Olcsó és átmeneti megoldásnak jó a kukorica betakarító-adapterek átalakítása is, de hosszú távon az alkalmazásával adódó magasabb veszteségek miatt jobban kifizetődik a napraforgó betakarító-adapterek használata. Cikkünkben a hazai piacon elérhető napraforgó betakarító-adaptereket gyűjtöttük egy csokorba.
napraforgó betakarító-adapterOPTIGÉP NAS, PSM
Természetes, hogy a legnagyobb arányban elterjedt hazai gyártású Optigép adapterekkel kezdjük a sort, hiszen ezek a több évtizedes gyártási múltjukkal, megbízhatóságukkal, egyszerű felépítésükkel és hosszú élettartamukkal piacvezető szerepet vívtak ki maguknak a hazai napraforgó-adapter választékban. Az igen nagy, 8-10 km/h munkasebességgel alkalmazható, 0,4-0,5 % minimális veszteséggel dolgozó adapterek, soronként elhelyezett szárbehúzó fülesláncai ütődés nélkül húzzák a napraforgószárakat a csillagkéses vágószerkezetekhez.

A sorok közötti rezgő maggyűjtőtálcákon a termény nem tud felhalmozódni, ezért a mag veszteség nélkül jut el az összehordó csigához és a ferdefelhordóhoz. A mozgó acél vagy műanyag terelőorrok a lehajló vagy megdőlt szárakat is felemelik, így a termés ezekről is betakarítható. Bármilyen kombájntípusra kapcsolhatók és egészen 16 soros változatig elérhető (képünkön), rendelhető hidraulikusan összecsukható és szárzúzóval szerelt változatban is.
napraforgó betakarító-adapter

fotó: optigep.hu

OROS SUN
A másik hazai nagy adapter gyártónak a Linamar Hungary Zrt. Oros divíziójának OROS SUN napraforgó betakarító-adapterei, hasonló elven működnek, mint a fentebb már ismertetett adapterek. A váz kialakításának köszönhetően valamennyi jelenleg ismert kombájntípusra felszerelhetők és 6, 8 és 12 soros fix, valamint összecsukható kivitelben érhetők el. Az adapter meghajtása a kardánba épített biztonsági kapcsolón keresztül történik a kombájn ferdefelhordójának TLT tengelyéről. A szedőegységek meghajtásukat görgős láncon keresztül hatszögtengellyel egy oldalról kapják. A behordó csigalevelek a tökéletes anyagáramlás biztosítása érdekében fogazottak. Magas 12 km/h munkasebességre képes adapterek szintén minimális veszteséggel dolgoznak. Az Oros SUN napraforgó-adapterek fémből és műanyagból készült burkolattal egyaránt elérhetők, és igény szerint hidrosztatikus hajtású szárzúzóval is felszerelhetők. A napraforgótányérok magasságától függően változtatható a szedő és a zúzóegység távolsága.napraforgó betakarító-adapter

fotó: oros.linamar.hu

GERINGHOFF SUN LITE, SUN STAR HORIZONT
Az import adapterek között piacvezetőnek számít a német Geringhoff, mely egyszerre kínál sorfüggettlen és sorhoz kötött napraforgó betakarító-adaptereket. A SunLite sorfüggettlen adapter egyszerű mechanikus hajtású, lekerített gyűjtővájukkal, állítható adagoló hengerrel, Schumacher rendszerű alternáló kaszaszerkezettel szerelt konstrukció, melyek 6,1/7,6/9,15/10,6 méteres munkaszélességben érhetők el a piacon jelen pillanatban. A kaszaszerkezet kaszaujjai könnyen cserélhetők és még az igen nedves, illetve nagyon gyomos állománnyal is megbirkóznak. Az adapternek az egyszerű meghajtásnak köszönhetően nagyon kis teljesítmény-felvétele van a betakarítógéptől.

A Sun Star modelljük több szempontból is különlegesnek számít a piacon, hiszen a kukorica csőtörő-adaptereknél bevált megoldásokat nagyon jól ötvözték benne az napraforgó-betakarítás speciális agrotechnikai igényeivel. A szárak behúzásáról a kukorica csőtörő adapterekhez hasonló soronkénti füles behordó láncpárok gondoskodnak, a szárak levágását pedig egymással szemben forgó dupla vágótárcsa végzi el.
napraforgó betakarító-adapter

A speciálisan kialakított szárterelő csúcsok burkolatai a lehullott tányérokat, tányérdarabokat, szemeket felfogják, összegyűjtik és egy a burkolatok közepén futó füles behordó lánc segítségével a középre hordó csigához juttatják. A visszamaradt álló napraforgószárak soronkénti függőleges tengelyű két vágókéses szárzúzók aprítják fel és terítik szét. A hidraulikusan összecsukható modellek 8 soros változatban, míg a merev vázas típusok 8-16 soros kivitelben érhetők el, előbbi 60-75 cm-es, a merev kivitelek pedig 50-75 cm sortávval.

ZIEGLER SUNFLOWER CHAMPION
A Ziegler Sunflower Champion napraforgó betakarító-adapterek 5-6-8-10-12 soros kivitelben érhetők el, merev és összecsukható vázszerkezettel, igény szerinti színben (zöld, szürke, piros és sárga). A német gyártmányú adaptereknél hajlított gumihevederes behúzó láncok végzik a szárbehúzást és a továbbítást az egymással szemben forgó vágótárcsapárok felé. A merev vázas változatok 70/75/80 cm-es, míg az összecsukható kivitelek 70/75 cm-es sortávra vetett napraforgó betakarítására alkalmasak. Az adapter oldalburkolatai – állománytól függően – le- és felhajthatók.napraforgó betakarító-adapter

fotó: agropark.hu

CAPELLO HELIANTHUS
Az olasz Capello Helianthus sorfüggetlen típus is követi a már jól megszokott építési módot a sűrűn szerelt hosszú, optimális szögállású gyűjtőlemezekkel, az alternáló kaszaszerkezettel, a vízszintes terelő dobbal és a nagy átmérőjű gyűjtőcsigával. A vágóasztal minden darabja kizárólag magas minőségű alapanyagból készült, beleértve a kaszahajtóművet is.

A sorválasztó maggyűjtőtálcák speciális kialakítása nagymértékben lecsökkenti a terményveszteséget. A meghajtótengely hosszú élettartamú acélötvözetből készült felületszórásos erősítéssel. 5,7/7,5/9,4 méteres munkaszélességben érhetők el. A Helianthus adapterekkel kapcsolatos felhasználó tapasztalatokról ITT olvashat.

ZAFFRANI
Jó ideje jelen vannak már a hazai piacon az ugyancsak olasz Zaffrani cég sorfüggetlen napraforgóvágó adapterei is, melyek a már fentebb más sorfüggetlen adaptereknél megismert építési elvet követik. A napraforgó begyűjtése a kombájn egyenletes haladása mellett történik.
napraforgó betakarító-adapterA tálcás terelőlemezek a vágószerkezet felé irányítják a szárakat, amitől a levágott napraforgótányérokat a motolla továbbítja a szállítócsiga felé. A motolla védőburkolata állítható, ez teszi lehetővé a különböző méretű és helyzetű termény begyűjtését. A betakarítást igen nagy haladási sebességgel lehet végezni. 5/5,5/6/7,4/9,4 méteres munkaszélességben készülnek, és ezek közül a 6 és a 7,4 méteres változat szárzúzó egységgel is felszerelhető. Az adapterrel igen magas 8-13 km/h munkasebesség érhető el.

Természetesen a fentebb felsorolt nagy adaptergyártók termékei mellett egyes kombájngyárak maguk is kínálnak betakarítógépeikhez saját gyártású (Claas SunSpeed) vagy más beszállítók által gyártott, de saját márkajelzés alatt futó speciális napraforgó-adaptereket is. Ezek mindig az adott betakarítógéphez adaptálhatók csak, így itt külön nem emeltük ki ezeket a termékeket.

Ossza meg a napraforgó-adapterekkel kapcsolatos tapasztalatait az Agroinform.hu fórumán és olvassa el a többi felhasználó véleményét is.