Az adott munkafolyamatra nyitva álló időszak egyre rövidül. Jó példa erre a szenázskészítés, hiszen a száraz, meleg időben alacsonyabb lehet a növény nedvességtartalma, hamarabb indul csökkenésnek a súly és a beltartalom, tehát gyorsabban kell elvégezni a bálázást.

Napjainkban az egyre kisebb hozamú gyepek, lucernaterületek miatt előtérbe kerültek a nagy mennyiségű zöld tömeget adó növények is, így például a rozs és a szudáni fű. Ezen növények esetében kiemelten fontos a szeletelés-vágás lehetősége.

A KUHN VB változó kamrás hengeres bálázók egyik legkedveltebb modellje, a VB 3160, ami a legtöbb gazdálkodó igényeit ki tudja szolgálni. 120 cm széles, 80 és 160 cm közötti átmérőjű bála készítésére alkalmas.

KUHN VB 3160 munka közben

KUHN VB 3160 munka közben – fotó: KUHN Mezőgazdasági Gép Kft.

A gép tervezésekor fontos szempont volt a megbízhatóság, és az egyszerű beállítás, karbantartás, hogy az állásidők a lehető legminimálisabbra csökkenjenek. Ezen felül kiemelt figyelmet fordítottak a tervezés során a biztonságra is, a hengerek külső csapágyazásának köszönhetően csökkent a munkamenet közben a túlmelegedés okozta tűz kockázata is.

A jó bálázás egyik alapfeltétele a jól kaszált és rendre hordott szálas takarmány. Tekintse meg összefoglaló cikkünket kaszálás témában az alábbi linken:

Hogyan „kaszálhat” a legjobban? - Agroinform.hu

Milyen KUHN megoldásokkal szolgál a VB 3160?

A bálázás egyik fontos lépése a termény „felszedése”

A rendfelszedő a változó talajviszonyhoz ingaszerű mozgással képes alkalmazkodni, ezzel is segítve a terményfelvételt, és annak tisztaságát.

A teljes VB termékcsaládban elérhető az INTEGRAL ROTOR technológia. Ez az egyszerű, minimális karbantartás igénylő felszedő-továbbító rendszer minden körülmények között óriási áteresztőképességet garantál. A rotor és a felszedő fogak közötti kis távolság pedig egyenletes terményáramlást biztosít.

KUHN INTEGRAL ROTOR sematikus ábra

KUHN INTEGRAL ROTOR sematikus ábra – forrás: KUHN Mezőgazdasági Gép Kft.

Amikor nincs szükség a termény szecskázására, az OPTIFEED rendszer az optimális választás, melyek nagy mennyiségű és egyenletes terményáramlást biztosítanak a bálakamra irányába.

Ha szükséges a termény szeletelése-vágása akkor lehet kiváló megoldás a KUHN OPTICUT(OC) rendszer.

A KUHN OPTICUT (OC) rotorokat optimális terménytovábbításra és kiváló vágási minőségre tervezték. Az ellipszis alakú rotorfogakkal ellátott OC vágórotor, a szilázst már a termény továbbítás korai szakaszban a kések irányába vezeti, ami javítja az áramlást és a vágási teljesítményt, miközben minimális erőt igényel (kisebb fajlagos üzemanyag-fogyasztás), illetve csökken az eltömődés esélye.

Továbbá minden egyes kés egyedi rugós védelemmel van ellátva, így védve a rotort és a késeket az idegen tárgyak okozta sérülésekkel szemben.

A 14 késes OPTICUT vágórendszer 70 mm vágási hosszt biztosít, míg a 23 késes OPTICUT vágórendszerrel 45 mm-es vágási hossz érhető el.

A bálaforma és tömörség meghatározó tényező!

Az egységes, tökéletes alakú bálák minden formában minőséget képviselnek. A szilárd körbálák azt jelzik, hogy a levegő nagy részét eltávolították a bálából, javítva a takarmány minőségének megőrzését!

PROGRESSIVE DENSITY - PROGRESSZÍV (bála) TÖMÖRÍTÉS – A KUHN MEGOLDÁS

Hogyan működik?

Ahogy a bála növekszik a bálakamrán belül, a szíjfeszítő kar folyamatosan növekvő ellenállásnak van kitéve két hidraulikus henger és egy rugófeszítés által. Tehát a bálaátmérő növekedésével a bála sűrűsége is nő. Az eredmény egy nagyon kemény bála, optimális, közepes keménységű maggal. A keményebb külső rétegnek köszönhetően a szalmabálák jobban ellenállnak a rossz időjárási viszonyoknak, és megtartják formájukat a könnyebb kezelés érdekében. Videó:

A KUHN PROGRESSIVE DENSITY rendszer és a speciálisan kialakított bálakamra kombinációja minden alkalommal tökéletes bálaképzést garantál.

bálakamra és görgők bálakamra és görgők

Bálakamra és a görgők kialakítása és bála növekedése VB bálázónál – fotó: KUHN Mezőgazdasági Gép Kft.

Biztonságos kötözési megoldások

A tökéletes bála létrehozásának egyik utolsó és fontos lépése a kötözés. Minél kevesebb idő szükséges a bála megkötéséhez, annál nagyobb a bálázási művelet teljesítménye. A KUHN kötési megoldások garantálják a megbízható és biztonságos kötözést.

Hálókötés

Az aktív „sztreccs” bálázótechnológiának köszönhetően a háló anyagot a rendszer előfeszíti, a háló a bálakamra első részébe kerül beadásra, hogy a bála azonnal magával tudja húzni, ezáltal szilárd bálaformát biztosító állandó hálófeszesség alakul ki a teljes kötési ciklus során.

A KUHN innovatív kialakítása állandó hálófeszültséget tart fenn a kötési folyamat során. A hálótekercs rendszer a bála forgási sebességtartományának 90%-án működik, így képes a hálót anélkül feszíteni, hogy elszakadna. A hálós kötözőrendszer szétteríti a hálót a bála sarkáig, hogy megakadályozza a légzsákok kialakulását a bála becsomagolása után, ezáltal jobban megőrzi a takarmány minőségét.

Zsinegkötés

A kettős zsinegkötési rendszer használatakor a kötési ciklus ideje minimálisra csökken. A zsinegkötési ciklusban mindkét zsineg a bála szélétől kezdődik, és még a bála közepe előtt átfedéssel találkozik, így biztosítható, hogy a zsinegek tökéletesen rögzítve legyenek, és ne legyenek laza végek.

Szükség esetén a VB széria felszerelhető zsineg és hálókötés kombinációjával is.

Tekintse meg készletes VB és FB bálázóinkat az Agroinform Piacterén is:

KUHN | VB 3160 OPTIFEED bálázó - Bács-Kiskun megye
Kecskemét - Agroinform.hu

KUHN | VB 3160 szeletelős bálázó ISOBUS - Bács-Kiskun megye
Kecskemét - Agroinform.hu

KUHN | FB 2130 fix kamrás hengeres bálázó - Bács-Kiskun megye
Kecskemét - Agroinform.hu

További információkért keressen minket alábbi elérhetőségeink egyikén:

KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. | www.kuhn.co.hu | infohu@kuhn.com +36 76 500 460

Szeretne az elsők között értesülni a KUHN Mezőgazdasági Gép Kft. akcióiról és aktuális híreiről? Kövesse a Facebook-oldalukat ide kattintva!

kuhn logó