Kalocsa mellett, Öregcsertő-Csornapusztán él és gazdálkodik a Vadas család, azaz a Vadas-Agro Kft. 700 hektáron hagyományos szántóföldi növények termesztésével foglalkoznak. Nemrégiben vásároltak egy gumihevederes talpú John Deere 9520RX traktort és egy John Deere S780 kombájnt.

John Deere 9520RX traktor

John Deere 9520RX traktor gumiheveder-talpakkal – fotó: KITE Zrt.

Nem túl nagy teljesítményűek ezek a gépek a 700 hektáros birtokmérethez?

Számviteli szempontból, beruházás-gazdaságossági oldalról nézve ezek valóban túlméretezett gépek. Ugyanakkor van más fontos szempont is. Munkabér és egyéb személyi ráfordítások tekintetében viszont kiegyensúlyozódik a mérleg. Vadasék így kevesebb idő alatt, gyorsan, precízen tudnak nagy területeket megművelni.

A gumihevederes járószerkezetet a családi vállalkozás alapnak tekinti, így tudják kímélni a talajt.

Nem csak a profit a lényeg

Még annál is fontosabb, hogy az új kihívásokkal mindig meg tudjanak küzdeni. A gépesítésben és az agronómiai vonalon is érdemesnek találják a modern technológiát ésszerűen alkalmazni.

A föld alapelem, ha valaki a földből él. – ez Vadasné Velker Magdolna hitvallása. A föld tisztelete mellett családjával és munkatársaival arra törekszik, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni a körülményekből. Ehhez pedig az kell, hogy a lehető legjobb palettáról válasszák ki a számukra legmegfelelőbb gépeket.

Orbán Ernő, a KITE Zrt. gépkereskedelmi üzletágigazgatója elmondta, mindig nagy öröm átadniuk egy új gépet, jelen esetben a 12. és 13. gépet adták át most a Vadas-Agro Kft. tulajdonosainak. Az, hogy ez már nem az első, hanem a 12. és 13. gép, amit a családi vállalkozás vásárolt, egy nagy megtiszteltetés a KITE Zrt. számára, hiszen egy hosszan tartó bizalmi viszonyt jelképez.

John Deere kombájn szecskázóval

A talajvédelmet szolgálja az egyedülálló szecskázó – fotó: KITE Zrt.

Orbán úr szerint ez a család és a KITE Zrt. gondolkodásmódja igen közel áll egymáshoz. Mindketten technológiai alapon gondolkodnak, precíziós gazdálkodási elveket vallanak és odafigyelnek a talajra.

Komoly számítások – itt semmi sem a véletlen műve

Szigorú technológiával, komoly kalkulációk alapján működik itt a szántóföldi munka. Mivel időben szeretnék elvégezni a feladatokat, szükség van a többletkapacitás bevetésére a gazdaságban. Ennek hatására tervezik gépberuházásaikat.

A 9520RX traktor mellé egy S780 kombájnt vásároltak, amely nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a betakarítást. A talajvédelem érdekében pedig nem csak annyit tettek, hogy hevedertalpas gépet állítottak munkába, hanem azért választották ezt a kombájnt, mert egy olyan egyedülálló szecskázó található rajta, amely a szármaradványokat egészen apróra vágja és úgy juttatja vissza a földre, a teljes felületen elterítve.