„Az adat a 21. század olaja, az adatelemzés pedig a motorja” – ez a sokat emlegetett jövőkép egyre inkább valósággá válik a mezőgazdaságban. Valóban, nagy mennyiségű adatot generálnak a sokféle érzékelővel felszerelt traktorok, és különösen az önjáró gépek funkcionális adatokat, például a sebességeket, a nyomásokat, a hőmérsékletet és a fordulatszámokat, de a részegységek beállításait és a hozam vagy a helyzet adatait is. Ezen adatok nagy része elsősorban a gép belső ellenőrzéséhez és szabályozásához szükségesek, de a gépek digitális hálózatba kapcsolásával felhasználhatók a gépeken kívüli egyéb alkalmazásokban is.

kombájnok és adatgyűjtésük

A gépekről begyűjtött adatok anonimek és beazonosíthatatlanok – fotó: AXIÁL Kft.

A TELEMATICS segítségével a CLAAS több, mint tíz éve kifejlesztett egy telemetriai rendszert ehhez az adatcseréhez – kezdetben csak kombájnokhoz. Eleinte külső számítógépeken, például a munkahelyi számítógépen vagy mobilinternet kapcsolatú eszközön használhatták a tulajdonosok, gépeik távfelügyeletéhez, a teljesítmény optimalizáláshoz és dokumentáláshoz. Azóta a CLAAS folyamatosan fejlesztette ezt a technológiát, ma már a betakarítógépeinek és traktorainak nagy részét gyárilag telemetriai modullal és EU28 SIM kártyával látja el az adatcseréhez.

Az adatfelhasználás három szintje

Az adatáramlás általában úgy működik, hogy az adatpontokat működés közben 10 vagy 15 másodpercenként rögzítik, a géptől függően, majd öt percenként adatkötegekben továbbítják mobilhálózaton keresztül egy szolgáltató internetes szerverére. Ezt követően három, kevesebb illetve több adatot tartalmazó adatcsomagra bontják az információkat, amelyeket aztán továbbítanak három különböző CLAAS platformra.

1. szint: Névtelen adatok a fejlesztéshez
2. szint: REMOTE SERVICE -Távdiagnosztika szolgáltatás
3. szint: TELEMATICS, Vállalkozásoknak, bérvállalkozóknak

CLAAS mezőgazdasági gépek

André Ferrari, a CLAAS adatkutatója – fotó: AXIÁL Kft.

1. szint: Névtelen adatok a fejlesztéshez

„Az első szinten a CLAAS adatkutatásként anonim adatsorokat használ, amelyekből sem a gép alvázszáma, sem a gépek GPS-pozíciói nem láthatók. Adatvédelmi szempontból ez biztosítja, hogy a gépek tulajdonosai vagy felhasználói ne legyenek azonosíthatók. Ennek ellenére ezek az adatok nagyon értékesek az elemzéseinkhez. A sok gépből származó adatmennyiség lehetővé teszi, hogy a gépi tanulás területéről származó statisztikai módszereket alkalmazzuk a korrelációk és minták azonosítására.

Így következtetéseket vonhatunk le a gépek használatáról, amelyekkel a CLAAS-nál jobban meghatározhatjuk a következő gépgeneráció követelményeit, és jóval korábban láthatjuk a gépek további fejlesztési igényeit.

Például lehetőség nyílik arra, hogy több gép üzemeltetési adatai alapján meghatározható legyen a kombájn cséplőszerkezetének azon optimális beállítása, amely ahhoz szükséges, hogy maximális teljesítmény mellett a lehető legjobb szemminőséggel és a lehető legkisebb üzemanyag-fogyasztással dolgozzon a gép betakarításkor. Ezek az ismeretek felhasználhatók a CEMOS gépkezelő rendszerek továbbfejlesztéséhez is. A végeredmény pedig az, hogy a gépek továbbfejlesztése sokkal gyorsabb, anélkül, hogy egy tesztmérnöknek kellene élőben kísérnie a folyamatot, mint azt a múltban tettük eddig.”

2. szint: REMOTE SERVICE – Távdiagnosztika szolgáltatás

„A 2. szintű adatcsomagok a szervizműhelyeink REMOTE SERVICE távdiagnosztikai szolgáltatásának biztosít alapot. Az összes szervizzel kapcsolatos adat mellett ezek a csomagok a gépek riasztási és karbantartási üzeneteit is tartalmazzák, de olyan agronómiai értékeket, mint például a betakarított mennyiségekre és minőségekre vonatkozó hozamadatokat, nem. Mivel a gépforgalmazónak ebben az esetben egyedileg kell tudnia adatokat hozzárendelni az ügyfelek gépeihez, ezért ez az adatszolgáltatás már nem anonim. Ez azt jelenti, hogy csak akkor használjuk az adatokat, ha a mindenkori géptulajdonos beleegyezett adatai kezelésébe. Ügyfeleinknek többféleképpen előnyös a távszolgáltatás, amely a gép átadása után az első öt évben ingyenes. Előfordul, hogy például hiba lép fel, a szervizműhely munkatársai távdiagnosztikával az előzőleg generált gépadatokból következtetéseket vonhatnak le a hiba okáról és még gyorsabban segíthetik az ügyfelet. A szolgáltatás egyben proaktív is, mivel a gépforgalmazó szakszervize előre jelezheti a partnernek a következő kötelező szerviz időpontját. Végső soron mindez csökkenti a gép állásidejét, a javítási és karbantartási költségeket.”

CLAAS

Finn Peterson, a CLAAS ügyfélszolgálati vezetője – fotó: Axiál Kft.

3. szint: TELEMATICS, Vállalkozásoknak, bérvállalkozóknak

„A 3. szintű adatcsomagok kizárólag a www.claas-telematics.com TELEMATICS portálhoz készültek, és tartalmaznak minden olyan munkaadatot, mint például menetsebesség vagy üzemanyag-fogyasztás, de az aktuális nyomvonalakat és a hozamadatokat is. Ezek az adatok személyre szabottak, de csak a megfelelően feljogosított géptulajdonosok használhatják a portálon. A CLAAS, a TELEMATICS-ot minden önjáró gépéhez és a legtöbb traktortípushoz kínálja. Ezt a felszereltségi szintet már a Stage V traktorok új digitális csomagjai is tartalmazzák. Azok a bérvállalkozók és gazdálkodók, akik a TELEMATICS-ot használják, egyszerűen lekérhetik és kiértékelhetik gépeik adatait, akár élőben, akár utólag, számítógépre, vagy alkalmazással az okostelefonjukra. Az adatok használhatók minden olyan általános gazdálkodási szoftverben, mint például a 365FarmNet, dokumentálásra, elemzésre és tervezésre. A TELEMATICS on IMPLEMENT (TONI) vagy a 365ActiveBoxes segítségével az a munkaeszköz használata egy adott területre és időre is dokumentálható. A munka automatikus és helyes dokumentálása önmagában óriási előny a CLAAS ügyfeleinek.”

CLAAS traktor

Guido Hilderink, a CLAAS traktorok termékmenedzsere –  fotó: Axiál Kft.

Forrás és kép: Agritech 2020. tél