A kézi munkaerő hiánya és bizonytalansága egyre nyilvánvalóbbá teszi, hogy gépek nélkül szinte már lehetetlen időben elvégezni a betakarítást. A gépek munkája folyamatosan tervezhető, mert egyenletes munkát végeznek. A kevesebb alkalmazott kisebb költséggel, adminisztrációval és gonddal jár.

A robottechnika betört az almásokba is

A magyarországi gyümölcstermesztésben köztudottan jelentős az alma aránya. Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap az étkezési alma termesztése, ezáltal az ültetvények fejlesztése is.

A gyümölcsszedéshez különböző "segédeszközöket" választhatunk: a sokak által már jól ismert "Tyrolbox"-tól kezdve, az egyszerű szedőplatformokon át, az önálló hajtású, csápos "Pluk O Track" rendszerű gépekig.

Az árugyümölcsöknél a jövőt kétségkívül a szedőrobotok jelentik, sajnos ezekről még kevés tapasztalattal rendelkezünk. A robotizáció elkerülhetetlen, ám az önműködő gépek akkor tudnak majd hatékonyan dolgozni, ha a kezelők szaktudása, odafigyelése megfelelő.

gyümölcsszedő robot

Automatikus sorkövetéssel és beállítható sebességgel a WINDEGGER K4 nagyban megkönnyíti a szedést.

Elektromos szüretelő-szedő kocsi

Ebben a cikkben egy különleges géppel, a WINDEGGER szüretelő-szedő platformmal foglalkozunk. Az 1995-ben alapított dél-tiroli családi vállalkozás modern technikával szerelt, tisztán elektromos meghajtású, akkumulátoros gépeket gyárt. Az autóiparban is előtérbe kerülő technológiát az olasz cég sikeresen alkalmazza a mezőgazdaságban. A kis fogyasztású, már jól bevált elektromotorok és a veszteségmentes hajtóművek segítségével a WINDEGGER szüretelő kocsik igazán hatékonyan, és nem utolsó sorban halkan dolgoznak.

A gép energiaigényét jó minőségű ipari ólom akkuk fedezik, ez által biztosított az egész napos munkavégzés.

Természetesen ezeket a platformokat egyaránt használni tudjuk metszési és jégháló szerelési, karbantartási munkákhoz is. A WINDEGGER gépek egyedi fejlesztésű, szabadalmaztatott  automatikus szedőbox ürítéssel dolgoznak. A rendszer így képes a gép felső szedőplatformján használt szedőboxokat a gép alján levő tartályládába automatikusan leengedni és sérülésmentesen kiüríteni.

Az idei évben a Bartifarm több bemutatót is tartott a K4+ típussal. Ez a gép a kisebb családi gazdaságokhoz lett fejlesztve, ahol egyszerre 4-6 szedő képes dolgozni. 4 méter széles és 4 méter magas ültetvényekig használható. Automatikus sorkövetéssel és beállítható sebességgel (tempomat) garantálja a szedési munkálatok minőségét és megkönnyítését.

kertészeti gép

A K7 és K8 szüretelő-szedő gépek már akár 8 ember munkáját is elvégzik!

A K7 és a K8 típus már kimondottan nagyobb ültetvényekhez javasolt, robusztus kialakításának köszönhetően akár 8 ember munkáját biztosítja. Ezekhez a gépekhez már teljes automatizálást is lehet kérni.

A cég kínálatában szerepel továbbá egy hernyótalpas, elektromos hajtású (távirányítós) tartályláda-szállító is, ami speciális feladatokhoz, akár szőlőben is használható. Például kézi szüret esetén (jégbor, aszú stb.) kíséri a szedőmunkásokat. A gép önállóan szedi fel és rakja le a tartályládát.

ládaszállító gép

A tartályláda-szállító önállóan szedi fel és rakja le a tartályládát.

A WINDEGGER pár éve fűnyíró robotot is fejlesztett intenzív almaültetvényekhez. A gép képes a sor automatikus érzékelésére, és a tőközök kétoldali kaszálására. Remélhetőleg pár éven belül ez a termék is megjelenhet a BARTIFARM kínálatában.

Addig is nagy erőkkel készülnek a téli és tavaszi kertészeti-szőlészeti gépbemutatókra, érdemes tehát követni a Bartifarm weboldalát, facebook oldalát, és természetesen az Agroinformot is további információkért.

Bartifarm

Tesla az almásban

Végül azoknak üzenünk, akik türelmesen eljutottak idáig a cikk olvasásakor: amint lehetőség nyílik meghúzatni egy igazi Teslát az almáskertben, jó előre beharangozzuk, hogy véletlenül se maradjatok le róla!