Hatékony, nagy teljesítményű gyomfésű: Arcadia

A Kverneland bővítette a mechanikai gyomirtásban használható munkagépeinek repertoárját az új, nagyteljesítményű gyomfésűvel, az Arcadia-val. A gyomfésű kelés előtti alkalmazása is lehetséges. Az Arcadia gyomfésűvel a gyomirtás a gyomok kihúzásával, gyökerük megszakításával, felszínen hagyásával és azok kiszáradásával valósul meg. Újraeredésük gyakorlatilag lehetetlen, ami különösen fontos a rhizómás gyomok esetében. Továbbá az Arcadia tökéletesen elősegíti az elvárt rögtörő és egyengető hatást is.

Nagy mennyiségű csapadék után a talaj felső rétegének megmozgatásával feltöri a cserepesedett felszínt, elősegíti a kelést és helyreállítja a víz-, valamint levegőáramlást, valamint segíti a fizikai-kémiai reakciókat és a talajéletet. Az ujjak szöge és talajra gyakorolt nyomásuk egymástól függetlenül állítható. Az új Arcadia gyomfésűt először az Agritechnicán mutatták be 12 méteres munkaszélességű változatban. További modellek is hamarosan érkeznek, amelyek teljessé teszik a kínálatot, beleértve az ISOBUS változatot is. AZ ISOBUS-vezérelt munkagép már magában foglalja a GEOCONTROLT-t, ami a Kverneland szakaszvezérlés funkciója. Az Arcadia 10 darab, egyenként 1,2 méteres szakaszból áll. Az ISOBUS funkcióval minden szakasz egyedileg kiemelhető a tábla végén. Ez a megoldás biztosítja az átfedések elkerülését például a szabálytalan alakú táblákon az érzékenyebb kultúrák védelme érdekében.

kverneland

Az Arcadia alkalmazása nemcsak kelés után, hanem előtte is lehetséges – fotó: Kverneland Group Hungária Kft.

A munkagép három szakaszban 3 méternél kisebb szállítási szélességre csukható össze, ami biztosítja a biztonságos közúti közlekedést. Világításkészlettel és a figyelmeztető táblákkal látták el a gépet a nagyobb biztonság érdekében és hogy teljesítse a közúti közlekedés előírásait. Az Arcadia korlátozott számban már 2024-ben elérhető lesz, a sorozatgyártás pedig 2025-ben indul.

Kverneland iXflow-Pulse: a precíziós permetezés következő szintje

A Kverneland készen áll az új iXflow-Pulse-Pulse Width Modulation – magyarul impulzusidőtartam moduláció-rendszer – bevezetésére az iXtrack T4, T6 és az iXdrive S6 permetezőgép modelleken, amelyeket HSS 30-40 méteres szórókerettel szereltek fel. Az iXflow-Pulse hatékony permetezést eredményez a cseppméret, a növényfedettség és a permetlé-felhasználás közötti optimális egyensúlynak köszönhetően, változó sebesség vagy kijuttatási mennyiség mellett is. A precíziós permetezés egyik fontos tényezője a stabil fúvókanyomás fenntartása és a legjobb egyensúly megtalálása a cseppméret, a lefedettség és az elsodródás között. Az iXflow-Pulse biztosítja a fúvókák nyitási és zárási idejének rugalmas és gyors állíthatóságát. Nagyobb menetsebesség esetén a nyitási idő hosszabb lesz. Lassabb haladás esetén a nyitási idő rövidül, az iXflow-Pulse alkalmazásával a megfelelő cseppméret megtartható. A Kverneland iXspray szoftver integrációjának köszönhetően a kezelés egyszerű, és az iXflow-Pulse az iXfow-E keringető rendszer, valamint az egyedi fúvókavezérlés minden előnyét tartalmazza.

A kanyarokban történő permetezés során gyakran előfordul túl- vagy aluladagolás. Az iXflow-Pulse rendszerrel a szórókeret belső és külső szakaszain a keret sebességéhez igazodik a kijuttatott mennyiség, ami így azonos minden keretszakaszban. További előnye, hogy a nyomás és az áramlás külön-külön és működés közben is állítható. Az iXflow-Pulse rendszer alkalmas arra, hogy a jövőben fúvókánként változó szórásmennyiséget végezzen.

Kverneland No. 40 ekefej – Az újgenerációs réselt ekefej

A széles, 710 mm-es traktor gumiabroncsokhoz tervezett No. 28 Kverneland ekefej sikerét követően a Kverneland kifejlesztette az ekefejek új generációját. A modern mezőgazdasághoz szorosan illeszkedő No. 34, 38 és az új 40-es ekefejek formájukban szinte teljesen megegyeznek a No. 28 ekefejjel: azonos hosszúságúak, kissé magasabbak. A No. 34 ekefej műanyag kormánylemezzel készül ragadós talajokhoz. A No. 38 ekefej a "mindenes", melyet a sekély, 12 cm-től egészen 38 cm-ig terjedő szántáshoz terveztek. A No. 40 ekefej a Kverneland újgenerációs réselt ekefej típusa, mely széles barázdát hagy maga után. A jól bevált No. 30 réselt ekefejhez képest az új No. 40-es ekefej kevésbé agresszív. A No. 40 ekefej a szürke színű, a No. 30 ekefej a piros.

kverneland

Az alacsony vonóerőigény kisebb fogyasztást eredményez – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A Kverneland No. 40 keskeny eketörzse hasonló a 28, 34 és a 38-as ekefej eketörzséhez, ami egy karcsú és hosszú ekefejet biztosít 40°-os ekenád/kormánylemez szöggel. A vonóerő így jóval kisebb, összehasonlítva a No. 30 ekefejjel, amit a gazdálkodók, több országban elvégzett szántóföldi tesztek során is igazoltak. Az alacsony vonóerőigény egyben alacsony üzemanyag-fogyasztást is eredményez. A No. 40-es Kverneland ekefej kialakítása megegyezik a No. 28-as ekefej kialakításával. A 28-as ekefej vonóerőigényét és a hozzá kapcsolódó üzemanyag-fogyasztását már tudományos mérések is az egyik legalacsonyabbnak ítélték a piacon.

Új Kverneland Qualidisc T Nagy teljesítményű vontatott tárcsa a jövő gazdálkodásához

A Kverneland 12,25 méter munkaszélességű, vontatott, nagy teljesítményű modellel bővíti rövidtárcsa családját. A teljes szélességben történő tökéletes talajművelés a mélységtől függetlenül kiváló talajba hatolást, aprítást, egyengetést és visszatömörítést igényel, és csak olyan intenzíven, amennyire szükséges. Ezt biztosítja az új, vontatott Kverneland Qualidisc T változat.

"A fenntartható és precíziós gazdálkodásra összpontosítva kifejlesztettünk egy új, 12,25 méter munkaszélességű, Kverneland Qualidisc T rövidtárcsát, amely tökéletesen illeszkedik a csökkentett talajtaposásos technológiához" – mondja Maxime Georges termékmenedzser. A nagyobb munkaszélességű munkagépek egyik fő kihívása a talajművelésben az állandó talajkövetés fenntartása a teljes munkaszélességen, különösen sekélyebb munkamélység esetén. Ezért a Kverneland az új Qualidisc T modellt négy, egymástól függetlenül szerelt vázrészre osztotta. Az eredmény a kisebb, merev gépekhez hasonló, kivételes talajkövetés. Ezeknek a vázrészeknek a nyomása páronként beállítható a Ground Contour System segítségével, hogy minden egyes vázrészre állandó nyomás kerüljön.

kverneland

A közúti szállításhoz a Qualidisc T szárnyak néhány másodperc alatt 3 méter szélességűre és 4 méter magasságúra csukhatók össze – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

"A nagy teljesítményű Qualidisc T munkagépünket nagy sebességű munkavégzésre fejlesztettük ki. A munkasebességet vizsgáló tesztek még 20 km/h közelében is azt mutatták, hogy a teljes munkaszélességben mindig egyenletes minőséget értünk el, méghozzá lenyűgöző stabilitással, a mélységállító kerekek és a hátsó henger közötti optimalizált távolságnak köszönhetően" – magyarázza Maxime Georges. Maga a 600 mm átmérőjű kúpos tárcsalap ugyanaz maradt, mint a Qualidisc Pro modelleknél, mivel az a gyakrolatban már bizonyított. A Kverneland tárcsalapja az egyik legkeményebb a piacon. Kis csipkés kialakítása jó talajba hatolást és tökéletesen sík vágást tesz lehetővé, még sekélyebb munkamélységben és száraz körülmények között is. A Qualidisc T 2 cm-től 15 cm-es talajmélységig kiváló minőségű munkát végez. A nagy vázmagasság még nagyobb mennyiségű szármaradvány, például kukoricaszár esetén is eltömődésmentes üzemelést biztosít.

A közúti szállításhoz a Qualidisc T szárnyak néhány másodperc alatt 3 méter  szélességűre és 4 méter magasságúra csukhatók össze a szárnyak egymásba csukásával. Az  Actipress Twin rendszerrel együtt a teljes tömeg körülbelül 15 tonna. Az alapfelszereltség részét képező közúti világításkészlet biztosítja a biztonságos közúti közlekedést.

Az első gépek 2024-ben kerülnek forgalomba limitált darabszámban. A gép teljes sorozatban történő értékesítését 2025 végére tervezik.

Kverneland Satio – a pneumatikus gabonavetőgépek új generációja

Manapság fontos a költséghatékony technológia, a megfelelő időben történő munkavégzés és a precíziós alkalmazások használata. A Satio a Kverneland pneumatikus vetőgépeinek új generációja, amely támogatja az gazdálkodókat abban, hogy megfeleljenek ezeknek a kihívásoknak. A Satio-val a vetés a magágy előkészítésétől függetlenül a megfelelő időben elvégezhető. A Kverneland Satio kompakt és könnyű hárompont-függesztésű gabonavetőgép kisebb traktorokhoz. A vetés független a magágy-előkészítéstől és nagyobb sebességgel is elvégezhető. A vetés időablaka így megnő, még nehéz időjárási körülmények között is. A talajtömörödés vagy a traktornyomok száma minimalizálható, valamint csökken az üzemanyag-fogyasztás is.

kverneland

A Kverneland Satio a jól ismert Kverneland DL vetőgépet váltja le – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A Satio merev kivitelben 3,00 m és 4,00 m szélességben, valamint hidraulikusan csukható kivitelben 5,00 m és 6,00 m munkaszélességben érhető el. A 750 literes vagy 1000 literes tartálytérfogatú, mechanikus meghajtású merev modellek Kverneland adagolóegységgel szerelve bármilyen kívánt vetőmagmennyiséget kijuttatnak 2 kg-tól 380 kg-ig hektáronként. Az összecsukható modellek vetőmagtartálya 1700 l űrtartalmú. Az ELDOS, elektromos meghajtású adagolóegység (1-400 kg/ha) e-com vagy e-bas változatban is biztosítja a maximális kényelmet. A Kverneland a hatékonyság növelése érdekében teljesen átdolgozta a vetősínt; a CX-II csoroszlya optimális talajba hatolást és felhasználóbarát beállításokat biztosít, mint például a központi mélységállítás. Költséghatékony alternatívaként, például nedves és ragadós talajok esetén, a CX-II csoroszlya tömörítőkerék nélkül is rendelhető. A speciális íves kialakítás könnyű körülmények között is elegendő felfekvő felületet biztosít a pontos mélységtartás megtartása érdekében.

"A rugalmas csoroszlyarögzítéssel a gazdálkodó az egyéni gazdálkodási rendszerének megfelelően változtathatja a sortávolságot. A gyárból 12,5 cm-es vagy 25 cm-es sortávolsággal szállítjuk a gépeket" – magyarázza Sebastian Koers, a vetéstechnika termékmenedzsere. A Kverneland Satio a jól ismert Kverneland DL vetőgépet váltja le, 2024 harmadik negyedévétől lesz teljes mértékben elérhető.

Kverneland TL GEOSPREAD iDC: a precíziós műtrágyaszórás következő lépése

A Kverneland az Exacta TL GEOSPREAD iDC-vel (intelligens tárcsavezérlés) bővíti a műtrágyaszórók választékát. Az iDC modell a következő lépést kínálja a precíziós műtrágyaszórásban, különösen a határszórásban. A műtrágyaszóró teljesen új, intuitív és könnyen kezelhető felhasználói felülettel rendelkezik.

"A nagyobb munkaszélességek és a jogszabályi korlátozások miatt egyre nagyobb az igény a határszórás iránt" – mondja Bert van der Horst termékspecialista. Majd így folytatja: "Az iDC-nél a bal és a jobb oldali tárcsa fordulatszáma eltérő lehet. Ez azt jelenti, hogy a külső tárcsa sebességét a határszóráshoz optimális sebességre lehet csökkenteni, a belső tárcsa sebessége pedig a teljes szántóföldi szóráshoz optimalizált. A szegélyoldali tárcsa fordulatszámának csökkentésével a szóráskép optimalizálódik, aminek eredményeképpen a terméshozam a táblahatáron történő szórás zónájában megnő."

kverneland

Az iDC modell a következő lépést kínálja a precíziós műtrágyaszórásban, különösen a határszórásban – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A szükséges tárcsafordulatszámot tartalmazó beállítások az AutosetApp alkalmazáson keresztül közvetlenül a műtrágyaszóróhoz kerülnek elküldésre. A Kverneland TL GEOSPREAD iDC automatikusan beállítja a kért tárcsafordulatszámot az AutosetApp alkalmazásból, amint az ExactLine – határszóró – leereszkedik. Ez minden körülmények között jobb beállításokat és pontosságot jelent a határszóráshoz.

A terminál modern felülete egyszerű navigációs struktúrával, intuitív és logikus elrendezéssel rendelkezik és maximálisan felhasználóbarát. Az új funkciók közé tartozik: a különböző műtrágyatípusok elmentésére szolgáló felület, egyszerűsített feltöltési mód, beleértve a műtrágyamennyiség figyelmeztetéseit, egyszerűbb szerviz és diagnosztikai funkciók, valamint a digitális dőlésszögérzékelő használata a műtrágyaszóró lejtésének mérésére. Ez a funkció segít a kezelőnek a műtrágyaszóró helyes beállításában, függetlenül attól, hogy a talaj lejt-e, illetve hogy a műtrágyaszóró majdnem üres, vagy teljesen megrakott állapotban van-e – ami befolyásolja a súlyeloszlást és így a lejtést. Az érzékelő segít az optimális szóráskép és az egyenletesebb hozam biztosításában. Ezzel az új felülettel a kezelők teljes mértékben felkészültek a jövő műtrágyaszórási feladataira.

PowerFeed rotoregység a Vicon FixBale 500 géphez

Kezdetben 15 késes rotorral indították el a FixBale szériát, mely most az új PowerFeed rotoregységgel bővült. A FixBale 500-as modellben használt PowerFeed rotor a korábbbi verzióhoz viszonyítva nagyobb átmérővel rendelkezik. A multicrop felhasználásra tervezett új, nagyobb kapacitású rendszer növeli a kimenetet alacsonyabb energiaigény mellett.

A PowerFeed felszereltségű modellek alapértelmezetten újra tervezett csökkentett padlóprofilúak, amely javítja a terményáramlást.

Nehéz silózási körülményekhez tervezték a Vicon FixBale 500 bálázót, amely tartalmaz egy 18 hengeres bálakamrát – a korábbi modellek 17 hengerének számát megemelve, két henger a bálakamra alján helyezkedik el, hogy extra támogatást nyújtson a nehéz, nedves silóbálákhoz. A bálasűrűségéről egy új hidraulikus sűrűségű rendszer gondoskodik, amely biztosítja a bála állandó minőségét bármely körülmény között.

kverneland

A FixBale 500-as modellben használt PowerFeed rotor a korábbbi verzióhoz viszonyítva nagyobb átmérővel rendelkezik – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

Az új, 2,3 méter széles, „XL +" elnevezésű rendfelszedő henger mindkét vége központi tartón nyugszik, míg a tengelyek négy helyen csapágyazottak. A felszedő ujjak hosszát 10 mm-rel megnövelték, a rendfelszedők közötti rést pedig csökkentették annak érdekében, hogy javítsák a nedves körülmények közötti bálázási folyamat eredményességét.

A Vicon FixBale 500 most már elérhető a PowerFeed rotorral vagy a 15 kést tartalmazó SuperCut elődaráló rendszerrel és alapfelszereltségként rendelkezik a PowerBind hálós egységrendszerrel.

Az új EXTRA 332XF Compact függesztett frontkasza

Az EXTRA 332XF Compact a ma már széles választékban megjelenő front fűkaszák legújabb innovációja; 3,2 méter széles.

"Az EXTRA 332XF Compact hozzáadásával a széles kínálatunkhoz erős megoldást kínálunk a kisebb, kompakt traktorok szegmensében. Ideális választás azoknak a gazdáknak, akik hatékony zöldtakarmány-betakarító rendszert keresnek, viszont a traktor mérete korlátozott." – mondja Stefan Zimmermann, a Kverneland Group termékmenedzsere.

kverneland

Az új Compact verzió kifejezetten a kisebb teljesítményű, legalább 45 LE/33 kW teljesítményű traktorokhoz készült – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

Az új Compact verzió kifejezetten a kisebb teljesítményű, legalább 45 LE/33 kW teljesítményű traktorokhoz készült. Az EXTRA 332XF Compact a Vicon csigarendszer segítségével, minimális talajszennyezés mellett gyűjti össze a növényzetet. Az XF csiga hatékony megoldás a növényzet gyűjtésére minimális talajszennyezéssel. A kasza a növényeket levegős, laza, 1, 1.15, vagy 1.3 méter széles rendbe vágja, nem hagyja laposan a talajfelszínen, ellentétben más frontkaszákkal. Ennek eredménye, hogy a növényzet minimális veszteséggel, könnyen felszedhető.

Az XF csiga alacsony súlyú, kis teljesítményigényű megoldás, amely hatékonyan irányítja a növényzetet a traktor kerekei között. Ennek köszönhetően a traktor kerekei nem a levágott zöldtrágya növényeken gördülnek végig, miáltal minimalizálható a talajszennyezésből adódó alacsonyabb takarmányminőség.


A Vicon Andex 715T Vario – a maximálisan rugalmas rendképző

Az Andex 715T VARIO-t és az Andex 714T EVO-t a szélsőséges körülmények közötti maximális flexibilitásra tervezték. A két rotor egymástól függetlenül dolgozik és lehetővé teszi egy nagy vagy két kisebb rend készítését. Alternatív megoldásként a rendképző képes két nagy rendet egybehelyezni, ekkor 12,5 m szélességből gyűjti össze a terményt.

A TerraLink PLUS rendszer lehetővé teszi a tökéletes talajkövetést egy egyszerű, kopásmentes rendszernek köszönhetően.

kverneland

A két rotor egymástól függetlenül dolgozik és lehetővé teszi egy nagy vagy két kisebb rend készítését – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A Vicon Andex 715T Vario egyedülálló funkciója a forradalmi SideShift, amely lehetővé teszi a gép első rotorának elmozdítását annak érdekében, hogy a traktor bal, vagy jobb oldalán működhessen. Ez optimális munkavégzést tesz lehetővé kerítések mellett, patakok, fák alatt, és javítja a domboldalakon, lejtőkön való követést. A technológiai megoldásoknak köszönhetően a traktornak nem kell a levágott növényzeten járnia, ami megakadályozza annak szennyeződését és nagyon hatékony nedves talajokon. Végül, de nem utolsósorban, megvédik a traktort is, mivel nem kell vele közel menni fákhoz vagy árkokhoz.

A Vicon Andex 715T Vario új Terralink Plus-szal van felszerelve, amely 8°-kal több mozgást kínál az előző modellhez képest. Tartalmaz egy hidraulikus hengert is a hátsó rotor stabilizálásához.

A gép összes funkcióját kényelmesen irányíthatják a vezetőülésből, ablak nyitása nélkül.

Fejlett Vicon FastBale Premium bálázó-csomagoló kombináció

A Vicon bemutatta a FastBale Premiumot is, továbbfejlesztett változatát a híres, egyedi, a folyamatos bálázásban áttörést jelentő bálázó-csomagoló kombinációjának. Magasabb költséghatékonyságot kínál működés során, könnyen használható megoldásokat, valamint továbbfejlesztett vágórendszerrel rendelkezik, amely nagyobb kapacitást biztosít.

kverneland

Magasabb költséghatékonyságot kínál működés során, könnyen használható megoldásokat, valamint továbbfejlesztett vágórendszerrel rendelkezik, amely nagyobb kapacitást biztosít – forrás: Kverneland Hungária Group Kft.

Az egyik legfontosabb frissítés az új, javított növénydaráló eszköz. A vágóegység most egy kazettarendszert alkalmaz, amely lehetővé teszi a késsor könnyű eltávolítását a gép oldalán, jelentősen egyszerűsítve a karbantartást. Ez a fejlesztés az egyik alapvető megoldássá teszi azt a számunkra.

A vágóeszköz most már kapcsolódik a gép hidraulikus terhelésérzékelő rendszeréhez. Ez lehetővé teszi a késtisztítási ciklus automatikus monitorozását a bálázás során.

A Kverneland bemutatja a mechanikai gyomirtás új eszközét, a Helios küllős kapát

A növények egészséges növekedéséhez elengedhetetlen a hatékony gyomszabályozás, amely a terméshozam és a nyereségesség alapja, valamint szükséges a biztonságos élelmiszer előállításhoz. Ugyanakkor napjaink mezőgazdaságában a környezetvédelem kulcsfontosságú témává vált. A "Farm to Fork" stratégiával a közelmúltbeli európai rendeletek és politikák új szabványokat határoztak meg és csökkentették a megengedett hatóanyagok fajtáit.

Az új Helios küllős kapával a Kverneland olyan megoldásokat kínál, amelyek tökéletesen illeszkednek a fenntartható gazdálkodás jövőjéhez, és lehetővé teszik a gazdálkodók számára a hatékony, pontos és következetes talajművelést és gyomszabályozást. A Kverneland Helios modellek 3 m-es merev változattól a 6,4 m-es összecsukható kivitelig lesznek elérhetőek.

"A Helios küllős kapával történő mechanikus gyomirtás hatékony eszköz a soros kultúrákban és a gabonaféléknél is. Ezen felül jól használható a szulfonir-urea és egyéb rezisztencia esetén is. Akkor is használható, ha a körülmények korlátozzák a kémia növényvédelem alkalmazását" – magyarázza Maxime Georges termékmenedzser. "Ezen kívül a Helios küllős kapa a felső talajréteg feltörésével, bizonyos talajokon eső után a cserepesedés megszüntetésével elősegíti a kelést, és helyreállítja a víz- és levegőáramlást, serkenti a fizikai-kémiai reakciókat és a talajéletet. A nitrogén feltáródásának elősegítésével növeli a mineralizációt."

kverneland

Az új Helios kapa gyomirtásra és magágyelőkészítésre egyaránt alkalmas – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A Helios öntöttvas, talajhajtású csillagkerekekkel lett felszerelve. A kerekek a speciális fordított kanalas kialakítással tűnnek ki, amelyek nehéz körülmények között még alacsony munkasebesség mellett is eltömődés nélkül üzemeltethetők. Felfelé íveltek, így a gravitációnak köszönhetően ásás nélkül dolgoznak. A gyomokat finoman (szétszórás és kidobás nélkül) emelik ki a talajból, így csökkentve a kultúrnövényre gyakorolt hatást.

Magágykészítésre is használható. A tökéletes egyengetés és az egyenletes időjárásálló felület kialakítása érdekében a Kverneland egysoros pálcás boronát kínál a munkagépen a lezáráshoz. A hátsó borona a Helios teljes munkaszélességében működik. A borona az utolsó művelettel lezárja a magágyat és megőrzi a nedvességet, mivel megakadályozza a víz kipárolgását, levegőhöz juttatja a talajt, serkenti a fizikai-kémiai reakciókat és a talajéletet.

A pálcás borona is segíti a gyomirtást, mivel feltárja és kihúzza a talajból a gyomokat. Az első gépek már ebben a szezonban munkába álltak Európa-szerte.

Kverneland Onyx sorközművelő kultivátor és Lynx aktív vázmozgató keret: hatékony és fenntartható gazdálkodás

"A Kverneland Onyx sorközművelő kultivátor nagyon jól működik a rezisztens gyomokkal szemben a kapás növényeknél és gabonafélékben is egyaránt" – magyarázza Maxime Georges, junior termékmenedzser. "A kultivátor kapái a lehető legközelebb állíthatók a növényekhez anélkül, hogy károsítanák őket. A különböző kultúrákhoz és sortávolságokhoz a kultivátor gyorsan adaptálható, köszönhetően a gép moduláris koncepciójának."

Az Onyx sorközművelő kultivátor nagy teljesítményre képes pontos irányítás mellett. A dupla H-alakú vázzal szerelt Kverneland Onyx nagy szilárdságával és kiváló állíthatóságával tűnik ki, egészen a 12,5 cm-es sorszélességig is. A teljes munkaszélességben állandó mélységszabályozás biztosítja a legjobb eredményt a kapás kultúrákban és a gabonafélékben.

kverneland

Az Onyx sorközművelő kultivátor nagy teljesítményre képes pontos irányítás mellett – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A minőségi Hardox alapanyagú és a karbid bevonatú kapák széles választéka, valamint a tartozékok teljes választéka (mint például a töltögető tárcsák, oldalsó terelők és a csillag kerekes sorművelők) mindenféle igényt kielégítenek. A piacon kapható legnagyobb átmérőjű mélységhatároló kerekeknek köszönhetően elkerülhető a buldózerhatás.

Minden egység egymástól függetlenül működik, így ha a kultivátor szakaszolással is fel van szerelve, akár 13 szakasz is automatikusan kiemelhető ISOBUS-on keresztül.

Nagy pontosság és extra rugalmasság – Lynx aktív vázmozgató keret

Az Onyx sorközművelő kultivátor kombinálható a Lynx aktív vázmozgató kerettel, ha nagyobb pontosságot szeretnénk elérni a szélesebb gépeinkkel, vagy kihívást jelentő lejtőkön történik a munkavégzés. Az oldalanként 25 cm-es mozgásnak köszönhetően a pontos gyomirtás biztosított.

A LYNX egy HR kolorimetrikus kamerával és Tillett & Hague technológiával van felszerelve. Opcionálisan egy 2. kamera is a gépre szerelhető, amellyel még dombos körülmények között vagy szokatlan alakú táblákon is, a soron tudjuk tartani a kultivátort. A fejlett kultúrákban történő munkavégzéshez opcionális növény(sor)-érzékelő szenzor áll rendelkezésre. A LED-es világítás a sötétben történő munkavégzést segíti.

A LYNX aktív vázmozgató keret flexibilitást biztosít a sorközművelő kultivátornak, hogy a gazdaságokban előforduló változatos kultúrákhoz, munkaszélességhez és teljesítményhez könnyen tudjon alkalmazkodni.

Az első eszközök ebben a szezonban már Európa-szerte a szántóföldeken bizonyítottak.

Kombinált rendszerek fejlesztés alatt: Kverneland Onyx iXtra LiFe fronttartállyal

Az alkalmazási lehetőségek bővítése érdekében a Kverneland a mechanikai gyomirtás kombinált rendszereit kínálja majd kémiai növényvédelemmel és műtrágya kijuttatással.

kverneland

A Kverneland a-drill-lal és az f-drill fronttartállyal kombinálva a mechanikai gyomirtással egy menetben szilárd műtrágya vagy kísérőnövény kijuttatása is lehetségessé válik – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A Kverneland Onyx a Kverneland iXtra LiFe fronttartállyal lesz kombinálva sávos permetezéshez vagy folyékony műtrágya kijuttatásához. A Kverneland a-drill-lal és az f-drill fronttartállyal kombinálva a mechanikai gyomirtással egy menetben szilárd műtrágya vagy kísérőnövény kijuttatása is lehetségessé válik.

Ezek a fejlesztések folyamatban vannak, és 2024-től korlátozott darabszámban lesznek elérhetőek.

PUDAMA Kverneland Optima F szemenkénti vetőgép

A PUDAMA-val a Kverneland új mércét állít fel a kukorica vetése terén.

Ezzel a technológiával a TH Köln, a kölni Építő- és Mezőgazdasági Géptechnológiai Intézet tudósai bebizonyították, hogy a PUDAMA-rendszerrel a hagyományos folyamatos sávos műtrágyakijuttatáshoz képest a starter műtrágya legalább 25%-a megtakarítható a terméspotenciál megtartása mellett.

kverneland

Az Optima F kifejezetten a professzionális gazdálkodók és vállalkozók igényeihez igazítva nyújt nagy teljesítményt a szántóföldön – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

A starter műtrágya szakaszosan történő kijuttatása válasz a mai növekvő környezetvédelmi igényekre. A PUDAMA technológiát először az Optima TFprofi vontatott vetőgépen alkalmazták, most pedig az Optima F csukható vázon mutatják be az f-drill fronttartállyal kombinálva. Az Optima F erős, 6,00 m munkaszélességű, hidraulikusan összecsukható váz, akár 12 SX vetőkocsival. Az Optima F kifejezetten a professzionális gazdálkodók és vállalkozók igényeihez igazítva nyújt nagy teljesítményt a szántóföldön. A Kverneland Optima F a műtrágya kijuttatáshoz használt f-drill fronttartállyal kombinálva egy nagy teljesítményű és könnyen manőverezhető szemenkénti vetőgépkombináció, amely nagy teljesítményt és optimális súlyeloszlást biztosít.

Kverneland TwinFill

Automatikus feltöltő program iXter B és iXtra

A Kverneland 2023 augusztusában, Németországban a Kverneland Group Exclusive Media Event keretében mutatja be a TwinFill-t: Ez egy feltöltő program az iXter B hátsó függesztett permetezővel kombinált iXtra fronttartályokhoz.

Manapság a kezelő kétféleképpen töltheti meg a mellső-hátsó permetező-kombinációt. Vagy két alkalommal a két tartályt külön-külön, vagy egyszerre és ebben az esetben utána hosszabb keverési időre van szükség. Mindkettő időigényesnek tekinthető, és növeli a nem kielégítő koncentráció lehetőségét. A kezelők nem szívesen számolnak, és nem szeretik két részletben kiadagolni a szükséges növényvédőszer mennyiségét, mivel ez dupla munka, nem felhasználóbarát és további hibalehetőséget rejt magában, ami többletköltségekhez vagy túl/alul adagoláshoz vezethet.

A növényvédőszer egyszerre történő hozzáadásakor eddig csak olyan mellső-hátsó kombinált megoldások voltak ismertek, amelyek a keveréket az első és a hátsó permetezőtartály között keringtetik, szivattyúval oda-vissza adagolva, hogy mindkét tartályban azonos koncentrációt érjenek el. A probléma itt az, hogy nagyon nehéz, sőt lehetetlen megállapítani, hogy mikor érjük el a keringgetéssel azt, hogy többé-kevésbé azonos koncentráció legyen a mellső és a hátsó tartályban is.

Tökeletes koncentráció – Minden esetben

"A TwinFill egy automata feltöltőprogram, amely lehetővé teszi, hogy a kezelő egyszerre töltse fel a növényvédőszert, mind az első, mind a hátsó tartályba. A szoftver gondoskodik arról, hogy a permetlé a megfelelő mennyiségben és azonos koncentrációban kerüljön a mellső és a hátsó tartályba. Miután mindkét tartályt a kívánt szintre töltöttük fel tiszta vízzel, mindkét tartályban azonos koncentráció érhető el" – mondja Dirk-Jan Stapel, a Marketing & Sales Arable Systems Division igazgatója. Folytatja: "A TwinFill különösen előnyös a közepes méretű szántóföldi gazdálkodók, a zöldségtermesztők és a vegyes gazdálkodást folytató vállalkozók számára. A kezelő egyszerűen, egy lépésben feltöltheti az összes növényvédő terméket a két tartály szükséges térfogatáig együttesen, vagy csak meg kell adnia a permetezendő terület nagyságát, anélkül, hogy kétszer és különböző mennyiségben kellene az összes terméket kimérnie és külön-külön feltöltenie a tartályokba!"

A TwinFill rendszerrel a kezelő azonnal elkezdheti a permetezési munkát, mert a keverék mindkét tartályban tökéletesen less hígítva és felhasználásra készen áll – a teljes permetezési munka alatt. A tiszta víz vagy permetlé sem megy veszendőbe, mert előre pontosan kiszámítható, hogy mennyi vízre vagy permetlére van szükség.

Kverneland f-drill CB F csoroszlyasín

A Kverneland bemutatott egy új, összecsukható csoroszlyasínt, az f-drill CB F-et, amely tökéletes vetéskombinációt alkot az új Rotago F forgóboronával és az f-drill fronttartály modellekkel együtt.

A vetőmag és műtrágya precíz lehelyezése kulcsfontosságú a hatékony és fenntartható gazdálkodásban. Az f-drill CB F csoroszlyasín kifejlesztésének fő célkitűzései közé tartozott a talajra és a környezetre gyakorolt hatás csökkentése a kevesebb taposás és talajmozgatás révén, miközben a vetőmag és a műtrágya lehelyezésének pontosságával magas terméshozamot érünk el.

kverneland

Az f-drill CB F csoroszlyasín kifejlesztésének fő célkitűzései közé tartozott a talajra és a környezetre gyakorolt hatás csökkentése – forrás: Kverneland Group Hungária Kft.

Az új Kverneland f-drill CB F tökéletesen illeszkedik az új Rotago F forgóboronához, 4 és 6 m közötti munkaszélességben. A csoroszlyasín 12,5 cm-es és 25 cm-es sortávolsággal rendelhető, hogy megfeleljen az egyedi gazdálkodási igényeknek.

A CX-II csoroszlyák rugalmas és egyedi mélységbeállítása lehetővé teszi a különböző vetési mélységeket, akár munkaszélességen belül is. Ez rendkívül fontos, ha egy menetben két különböző növényt vetünk, pl. repcét sekélyen, a kísérő növényeket, mint például a borsót pedig mélyebbre. Nedves és ragadós talajokhoz mostantól egy új alternatív CX-II csoroszlya is rendelkezésre áll, amely költséghatékony, tömörítőkerék nélküli változatban is elérhető. A speciális ívelt kialakítás elegendő felfekvő felületet biztosít könnyű körülmények között is.A mélységállítás és a tárcsanyomás könnyen beállítható hidraulikával vagy ISOBUS-os változat esetén a terminálon keresztül. A CAT. II-es csatlakoztatás lehetővé teszi a ROTAGO F forgóboronával való gyors kombinációt. Az S-magtakaró borona biztosítja a megfelelő elmunkálást.

Könnyű csatlakozás az elektronikához - intelligens, kezelőbarát

Az ISOBUS e-com szoftver "plug and play" kompatibilitása lehetővé teszi, hogy az f-drill CB F-t, a Rotago F forgóboronát és az f-drill fronttartályt bármely ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakoztassák, és a traktor saját termináljáról, vagy alternatívaként a Kverneland IsoMatch Tellus Pro vagy az IsoMatch Tellus GO+ termináljáról üzemeltessék.

Kverneland f-drill maxi plus – készen a jövőre

A Kverneland az f-drill maxi plus modellel kibővítette az f-drill fronttartály termékcsaládját. Az f-drill maxi plus további lehetőségeket kínál a gazdálkodóknak és a vállalkozóknak, mivel bármely gazdálkodási rendszerhez adaptálható, és különböző munkagépekkel kombinálható, különböző munkaszélességben, különböző műveletekhez.

Az f-drill maxi plus lehetővé teszi a vetést és a műtrágyázást egy menetben, de a vetőmagok és a köztes növények kombinált kijuttatását is. Az osztott elrendezés a forgóboronával és a csoroszlyasínnel együtt optimális súlyegyensúlyt biztosít, valamint egy menetben elvégezhető a magágy-előkészítés és a vetés.

Könnyű csatlakoztatás az elektronikához - intelligens, kezelőbarát

Az ISOBUS e-com szoftver "plug and play" kompatibilitása lehetővé teszi, hogy az f-drill maxi plus-t és a teljes kombinációt bármely ISOBUS-kompatibilis traktorhoz csatlakoztassák, és a traktor saját termináljáról, vagy alternatívaként a Kverneland IsoMatch Tellus Pro vagy az IsoMatch Tellus GO+ termináljáról üzemeltessék.

Kverneland Rotago F forgóborona

Az új ROTAGO F modellel a Kverneland bemutatott egy alap elektronikával felszerelt, vagy ISOBUS változatú forgóboronát. Mindkét változat menet közbeni munkamélység állítással rendelkezik, 4 és 6 méteres munkaszélességgel lesznek elérhetők.

"A ROTAGO F forgóboronával végzett magágykészítés lehetővé teszi a kezelő számára, hogy a munkamélységet az alapkivitel esetén a traktor hidraulikáján keresztül állítsa be. Ugyan ez a beállítás az ISOBUS kompatibilis változat esetén a traktor saját terminálján vagy a Kverneland Tellus Pro/Tellus GO+ monitorán keresztül végezhető el. A gazdálkodók tapasztalata és tudása, hogy talajaik hol igényelnek több, vagy kevesebb intenzív talajelőkészítést, immáron egy gombnyomással átvihető a gépre a terminál révén" – magyarázza Sebastian Koers termékmenedzser. – "A változó talajviszonyok különböző munkagép-beállításokat igényelnek."

Kverneland Rotago F forgóborona az f-drill CB F csoroszlyasínnel - sokoldalú és hatékony kombináció

A ROTAGO F használható önálló munkagépként vagy f-drill CB F csoroszlyasínnel és f-drill fronttartállyal vetéskombinációban, egymenetes műveleti rendszerként. A csoroszlyasín gyorsan fel- vagy lekapcsolható, így a forgóborona önmagában is használható.

A jobb súlyeloszlás, az extra stabilitás és a szabályos közúti szállítás érdekében egy támasztókerék áll rendelkezésre, amely a forgóboronára vagy a csoroszlyasínre szerelhető. A traktor 3. pontját nem kell szétcsatlakoztatni szállításkor. A kerékre ható állandó támasztóerő biztosítja a sima futást, és növeli a vezető biztonságát és kényelmét.

Az első eszközök 2024 második negyedévétől lesznek teljes mértékben elérhetők.