Szinte napra pontosan a hazai AGROmashEXPO 2023-mal egy időben került megrendezésre egy igen speciális szakkiállítás Angliában, amely legfőképpen a golfhoz, de más egyéb, zöld füvön végzett sporttevékenységekhez (futball, krikett, rögbi) is szervesen kapcsolódik.

BTME – egy ördögi mozaikszó

A „B" már önmagában egy tömörítés, a BIGGA-ból (British and International Golf Greenkeepers Associaton – Brit és Nemzetközi Golfpályafenntartók Szövetsége). A „T" a turf, azaz gyep, az „M" mint management, kezelés, gondozás, s végül az „E" (exhibition) a kiállítást jelöli. De térjünk át inkább a közismert JD rövidítésre!

Két gép, azonos feladat

Mindkettő gyalogvezetésű és tisztán elektromos meghajtású. A 185 E-Cut és a 225 E-Cut gyepnyíró gépeket először az Egyesült Királyságban mutatták be. Mindkét célgép ugyanazokkal a minőségi alkatrészekkel és technológiával van felszerelve, amelyeket a John Deere meglévő vásárlói már jól ismernek, de a meghajtást immáron 58 voltos, 3,2 kWh-s lítium akkumulátor biztosítja.

A 185 E-Cut (18 coll) 457 mm-es, míg a nagyobb 225 E-Cut (22 coll) 559 milliméter vágási szélességgel rendelkezik. A szinte hangtalan működésű, gyalogvezetésű gépek egyetlen feltöltéssel körülbelül 4645 négyzetméternyi füvet képesek levágni, így 30%-kal termelékenyebbek, mint a hasonló modellek. A John Deere az elmúlt 12 hónapban az USA-ban tesztelte a fenti két típust mindennapos használat során. Az Egyesült Királyságban és Írországban a greenkeeperek (sportgyepfelület-gondozók) még ebben az évben megrendelhetik a gépeket.

Az akkumulátoros gépek a golf- és más professzionális füves sportpályák piacán az elmúlt néhány évben gyors ütemben haladtak előre. A gépeket mindenkinek ajánlják, akik csendes és környezetbarát megoldásokat keresnek, van áramvételezési lehetőségük, és elfelejthető a tankolásokból eredő esetleges gyepkárosodás.

John Deere

John Deere 225 E-Cut, a szélesebb vágószerkezetes, gyalogvezetésű gép – fotó: www.deere.com

Iparági exkluzív, az első háromkerekű hibrid fűnyíró piaci bevezetése

Szintén itt volt a premierje a John Deere exkluzív háromkerekű, szénkefe nélküli, elektromos orsómotorral ellátott fairway fűnyírójának. (Fairway: a tee (elütő) és a green (a lyuk körüli finomra nyírt terület) közötti pályaszakasz, 2-4 cm rövidre nyírt ütőfolyosó).

Ez az első alkalom, hogy a vásárlók öt kefe nélküli elektromos, orsómotorral felszerelt háromkerekű fairway fűnyírót választhatnak. Ugyanezt a hibrid technológiát alkalmazták a négykerekű 7700A E-Cut esetében is. Ez az új konstrukciós megoldás több mint 150 szivárgási pont kiküszöbölésével 90%-kal minimalizálja a hidraulikus szivárgás kockázatát. Továbbá akár 30%-os üzemanyag-megtakarítás is elérhető a PrecisionCut fairway kizárólag belső égésű motoros fűnyírókhoz képest, mert alacsonyabb fordulatszámon dolgoznak, amely 3 dB-les zajszintcsökkenést is eredményez.

A generátort, a vezérlést és a motorokat úgy tervezték, hogy a gép maximálisan megfeleljen a szigorú vágási követelményeknek. A 6700A E-Cut és a 7700A E-Cut piaci bevezetése ez év folyamán lesz.

Ez a két modell évek óta a két legnépszerűbb termék a golfpályákon, ezért kiemelt fontosságú a hibrid meghajtások továbbfejlesztése.

John Deere

John Deere 7700A E-Cut – fotó: www.deere.com

A John Deere kapcsolt technológiájának bemutatása

A John Deere a fenti gépeken kívül bemutatta OnLink-technológiáját, amely a greenkeeperek számára készült korszerű flottakezelő rendszer.

A mezőgazdasági gépeknél már jól bevált műholdas technológiát, valamint a felhőalapú menedzsmentszoftver és a csatlakoztatott gépek integrációját használó OnLink lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy automatikusan szinkronizálják a pályán bárhol dolgozó gépeket és kezelőket, és távolról koordinálják a tevékenységüket.

A létesítményvezetők számára ez azt jelenti, hogy a feladatokat napokkal előre ki lehet osztani, valamint a gépkezelők munkája és minősége, de még a munkaideje is nyomon követhető. A hatékonysági előnyök mellett a gépek karbantartási ütemezése is egyszerűsödik, mert az OnLink segítségével távolról nyomon követhetők az üzemidők. Így vonulnak be a golfpályákra is az agrárszektorban és más területeken már jól bevált gépészeti és informatikai fejlesztések, megoldások.

Szöveg: www.lectura.press