Első beszámolónkban a tarlóápolás gépeivel bezárólag ezekből mutatjuk be a legérdekesebbeket, míg a következő tudósításban a bemutatón felsorakozott ekék, vetőgépek, hengerek, permetezők, trágyaszórók közül emelünk ki néhányat.

Több mint 20 éve nem volt arra példa, hogy hazai gépbemutatón egymás ellett azonos körülmények között mérjék össze képességeiket kombájnok országos szántóföldi betakarítási bemutatón. Úgy látszik az idei mezőhegyesi rendezvény ebben is megtörte a korábbi gyakorlatot és rendhagyó eseményt hozott a gépbemutatók egyhangú sorába.

Utoljára 23 éve volt példa arra, hogy országos bemutatón különböző márkájú kombájnok mérték össze képességeiket - fotó: Agroinform.hu

A MEGFOSZ Szántóföldi Gépshow-ján három különböző márkájú kombájn mutatta meg egymás mellett képességeit. Tekintsük át melyek is voltak ezek.

Az 503 lóerős motorteljesítményű, CLAAS LEXION 760 TT Terra Trac járószerkezettel szerelt arató-cséplő gép, 8 soros CORIO CONSPEED 8-75 FC kukorica csőtörő adapterrel nyitotta a showt. Az APS cséplőszerkezetű,  ROTOPLUS magleválasztó rendszerrel szerelt betakarítógép automatikus anyagáram-szabályzással rendelkezik, vagyis amint dugulást észlel a cséplőszerkezetnél vagy a leválasztó rendszernél, előbb lelassítja, majd megállítja a kombájnt.

A CLAAS LEXION 760 TT kombájn nyitotta a bemutatkozók sorát – fotó: Agroinform.hu

A magtartály elevátora magkamerával van felszerelve, amely még pontosabb információt biztosít a magtartályba kerülő terményben található tört szemekről és szennyeződésekről. A Hidro-pneumatikusan rugózott, 735 mm széles, talajkímélő, TERRA TRAC járószerkezete 2,7 négyzetméteres felfekvő felületet biztosít. A kombájnon alkalmazott magyar fejlesztésű és gyártású, nyolcsoros, összecsukható csőtörő adapter törökszentmiklósi gyárukban készül. Új kialakításúak az egyedi, kúpos kialakítású terelőcsőrök, illetve burkolatok, így az adapter nagyon lapos, 17 fokos szögállású, továbbá központosan csapágyazott törőhengerekkel van szerelve.

A CLAAS LEXION 760 TT magtartály elevátora magkamerával van felszerelve – fotó: Agroinform.hu

Míg az előző kombájn hibrid cséplő-magleválasztó rendszerrel szerelt, addig a bemutatón őt követő, 626 lóerős, John Deere S790 kombájn tisztán egyrotoros cséplő leválasztó rendszerű. Ennél a cséplési technológiánál nincs cséplődob, a változó anyagáramú kúpos rotor végzi a kíméletes cséplést és magleválasztást. A gép aktív hozammérő rendszerrel is felszerelhető, melynek segítségével valós és kalibrálástól mentes hozamtérképet készíthetünk.

John Deere S790 kombájn a Szántóföldi Show első napján – fotó: Agroinform.hu

Az ICA2 Interaktív kombájnbeállító rendszer 2 db kamera segítségével érzékeli a kalászvisszahordóban, illetve a magfelhordóban áramló anyag összetételét és ezek ismeretében automatikusan tudja a gépbeállítást finomhangolni. A bemutatott S790 kombájn Prodrive váltóval van felszerelve, mely a mechanikus fokozatok közötti terhelés alatt kapcsolást tesz lehetővé. Ennek eredményeképpen mindig elegendő nyomaték áll rendelkezésre akár nedves, felázott talajkörülmények között is. Az elakadás veszélyét pedig az automata differenciálzár, valamint összkerékhajtás csökkenti.

CASE IH Axial Flow 7240 kombájn, OROS CORNADO csőtörő adapterrel a gépbemutatón – fotó: Agroinform.hu

Maradva a rotoros magleválasztásnál, olyan gyártó betakarító gépe is bemutatkozott, amelynek a legnagyobb, 4 évtizedes múltja van a rotoros technológia alkalmazásában. A CASE IH háromtagú, 240-es sorozatú kombájncsaládjából a 7240-es típust láthatták munka közben, kukorica-betakarításban a rendezvény érdeklődői. A 431 lóerő motorteljesítményű kombájn továbbfejlesztett Axial-Flow cséplőrendszerének, új fejlesztésű kis átmérőjű Small Tube rotorja, spirális pályán elhelyezett 36 db cséplő szegmenssel van szerelve.

Hatalmas volt az érdeklődés a CASE IH Axial Flow 7240 kombájn körül a bemutatón – fotó: Agroinform.hu

A 3 lépcsős, X-Tra Force tisztító rendszere pedig 12%-os lejtőig önszintező, teljesen állítható rostarendszerrel. A betakarítógép bemutatkozása kapcsán meg kell említeni CVT hajtásátvitelét, melynek segítségével mindössze 6 ékszíj és 3 lánc hajtás közreműködésére van szükség a hajtástovábbításhoz. Az Axial Flow kombájn a bemutatón hazai fejlesztésű és gyártású, nyolc soros, összecsukható, OROS CORNADO csőtörő adapterrel dolgozott. Minimális karbantartásigény, alumíniumból készült hajtóműházak, korszerű kardánhajtás és más adapterekkel szembeni kisebb üzemanyag-fogyasztás jellemzi.

Az Annaburger HTS 22.16 típusú átrakó kocsi, Oehler TMK 203 pótkocsira ürítette a kombájnoktól begyűjtött terményt – fotó: Agroinform.hu

A betakarítást kiszolgáló logisztikai feladatokra is láthattunk technológiát. Ma már egyre több gazdaság ismeri fel az átrakókocsik alkalmazásának jelentőségét és előnyét. A bemutatón a kombájnokat az Annaburger HTS 22.16 típusú, 28 köbméteres befogadó képességű átrakókocsi szolgálta ki ürítéskor. A percenként 15 köbméteres áteresztő képességű, 550 mm átmérőjű átrakó csigája percek alatt kiüríti a gyűjtőtartályt, amelyet a bemutatón egy Oehler TMK 203 pótkocsira tett meg. Az átrakó kocsival való tolatást és ürítést is kamerák segítik.

A 6,3 méteres munkaszélességű, EXPOM GLADIO aprítóhenger – fotó: Szal-Agro Kft.

A tarlóápolást megelőző száraprításra is láttunk példát a bemutatón. Ma már egy jobban terjedőben vannak, a száraprító hengerek amelyek a hajtott szárzúzók üzemeltetési költségének töredékéből működtethetők. A bemutatott Lengyel EXPOM GLADIO aprítóhenger 6,3 méteres munkaszélességű és három tagból áll, amelyek hengerenként 15 darab, 110 mm magas, 10 mm vastag pengékkel végzik a szárvágást, 17-23 km/h munkasebességgel, 10 hektáros óránkénti területteljesítménnyel.

Az AZIM EJDER lazító a bemutatón – fotó: ALFA GÉP Kft.

A betakarítás gépei után a talajlazítók és a rövidtárcsák sorakoztak fel, hogy megmutassák mire képesek a délbékési területen. Lazítók közül három különböző munkáját vehették szemügyre a Szántóföldi Show érdeklődői.  Az AZIM EJDER lazító lényegében párhuzamos gerendelyű talajlazítók építési elvét követi, melyeknél a két gerendelyen egymáshoz eltoltan helyezkednek el a több szögben megtört szárú lazítókések. A vázmagassága 85 cm, a munkamélység pedig 35-55 cm között válaszható meg, az elmunkálásról, lezárásról dupla tüskés henger gondoskodik.

A BEDNAR DO 6000 kombinált, tárcsás lazító – fotó: Agro-Béés Kft.

A BEDNAR DO 6000 egy igazi kombinált, tárcsás lazító, amely képes egy menetben nagy tömegű szármaradvány felaprítására és elmunkálására. A szármaradványokat hatékonyan bekeveri és képes akár 45 cm mélységben is dolgozni. A mellső művelőegység rugós biztosítású, egyenként csatlakoztatott, 660 mm átmérőjű tárcsalapokból áll. A lazítókapák 4 sorban helyezkednek el 37,5 cm-es osztással, optimális átömlési keresztmetszetet biztosítva. Minden kapaszárra műtrágyakijuttató egységek erősíthetők, ezáltal az alaptrágyázás is megoldható egy menetben. Kötött talajok vagy széles sortávú kultúrák esetén minden második kapa kiemelhető (75 cm-es osztás).

Framest Fradisc 6000 vontatott nehéz tárcsa most sem okozott csalódást – fotó: Agroinform.hu

Rövidtárcsák serege várta, hogy bemutatkozhasson a szántóföldi programon, de a hagyományos elrendezésű V tárcsákból is láthattunk hazai gyártásból néhányat. Igazából nagy újdonságot a rövidtárcsák és tárcsás boronák bemutatója nem tartogatott, de arra nagyon jó alkalom volt, hogy munkájukat szármaradvánnyal jelentősen beborított területen, azonos körülmények között összehasonlítsák az érdeklődő felhasználók. A felvonultatott Väderstad Carrier XL 525, a Lemken Rubin 12/600 KUA és a Framest Fradisc 6000 tárcsák széles körben elterjedt eszközök, a tavalyi hasonló rendezvény bemutatóján is láthattuk már munkájukat és mindegyikről olvashattak már részletes ismertetőt az Agroinform.hu Gépészet rovatában.

AGRO-MASZ BT 30 három méteres munkaszélességű függesztett rövidtárcsa – fotó: Agroinform.hu

A kisgazdaságok ideális egyszerű kivitelű rövidtárcsája lehet az AGRO-MASZ BT 30 három méteres munkaszélességű modellje, amely a bemutatón, jelentős szármaradványú kukoricatarlón is meggyőző munkát végzett. A függesztett tárcsa klasszikus felépítésű, gumibakos tárcsatag felfüggesztésű, 560 mm átmérőjű tárcsalapokkal szerelt művelőeszköz, mely 14-16 cm-es munkamélységen dolgozik.

Az Agrisem Disc-o mulch Gold rövidtárcsa speciális hullámos, csipkés profilú, mulcher tárcsalapokból álló tárcsasorai elöl 610 mm, hátul pedig 560 mm átmérőjűek, a tárcsalapok felfüggesztése pedig egyenként rugózott 3D kivitelű, hajlított szárral. A lezáró hengert széles kínálatból választhatjuk ki: választék: Rúgós-gyűrűs henger, T-gyűrűs henger, dupla U-sem henger, V-gyűrűs henger, csőpálcás henger.

Horsch Tiger 6MT nehézkutivátor - fotó: Agroinform.hu

A Szántóföldi Show-n bemutatkozott szántóföldi kultivátorokról is hasonlót lehet elmondani, mint a fentebb említett tárcsáknál. Jó alkalmat biztosított a rendezvény arra, hogy munka közben azonos körülmények között megvizsgálják és összehasonlítsák a felhasználók. A Horsch Tiger 6MT, Regent Tukan MSG 400 és a Väderstad Opus 400 szántóföldi kultivátorok, mind szakmailag elismert, népszerű tagjai a gruber kínálatnak, melyeket korábban már, Gépészet rovatunkban szintén részletesen bemutattuk.

Következő beszámolónkban a Szántóföldi Show többi látnivalói közül mutatunk be néhányat.