Az új eszközcsaládhoz természetesen új koncepciót is nyújtott a gazdálkodók számára a Väderstad, így hódított teret a sekély, talajkímélő, klímakárcsökkentő talajművelés.

A sokoldalúság mintapéldája

A Carrier alapművelésre és magágykészítésre egyaránt kiválóan használható tárcsás talajművelő eszköz. A mellső művelőeszközök, a tárcsák, valamint a tömörítő hengerek széles választékának köszönhetően a Carrier képes megbírkózni a modern talajművelés összes kihívásával, legyen szó 2-3 cm-es ultrasekély, vagy akár 15-20 cm mélységű művelésről. A munkaeszköz sokoldalúsága csökkenti a szükséges menetszámot, ezáltal a hektárra eső művelési költséget, ugyanakkor a lehető legjobb csírázási és kelési feltételeket teremti a soron következő növényállomány számára.

Väderstad Carrier rövidtárcsa munka közben – fotó: vaderstad.com

Intenzív ultrasekély talajművelés

A CrossCutter Disc ugyanolyan megbízhatóan teljesít repcetarlón, valamint takarónövények állományának felszámolásában, mint amilyen páratlan hatékonysággal dolgozik tarlómunkákban és szántott talajok elmunkálásában.

A tárcsa anyagminőségének és formájának köszönhetően a CrossCutter Disc jó teljesítménnyel dolgozik ultrasekély művelésben is.

A Vädestad CrossCutter Disc a különböző termőhelyi feltételekhez illeszkedő hatékony talajművelés számos lehetőségét rejti magában. Kiválóan teljesít pl. különböző tarlómunkák során, szántáselmunkálásban, valamint takarónövény állományának felszámolásában.

A CrossCutter Disc vonóerőigénye rendkívül kedvező a sekélyművelés során, ugyanakkor a művelési sebesség elérheti az akár 20 km/h is.

A CrossCutter Disc a népszerű rövidtárcsacsalád, a Carrier egyes modelljeihez rendelhető, 3-12,25 m munkaszélesség tartományban.

Kevesebb üzemanyag – nagyobb munkasebesség

A 2-3 cm mélységű ultrasekélyű talajművelés során a munkagép lényegesen kevesebb talajt mozgat meg, mint a hagyományos tárcsák. Ez nagyobb munkasebességet, ugyanakkor alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást jelent. A CrossCutter Disc akár 15-20 km/h munkasebességnél is kiváló munkaminőséget produkál.

A tárcsa speciális formája, valamint a kiváló minőségű svéd acél miatt a CrossCutter Disc rendkívül intenzív talajművelésre képes még a 2-3 cm-es munkamélység tartományban is. Ennek köszönhetően az árvakelés és a gyomok gyors csírázásnak indulnak, így állományuk hatékonyan gyéríthető a következő munkamenetben.

A takarónövény állományának felszámolásakor a gyökérzet teljes mértékű átvágása számos előnyt biztosít. Az intenzív 0-3 cm mélységű talajműveléssel elkerülhetjük a növényi maradvány mélyebb rétegeibe történő bekeverését. Mindennek köszönhetően úgy hozható létre az úgynevezett holt mulcs réteg, hogy a soron következő növény állományában nem jelent problémát az újra sarjadó takarónövény.

A Carrier család különböző modelljeire szerelhető CrossCutter Disc kiváló felszínkövető képességgel, ezáltal nagyon egyenletes munkaminőséggel bír, mivel minden egyes tárcsatartó karon egyetlen tárcsa kerül rögzítésre.