A mezőgazdasági gépész Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjén jártunk Baktalórántházán. Az SZKTV verseny fővédnöke már második éve a KUHN Center Magyarország Kft. – így a kecskeméti székhelyű vállalat felajánlásának köszönhetően az első helyezett fiatal mezőgépész jutalma egy franciaországi KUHN gyárlátogatás lesz, szakmai tanulmányút keretében.

Gerják József, a Vay Ádám Gimnázium, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója elmondta, hogy az intézményükben megrendezett két napos országos döntőben a diákoknak először egy elméleti feladatot kellett megoldani, majd az ezt követő napon négy gyakorlati tétel várt a fiatal szakemberekre.

A szántás gyakorlaton adott idő alatt azonos területeket kellett megművelni, amely után egy fémmegmunkálás feladat következett. Itt fémhengert kellett megmunkálniuk a tanulóknak. Ezek után az emelőgépes feladat következett, amelyben rakodógéppel bálát kellett pótkocsira rakni – természetesen szintén időre. Végül egy erőgép-beállítási próbán mérettek meg a versenyzők, amely során egy előidézett hibát kellett elhárítani.

Minden tanulónak megvolt a maga erőssége – de természetesen akik dobogóra kerültek, azok a fiatalok minden feladatban tökéletesen helytálltak.

Koltó Zsolt, a  KUHN Center Magyarország Kft. ügyvezetője a rendezvény fővédnökeként üdvözölte az ifjú  gépészeket és megtiszteltetésként tekintett az esemény támogatására. A KUHN márka kizárólagos magyar képviseletét ellátó cégvezető kiemelte a gépész szakma hiányát a munkaerő piacon és bátorító gondolatokat osztott meg az SZKTV verseny résztvevőivel.

"Jó gépészekből globális hiány van, így a fiatal szakembereknek tanulmányaik alatt is lebegjen a szemük előtt, hogy ha végeznek, sok munkáltató várja majd őket tárt karokkal.

Ilyen vállalat vagyunk mi is, most és a jövőben is nagy szükségünk van kiváló gépészekre."

Íme egy kis válogatás a döntő pillanatairól. További szántalan érdekes fotó található a versenyről a Vay Ádám GMSZIK honlapján.

fotók: Vay Ádám GMSZIKfotók: Vay Ádám GMSZIKfotók: Vay Ádám GMSZIKfotók: Vay Ádám GMSZIKfotók: Vay Ádám GMSZIK