A KITE Zrt. Csongrád megyei alközpontjában május 10-12. között várták a cég partnereit és az érdeklődőket. A telephelyen a széles mezőgazdasági gépkínálatuk minden főbb termékcsoportját képviseltették 1-2 típussal.

Az idén a traktorgyártásának 100 éves jubileumát ünneplő John Deere középnehéz és nehézuniverzális traktorkínálatát számos modell képviselte, többek között a 6R 6M és 8R szériák egy-egy tagjával is megismerkedhettek a rendezvény érdeklődői. A népszerű 8R sorozat tavaly októberben bővült a 400 lóerős modellel, a 6R traktorcsalád kínálata pedig két csúcsmodellel, a 6230R és a 6250R típusokkal lett szélesebb.

JOhn Deere

Új és jól ismert John Deere modelleket is láthattak az érdeklődők

A kiállításon felvonultatott számtalan erő- és munkagép közül kiemelkedett a John Deere újdonsága, itthon az év eleji országos agrárseregszemlén debütált, az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztés pályázatának különdíjával elismert John Deere 9620RX gumihevederes törzscsuklós traktor.

RX

A díjazott John Deere 9620RX gumihevederes törzscsuklós traktor

Az új 9RX erőgépszériában Cummins QSX 15 literes, két lépcsős változó geometriás turbóval ellátott, hat hengeres dízelmotor szolgál erőforrásul, továbbfejlesztett turbófeltöltővel, DPF-részecskeszűrővel és SCR-füstgázkezelő-rendszerrel teljesíti a Tier 4 Final emissziós előírásokat. Továbbfejlesztett, Efficiency Managerrel ellátott e18 sebességváltó biztosítja a legmegfelelőbb 18 előremeneti és 6 hátrameneti fokozatot.

A Duradrive hajtástechnológia és a 760 mm széles, hosszú élettartamú, Camoplast gumihevederek ötvözete egy hatékony talajkímélő járószerkezetet biztosít az erőgépnek úgy, hogy a 3 méteres bűvös európai szélességhatáron belül marad. Az AutoTrac automata kormányzással és a szakaszvezérléssel minden gépkezelő csúcsteljesítménnyel tud dolgozni, ugyanis RTK-val akár 2,5 cm-es pontosság és hosszú távú ismételhetőség biztosítható. A CommandView III vezetőfülke is hasonló kényelemmel várja a felhasználókat, mint a gumikerekes változatnál, viszont itt már új fülkerugózással növelték a kezelői komfortot, ami a 10 cm-es függőleges rugóútnak köszönhetően súlyos lökésektől és a vibrációtól védi meg a traktorvezetőt.

A John Deere kombájnkínálatot az új generációs „W” és „S” széria egy-egy tagja képviselte. A „W” sorozat új generációja megnövelt szalmarázó felülettel és aktív tisztító felülettel rendelkezik az elődjéhez képest. Az „S” rotoros sorozat legújabb generációja az S700, amely több mint 8 évig tartó fejlesztőmunka eredménye. A mérnökök a felhasználókkal folytatott konzultációk alapján, az ott felmerülő ötletekkel és javaslatokkal összhangban fejlesztették tovább a jól bevált S600-as sorozatot.

Az új generációs „S” kombájnok ICA2-nek hívott rendszere 2 darab kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban és magfelhordóban áramló anyag összetételét. Egy rendkívül pontos elemző szoftver a kamerák képeinek, a veszteségmérőknek és a pillanatnyi gépbeállításnak objektív birtokában javasol egy beállítást. Ezt elfogadva folyamatosan figyeli a kapott eredményt, és folytatja a gépbeállítást egészen addig, amíg az általunk beállított fontossági sorrendnek (pl.: 1. teljesítmény, 2. szemveszteség, 3. szemtörés, 4. szemtisztaság) megfelelő legoptimálisabb beállítást el nem érjük.

kombájn

Az „S” rotoros sorozat legújabb generációja az S700 kombájn

A John Deere európai modellpalettáján a takarmánybetakarítás eszközei kiemelt szerepet foglalnak el. Ezek zászlóshajója új 8000-es magajáró silózó széria. A modellpaletta 8 tagból áll, 8100-tól 8800-ig, a sorozatot a rendezvényen a 8400-as képviselte. A szecskázót több nemzetközi elismeréssel is kitüntették már az elmúlt években.

A törésmentes anyagáramlásának köszönhetően a betakarított termés egy szabályos ív mentén halad, ami által csökken az energia-felhasználás, nő a gép teljesítményének hasznos munkára fordított kihasználtsága, végső soron pedig csökken az üzemanyag-felhasználása. Az új Kernel Star II tárcsás szemroppantó növelt áteresztő keresztmetszetével, a szemroppantás gyakorlatilag 100 százalékosnak tekinthető. A silózó egy úgynevezett Harvest Lab elnevezésű egységgel rendelkezik, amely képes arra, hogy a menetközben betakarított, akár silózott termény esetében mérje, hogy mekkora mennyiség halad át a gépen. A nedvességtartalom mellett a különböző beltartalmi értékeket, például a fehérjéjét is képes mérni, ami a betakarítás optimális időtartamának és időpontjának kiválasztásában nyújt óriási segítséget.

KITE

A John Deere silózókat a 8400-as modell képviselte

Bemutatkoztak a John Deere újgenerációs hengeres nagybálázói is. A generációváltással együtt átszámozásra is kerültek a különböző bálázó szériák. A változókamrás modellek a V400, míg a Fixkamrás típusok F400 sorozat tagjaiból kerülnek ki. Az F441M fixkamrás típusnál a bálakamra ajtóban a tömörítő görgők helyett egy rúdláncos kivitelű anyagtömörítő szerkezet található. A rudak körbeölelik a bálát, így az anyagmegcsúszás veszélye csökken, a hagyományos fixkamrás, „pusztán” görgős kivitelű bálázógépekhez képest. A nagy haladási sebességet, így több elkészített bálaszámot a robusztus galvanizált rendfelszedő, és az integrált csigás rotor biztosítja, mely megbirkózik a nagyméretű rendekkel is. A középrehordó csigák egy elemként a rotor szélein kerültek kialakításra.

bálázó

Nagy haladási sebesség jellemzi a F441M fixkamrás bálázót

A John Deere gabonavetőgépeket az itthon régóta méltán népszerű, megbízható, 6 méteres munkaszélességű 740A képviselte. A 2300 literes vetőmagtartállyal szerelt eszköz aktív hidraulikus csoroszlya-terheléssel és egyedi csoroszlya-felfüggesztéssel rendelkezik, soronként elhelyezett mélységhatároló kerekekkel.

A JOSKIN termékeiből a széles pótkocsikínálat mellett a trágyakezelés gépeit is képviselte egy-egy gép. A TORNADO 3 szervestrágyaszóró-család a közelmúltban két új modellel bővült. A két új típus 14, illetve 16 köbméteres befogadóképességű, raktere 5,5 m és 6 m hosszú, a trágya szórótányérokra történő terítéséről kettő darab 600 mm átmérőjű, 300 f/min fordulatszámú, vízszintes rendezésű bontódob gondoskodik. A nagy munkaszélességet 1,1 méteres átmérőjű, 425 f/min fordulatszámú terítőtányérok biztosítják.

JOskin

A JOSKIN trágyakezelő gépei is bemutatkoztak

A FERTI-SPACE trágyaszóró széria is teljesen megújult. Az új trágyaszóró generációban jelenleg 7 modell érhető el, amelyek közül mindegyik akár vízszintes marószerkezettel is szerelhető (HORIZON verzió) röpítő tárcsás szóróval.

Amíg a gazdálkodók az új technikákkal ismerkedtek a hódmezővásárhelyi rendezvényen, addig gyerekeik, a jövő generációja a KITE Kölyökklubban birtokba vehették az alközpont udvarát, ahol John Deere játékok vártak rájuk.

Még több kiállított gépet tekinthet meg az alábbi képgalériára kattintva:

Galéria
Galéria

További információt a KITE Zrt. honlapján talál.