Pillanatokon belül beköszönt a tavaszi munkaszezon a földeken. Ilyenkor a legtöbb gazdálkodó felteszi magának még egyszer a kérdést:

"Vajon minden gépem készen áll a munkára? A kopóelemek is kibírnak majd egy szezont?"

kép

A LEMKEN vállalat a kiváló anyagminőség mellett magas hozzáadott értéket is biztosítanak a gazdálkodóknak a munkagépein keresztül – ám a tradicionális gépgyártó számára a kopóelemek és más alkatrészek legmagasabb szintre történő fejlesztése is kiemelt szempont.

Új DuraMaxx tárcsalap a Rubin 10 rövidtárcsa alapfelszereltségét képezi. Az új tárcsalapok 620 mm helyett immár 645 mm átmérővel – illetve 30%-kal hosszabb várt hasznos élettartammal rendelkeznek.

A gyár az új DuraMaxx tárcsalapok kopóanyag tartalmát növelte, a lapok keménységi foka HRC 57+, ami egyedülálló a piacon.

 

Mi az a HRC érték – miért kell figyelnem a Rockwell-keménységet, ha munkagépet vásárolok?

A Rockwell-keménység érték olyan anyagtulajdonság, amely azt fejezi ki, hogy egy anyag felülete mennyire szilárd, milyen mértékben ellenálló a külső mechanikai behatásokkal szemben.

Általában anyagok kiválasztásakor, azok felhasználásának tervezésekor, kopások számítása esetén fontos érték. A Rockwell-keménység kemény acélok esetében HRC skálán határozzák meg.

A Rockwell-keménység meghatározása során előbb egy kisebb terhelőerővel (úgynevezett előterhelő erővel) nyomják a behatolótestet a vizsgált felületbe, ekkor nullázzák az elmozdulásmérőt, majd adott ideig a terhelést megemelik (ez a főterhelés). Kemény acélok esetében a vizsgált testbe nyomott behatolótest egy gyémántkúp. A főterhelés elvétele után az előterhelési erő mellett mérik meg a behatolás mélységét. Az így kapott eredmény egy 20 HRC-től 70 HRC-ig terjedő érték.

Lemken

Az új tárcsalapok 30%-kal hosszabb várt hasznos élettartammal rendelkeznek

Most, hogy tudjuk értékelni a DuraMaxx tárcsalap 57+ HRC értékét, nézzük meg, hogy miért hasznos ez nekünk a gyakorlatban.

  • A DuraMaxx tárcsalap tovább használható, hosszabb az eszköz hasznos élettartama
  • Nem kell megállni szezon közben lapot cserélni, kevesebb állásidő valósítható meg,
  • Kevesebb szervizköltséggel és alkatrészköltséggel számolhatnak a gazdák
  • Ár-érték arányban is kedvezőbb! Természetesen drágábbak az új DuraMaxx tárcsalapok, mint a korábbi kivitelek, de az új tárcsalapok nagyobbak, arányaiban is több anyagot tartalmaznak – hosszabb élettartamukat tekintve viszont már olcsóbbnak számítanak elődeiknél.

A Rubin 10 rövidtárcsák alapfelszereltségben már tartalmazzák az új DuraMaxx tárcsalapokat.

Szántóföldi kultivátorok – az aszályos évek "megeszik" a kopóelemeket

A szántóföldi kultivátorok esetében is hasonló a helyzet, mint a tárcsáknál. Akik dolgoznak ilyen gépekkel – márpedig a gazdák többségénél rendkívül népszerűek ezek az univerzális talajmegmunkáló eszközök – azok tudják, hogy milyen nagy igénybevételnek vannak kitéve a kopóelemek.

Az elmúlt év száraz, csapadékmentes nyarán – amely időszak az ország nagy részén 4 hónapnál is hosszabbra nyúlt – még nagyobb kopásnak és gyorsabb elhasználódásnak voltak kitéve az eszközök. Ráadásul a sekély munkákhoz, mint például a tarlóhántás, maximum 15 cm mélyen – szárnyas kapákat használunk. Ezek a szárnyak a használat során fokozatosan elveszítik az eredeti méretüket. A szárnyas kapák közötti teljes átfedés a használat során elvész, hiszen a kapák hossza csökken a kopás következtében. Az idő előrehaladtával, a munkagép után egyre nagyobb műveletlen sáv marad, amit nem ért el a kapa.

A LEMKEN mérnökei találtak megoldást azok számára, akik kompromisszum nélkül szeretnék elvégezni a munkaműveleteket.

2018-ban bemutatásra került a Karat 12 kultivátoron az új karbid keményfém lapos kapacsalád, amely a korábbi megoldásoknál jelentősen hosszabb élettartamot biztosít.

A karbid keményfém felülettel nem csak az orrbetét csúcsán találkozhatunk, hanem ez a szárnyas kapák élére is felkerült. Ennek köszönhetően a szárnyas kapák várható élettartama 5 X hosszabb lehet a hagyományos kivitelekhez képest. Így hosszú időre elkerülhetjük a munkaminőség romlását.

Természetesen az orrbetétet rögzítő csavart egy speciálisan kialakított emelt rész védi.

A karbamidos orrbetét-kialakítás további előnye, hogy a keményfém lap az orrbetét alsó felét is védi, ennek megfelelően a behatolási szöge is intenzívebb. Mindezek következtében sokkal egyenletesebb mélységtartás várható el ezektől az új technológiát képviselő grúberektől.

 

További jó hír, hogy minden kapa alap áron gyorscserélő rendszerrel szerelt.

Minden kapa fel van szerelve gyorscserélő rendszerrel – fotó: LEMKEN gyári felvétel

A LEMKEN szakemberei évről-évre nagy hangsúlyt fektetnek a már jól bevált és közkedvelt munkagépcsaládok innovatív fejlesztésére is. Mindezek eredményeként Magyarországon is bemutatkoztak a LEMKEN újdonságai az AGROmashEXPÓ és Agrárgépshow kiállításon. Nézzük meg az expón készített videót!

Kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatosan keresse bizalommal a LEMKEN szakembereit:

Dunától keletre: Szrnka Péter +36/30-852-5787

Dunától nyugatra: Póczik Balázs +36/30-748-5380

lemken