rövidtárcsából és sűrűsoros vetőgépből álló kombinált eszköz – fotó: KITE Zrt.

Nagyon fontos, hogy a tárcsalapok osztástávolsága megegyező a vetőcsoroszlyák távolságával. Ezt egy hidraulikusan felhajtható simító, valamint az offset elrendezésű tömörítő kerekek követik. A vetést duplatárcsás vetőcsoroszlyával és egyedi tömörítő kerékkel ellátott vetőegységek végzik. A gépen a vetésmélység, illetve a csoroszlyanyomás egymástól függetlenül hidraulikusan állítható. A VITU kombinált vetőgép 3-tól 6 m-es munkaszélességig elérhető.

Vaderstad Kft.

A nyári betakarítású növények tarlóinak gondozása kiemelt jelentőségű a talaj regenerálódásának folyamatában. A talaj a következő növény vetéséig pihen, megújul, amit támogatni kell. A felszínen hagyott szármaradvány nem csak védi a felszínt a nap sugárzó, valamint az esőcseppek romboló hatásától, de

elősegíti a mélyben zajló tápanyagfeltáródási és porhanyulási folyamatokat, ami nélkül nem megy végbe a talaj beéredése.

Vaderstad

A tarló gondozása alapvető fontosságú a talaj megújulásának elősegítésében – fotó: Väderstad

A hántásnak sekélynek, lezártnak és mulcshagyónak kell lennie. Betakarításkor a talaj sokszor száraz és ülepedett, éppen ezért kiemelt jelentősége van a kisebb átmérőjű (450-470 mm) kúpos lapokkal szerelt rövidtárcsák alkalmazásának. Ezek a munkaeszközök nem rögölik fel a talajt, a megfelelő talajszerkezet kialakításával robbanásszerű gyomkelést indukálnak. Egyenletesen keverik a növényi maradványokat, a felszínen pedig a klímavédelem követelményeinek megfelelő mennyiségű, 35-55% takarást biztosító szármaradványt hagynak.

Vaderstad Carrier

A kisebb átmérőjű, kúpos lapokkal szerelt rövidtárcsák nem rögölik fel a talajt – fotó: Väderstad

A Väderstad Carrier rövidtárcsája 20 éve mutatkozott be Európa piacain, lehetőséget adott a termelőknek a korszerű tarlómunkák megvalósítására, valamint irányt mutatott a mezőgéppiac szereplői számára a tárcsás talajművelő eszközök fejlesztése terén.

Győri Agroker Zrt.

A tarlóhántásnak legfontosabb szempontjai a talajnedvesség megőrzése, gyomosodás megakadályozása, megfelelő kultúrállapot mellett a talajélet fenntartása, megőrzése. Az utóbbi 15 évben Magyarországon a rövidtárcsák és a szántóföldi kultivátorok/grubberek elterjedése volt tapasztalható.

tárcsa

ROLMAKO  U 671 rövidtárcsa – fotó: Győri Agroker Zrt.

A rövidtárcsák sekély művelés mellett (5-15 cm) alkalmasak a szármaradványok aprítására és keverésére, a felszín egyengetése és jelentős a gyomirtó hatásuk is. Hátrányuk, hogy nem igazán hatékonyak a nedvesebb talajviszonyok mellett.

A tárcsákat a lapátmérő és fajlagos súlyterhelés alapján kategorizálhatjuk. A ROLMAKO gépgyártó 3 alaptípusú rövidtárcsát kínál: U 693 könnyű (510 mm/60 kg-90 kg), U 652 középnehéz (560 mm, 65-110 kg), U 671 PRO szupernehéz (620 mm, 90-165 kg).

rövidtárcsa

ROLMAKO U 693 rövidtárcsa – fotó: Győri Agroker Zrt.

A grubberek jellemzően szárazabb talajviszonyok mellett lehetnek hatékonyak. Mélyebb művelés mellett (8-30 cm), levegőztetik a talajt, mikr barázdákat nyitnak, így hatékonyabb a csapadék és tápanyagok levezetése a mélyebb rétegekbe. Hátrányuk, hogy könnyebbek, mint a tárcsák, jellemzően kisebb a munkaszélességük a nagyobb vonóerőigény miatt.

Győri Agroker

ROLMAKO U 436 grubber – fotó: Győri Agroker Zrt.

Ezek az eszközök, jellemzően a tárcsaszekciók vannak kombinálva lazításra alkalmas művelőelemekkel. Utolsó művelő elem itt is, mint minden mondern talajművelő eszköznél a záróhenger. Ezekkel a kombinált eszközökkel rövid idő alatt lehet vetésre alkalmassá tenni a talajt. Jelentős erőgépigényük miatt igazán a nagygazdaságok részére lehet alternatíva.

Agro-Contakt 2000 Kft.

Az idő és a költségek megtakarítása a talajmegmunkálás két legfontosabb kívánalma közé tartozik. A két- vagy háromgerendelyes Pöttinger SYNKRO talajlazító a sokoldalú hengerekkel ideális körülményeket teremt. Mindkét SYNKRO-sorozat úgy lett kifejlesztve, hogy mind a sekély, mind a mély megmunkáláshoz (30 cm-ig) alkalmas legyen.

Pöttinger

A SYNKRO-sorozat mind a sekély, mind a mély megmunkáláshoz alkalmas – fotó: Agro-Contakt 2000 Kft.

A háromgerendelyes talajlazító célja a tarlóvetés sikerének pozitív befolyásolása. A csoroszlyák teljes felületen átvágják a talajt és ezzel nagyon jó keverési hatást fejtenek ki. A finomszemcsés feldolgozás megakadályozza a rögök kialakulását és ezáltal a csigák számának növekedését hatékonyan ellensúlyozza. A vetési horizonton kialakuló finomszemcsés terület gondoskodik az optimális csírázóképességről.

A betakarítás után sekélyen kell bedolgozni a szármaradványokat, hogy a rothadás korán elkezdődhessen. Ez a szalma és föld alkotta keverék optimális életfeltételeket teremt az élő talaj számára.

A Pöttinger SYNKRO kultivátor a korszerű tarlóhántáshoz lett kifejlesztve. A sekély művelés és intenzív keverés kompakt eszköze. A könnyen húzható, kétgerendelyes, rövid, kompakt kivitelű kultivátorok megfelelőek a könnyebb és kevesebb vonóerővel rendelkező erőgépek számára.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk újabb aktuális témákkal. Figyeld az Agroinform híreit!

Ha rövidtárcsát, grubert vagy más talajművelő gépet keresel, mindenképp nézz szét az Agroinform.hu Piacterén, hiszen több ezer hirdetés között válogathatsz. Ha pedig hirdetést adsz fel részt veszel legújabb nyereményjátékunkban!

A Fórum rovatban pedig a többi gazdával vitathatod meg az aktuális kérdéseket és oszthatod meg tapasztalataidat gépekről, talajművelésről és sok más agrártémáról.