A MEZŐDEPÓ az 1990-ben alapított, azóta töretlenül fejlődő és növekvő, 100%-ban magyar tulajdonú gépértékesítéssel, gép bérbeadással, alkatrész kereskedelemmel és szerviz szolgáltatással foglalkozó NAVIK ALFA KFT. mezőgazdasági üzletága.

"Hosszú út fontos állomása ez a vállalatunk számára, hiszen a Csorváson bemutatott gépkombinációk üzembehelyezésével a felsőkategóriás specializált gépek hazai piacán nagyon nagy lépést tettünk. Mára körülbelül 7000-8000 ha dióültetvényen közel 10-12000 tonna dióhozamot tud produkálni Magyarország, ami az elmúlt évek dinamikus növekedéséről tanúskodik a csonthéjas ültetvények terén. Mindez a termésmennyiség nem csak hazánk számára, de az Európai Unió piacán is nagyon fontos pozíciót tölt be" – nyilatkozta portálunknak Kelemen Gábor, a  Navik Alfa Kft. ügyvezetője.

A Navik Alfa Kft. dióbetakarítógép-bemutatóján először a MONCHIERO VL08-as gyümölcsrázó gép dolgozott egy CARRARO F 105 speciális ültetvénytraktorhoz csatlakoztatva. A rázógép egy teleszkópos karra szerelt nagy rezgésszámú vibráló fejjel van felszerelve – és a gép tartozéka a független hidraulikarendszer. Az eszköz üzemeltetése egyszerű és kényelmes, hiszen az összes funkció joystic karról működtethető a traktorfülkéből. A bemutatón megfigyelhető volt a gép elejére szerelhető forgó kefék munkája – amely kiegészítők opcionálisan rendelhetők és a taposási kár elkerülését szolgálják.

MONCHIERO VL08-as gyümölcsrázó gép – műszaki specifikációk

A kitolható teleszkópos kar biztosítja, hogy alacsony lombkoronájú fák alatt dolgozzon az ültetvény és a traktor károsodása nélkül. Ugyanakkor lehetővé teszi az egyenes haladást anélkül, hogy a fához kellene kormányozni a traktort. A kezelőnek csak előre kell haladnia és meg kell állnia minden fánál.

A gép rendkívül jó súlyeloszlásának köszönhetően a súly nagy része a gép bal oldalán koncentrálódik, ami kiválóan ellensúlyozza a kitolt kart. Ezért keskeny nyomtávú ültetvény traktorokkal is egyszerűen üzemeltethető.

A kar nagyon magas pozíciótól kezdve, nagyon alacsony pozícióba is helyezhető – akár a talajszint alá is. Így meg van a lehetőség arra, hogy bármilyen felépítésű fához igazíthassuk.

kertészeti gépA.) méret: 1040 mm

B.) méret: standard változat: 3115 mm – 4015 mm hosszított változat: 3665 mm – 4565 mm

C.) méret: 1300 mm

• Tömeg: standard változat: 1400 kg; hosszított változat: 1417 kg

• Maximális törzsátmérő: 600 mm TLT: 540 1/perc

• Traktorigény: 4 kerék meghajtás; min. 70 LE; min. 2500 kg

• Megfogó fej távolsága a kardántengelytől: standard változat: 2250 mm – 3150 mm, hosszított változat: 2800 mm – 3700 mm

• Tömegközéppont távolsága a kardántengelytől: standard változat: 310 mm – 604 mm, hosszított változat: 335 mm – 880 mm

A fej maximális nyitása 60 cm. Biztos lehet benne, hogy az ültetvény növekedése után sincs szüksége a rázógép cseréjére, illetve a fák megfogása is egyszerűbb. Ezzel a munka is gyorsabb. A gumipárnák négyzet alakúak,ez lehetővé teszi a fán lévő vibrációs erők sokkal szélesebb területre történő továbbítását. Ez minimalizálja a kéreg által okozott károkat egy olyan szintre, amely gyakorlatilag nulla közelében van.

Automatizáció és okos munkagép

A fej automatikusan elmozdul, igazodva a ferde fákhoz. Elkerüli, hogy a gumipárna szögben érintkezzen a fatörzzsel, így nem károsítja a fákat. A legjobb az, hogy az operátornak ezt nem kell manuálisan elvégeznie minden alkalommal, mert a VL 08 ezt automatikusan elvégzi!

A rázási művelethez is van segítség. Csak meg kell nyomni egy gombot és a gép a folyamatot  elvégzi magától.

Hatalmas erő, maximális kíméletesség

A független hidraulikus rendszer nagyon nagy teljesítményű. A rázófej működtetésére egy hatalmas hajtómű és egy extra méretű hidrosztatikus szivattyú került beépítésre, melyek segítségével a legnagyobb fákat is képes lerázni. Ezen kívül egy másik szivattyú is található, ami a többi hidraulikusan működtetett műveletért felelős.

A hidraulikus rendszer nagyon nagy teljesítményű. De mi történik, abban az esetben, ha az ültetvény még fiatal és a fák kicsik vagy pótolt az ültetvény? A teljesítmény megváltoztatható a kijelzőn, és könnyen beállítható a rázófej teljesítménye.

A rázógépet a MONCHIERO 20125 FEROX önjáró dió betakarítógép követte. Az eszköz nem csupán felszedte a termést, hanem mindeközben tisztította, tárolta – majd ki is ürítette a diót a pótkocsira. A gépbemutató résztvevői szemmel követhették, ahogy a gép a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is tiszta és pontos munkát végzett.

Egy gép és egy kezelő a betakarításhoz – MONCHIERO 20125 FEROX önjáró dióbetakarító gép

Csak egy gépre van szükség a teljes betakarítási folyamathoz – és ennek eredményeként csak egy különösen alacsony üzemanyag-fogyasztású motor jár, 10-12 liter/óra üzemanyag fogyasztással. Csökken az amortizációs költség, üzemanyag-fogyasztás és alacsonyabb a karbantartási költség. Csak egy kényelmesen ülő kezelő gond nélkül képes elvégezni az összes munkát, ami csökkenti a munkaerő költségeit.

Specifikációk:

 • Dió betakarító verzió
 • Front hidraulikus adapter
 • Felszedő változtatható forgásiránnyal
 • Hidraulikusan mozgó kabin

Három kormányzási mód a leghatékonyabb manőverező képesség érdekében, minden helyzetben:

– Csak első kerék kormányzás: vonuláskor

– Négy kerék kormányzás: csökkenti a forduló kört

– Oldalazó-, vagy kutyázó mozgás meredek helyeken

 • Automatikus hűtő tisztítás rendszer levegő visszaforgatással
 • 10 mikronos üzemanyag kiegészítő szűrő
 • Egyetlen gombbal be- és kikapcsolható az egész rendszer fordulóknál
 • 3100 literes gyűjtőtartály, hidraulikusan emelhető és üríthető, ürítési magasság: 3,05 m
 • 1,5 m széles nagy jobboldali söprű, hidraulikusan emelhető és csukható
 • Bal oldali kisméretű söprű, hidraulikusan emelhető és csukható
 • Új STAGE IV Yanmar turbo inter-cooler motor
 • 4x4 hidrosztatikus hajtás, POCLAIN hidromotorokkal, automatikus iker zárási rendszerrel
 • „Super flow” oldalsó ventilátor
 • Tartály töltöttségi érzékelő
 • Felhordó szalag öntisztítás a garat tetején
 • Túlnyomásos automata légkondicionált zárt kabin hidraulikus létrával
 • Túlméretezett, 125 literes üzemanyagtartály a kabin mögött
 • VORTEX levegő szűrő
 • Menetsebesség: 0-25 km/h fokozatmentesen
 • Hatalmas üvegezett felület, nagyon jó kilátás
 • Nagyobb hely a kezelőnek és nagyobb hely a vezetőülés mögött
 • Az ajtó közel 90°-ban nyitható,ami könnyű beszállást eredményez
 • Ablaktörlő ablakmosó tartállyal opcionális
 • Az új kabin 4 db gumibakra van függesztve, ami kevesebb rázkódást és csendesebb munkakörnyezetet eredményez

A gép a következő biztonsági felszereltséggel ellátva:

 • Piros vészleállító gomb
 • A gép nem indítható el, ha a kezelő nem ül a vezető ülésben

A gépkapcsolatok új tulajdonosa Békési Ferenc és családja a beruházástól a kézimunkaigényes betakarítási időszak kiváltását és lerövidítését várja.

Békési Ferencné portálunk kérdéseire elmondta, hogy két gyermeke – lánya és fia – valamint a veje is a családi gazdaságban dolgozik. A szántóföldi 4 fő kultúra mellett 90 ha dióültetvényt vásároltak, azonban a diós a betakarítási időszakban szinte megoldhatatlan problémák elé állította a családot: ez pedig a kézimunkaerő hiánya, illetve bizonytalansága és kiszámíthatatlansága volt.

Akkora gondot jelentett a család számára a munkaerő hiánya, hogy már a diós bérbe történő kiadását tervezgették.

"Vérzett volna a szívünk, hogy ha az egész éves gondos növényvédelem – kilencszer történő permetezés – után idegen kézre kellett volna adnunk az ültetvényünket. Az elmúlt években különös gondossággal ápoltuk a dióst, így most, hogy végre termőre fordultak a fák, megtérülhetne az eddigi sok ráfordításunk.

Nagy beruházásra adtuk a fejünket, amikor a Navik Alfa Kft. által forgalmazott gépkombinációkat megvásároltuk, de most, hogy látjuk a gépek gyönyörű munkáját, újra reménykedünk és nagy bizakodással nézünk a betakarítás elé.

Azt várjuk a MONCHIERO gépektől, hogy rövid idő alatt, a családon belül el tudjuk végezni a teljes betakarítást és ne kelljen aggódni a szüretelők hiányán" – nyilatkozta Békési Ferencné, és azóta be is igazolódott a várakozás, ugyanis

a család a dióültetvény betakarítását pontosan 1 hét alatt végezte el a szokásos 1 hónap helyett a bemutatott gépsorral.

A MONCHIERO cégről

A vállalatot 1965-ben alapították, hogy kielégítsék a helyi gazdálkodók körében egyre növekvő automatizálási igényt. Fokozatosan új szegmensekkel bővítettek, kibővítve a vállalat alkalmazási körét. A mezőgazdasági gépek értékesítését és javítását a gyümölcs talajból történő betakarítására szolgáló gépek építése társította. A legkorábbi modellek vontatott gépek voltak, de az első önjáró gépek tervezése és gyártása hamarosan megkezdődött, és ma a technológiailag fejlett és teljesen elérhető termékcsalád képes kielégíteni minden nagy, közepes és kis méretű vállalkozó és gazdálkodó minden igényét.

Jelenleg a Monchiero kombájnok a világ minden táján munkát végeznek, Franciaországtól Chiléig és Ausztráliától Dél-Afrikáig.