Az irodai munkavégzést megmentette a home office, ami a cégeknek és a munkavállalóknak is pozitív élményként maradt meg, így sok cég a jövőben is tervez vele. Az iskolák működését megmentette az online oktatás, aminek bevezetése eddig gyerekcipőben járt, most pedig pár hónap alatt minden diák megtanulta használni. De mi a helyzet a mezőgazdaságban?

A mezőgazdaság kivételt képez ebben a helyzetben is, hiszen az embereknek enniük kell. A mezőgazdasági termelés sem eshet vissza, az állatokat táplálni kell, a gépeknek működniük kell és a földeket művelni kell. Az egyetlen kockázati tényező itt is az ember. Egy mezőgazdasági cég nem engedheti meg, hogy a dolgozói otthon maradjanak, home office-ból nem lehet állatokat etetni, a telephely működését nem lehet távolról felügyelni és a dolgozókat nem lehet távolról ellenőrizni.

koronavírus

A mezőgazdaságban már a nettó munkaerőhiány jellemző – fotó: OkosFarm

Vagy mégis?

Az új mezőgazdasági fejlesztések elterjedése nehézkesebb, mint más területeken. A növekvő munkaerőhiány miatt a dolgozókra több összetett feladat hárul, az új technológiák bonyolultak számukra, ezért kihasználatlanok és nem rendelkeznek megfelelő szakmai tudással a modern megoldásokkal kapcsolatban. A cégvezetők félnek az olyan megoldásoktól, amelyek csak egy problémára nyújtanak gyógyírt, mert ezzel felaprózzák a kis rendszereket, és ezek kezelése és karbantartása sem megoldható. Illetve ezek a fejlesztések általában nehezen viselik el a mezőgazdasági körülményeket, amelyek sok esetben az ipari termeléshez képest is szélsőségesebbek.

Akkor mit válasszon egy cég, hogy versenybe maradhasson?

Ezen problémák tudatában kezdtünk el fejleszteni egy olyan rendszert, amely egy cég összes folyamatát képes kontrollálni, modulokból épül fel, így személyre szabható, könnyen kezelhető, akár egy nyomógombos telefon, valós mérésekre és számításokra képes, távolról elérhető és irányítható a jogosultak számára, és a mezőgazdasági körülményekre van tervezve. Egyszerre képes a dolgozók feladatait, munkáját, a gépek, gépcsoportok működését, és az állatok életterének környezeti adatait figyelni. Erről pedig adatot szolgáltat a menedzsment részére, amelyeknek a döntéstámogatásban lesz kiemelkedő szerepe.

okosfarm

A gépek, gépcsoportok napi működése egyszerűen monitorozható – fotó: OkosFarm

Ez a forradalmi újítás egy cég életében teljes képet adhat a termelési folyamatokról, így azok tervezhetővé, kiszámíthatóvá és irányíthatóvá vállnak.

Milyen pozitív hatásai lehetnek egy ilyen rendszernek?

  • A dolgozók, a telephelyi mozgás, a szállítók, a vendégek megfigyelése csökkenti a káresemények gyakoriságát és fényt derít a gondatlanságra, ami a mezőgazdaságban nagyon is gyakori.
  • Az állatok életterének szenzorokkal való megfigyelése fontos adatokat szolgáltat a megfelelő növekedéshez, fejlődéshez szükséges környezeti tényezőkről. Ezeknek a tényezőknek a többlete vagy hiánya a betegségek, a súlyvesztés és az agresszió előfutára. Ezért ezeknek az eltéréseknek az időben való felismerése könnyen megelőzheti a problémát vagy akár automatikus válaszreakció is adható (szellőzőrendszer beindításával, fűtésvezérlés irányításával).
  • A gépek működésének megfigyelése a karbantartási költségek csökkenését, a gépteljesítmény növekedését, a meghibásodás megelőzését eredményezi. A rendszerünk képes egy gép teljes működését irányítani, a hibajelzéseket kijelezni és a gép adatokat számon tartani (energiafogyasztás, üzemidő, energiafelvétel, hibák száma).

okosfarm

A teljes telep adatai egy mobiltelefonon elérhetők – fotó: OkosFarm

Mekkora beruházással jár egy ilyen rendszer fejlesztése?

Tapasztalataink szerint egy ilyen beruházás nagysága a felszerelni kívánt gépcsoport értékének 2-5%-át teszi ki. Mivel megoldásaink modulárisan is telepíthetők, ezért a fejlesztést mindig lépcsőzetesen tervezzük.

Az OkosFarm fontosnak tartja, hogy a digitalizáció térhódítása az ilyen kiszámíthatatlan időkben se álljon meg, ezért ingyenes felmérést adunk minden gazdaságnak, akik augusztus 31-g kitöltik az alábbi linken elérhető űrlapot vagy felkeresik kollégáinkat.

Ide kattintva kérheti az ingyenes felmérést.

okosfarm