A vetést megelőzően a le nem bomlott szalmát mélyebb rétegekbe kell bedolgozni, hogy a talaj a vetési mélységben a növény csírázásához és gyökereinek fejlődéséhez szármaradványoktól mentes legyen.

A modern tarlóművelő kultivátor

  • elősegíti a gyomok és az árvakelés csírázását,
  • bedolgozza a tarlómaradványokat
  • megszünteti a talaj káros tömörödését

Európa vezető rövidtárcsája

A Rubint a talaj és szármaradvány 10 cm mélységig történő intenzív bekeverésére fejlesztették ki.

  • ideális elhanyagolt tarlók megmunkálására
  • a gyomirtás elősegítésére
  • a szalmának a talaj oxigénnel átjárt rétegébe történő bedolgozásához
  • az ugaroltatott területekkel, nagy mennyiségű szalmával, kukoricaszárral, vagy nagy tömegű zöldtrágya növényekkel a nagy átmérőjű tárcsák könnyedén megbirkóznak

Nagy teljesítmény sekélyművelésben
A Rubin rövidtárcsa két sor, egymástól 107 cm távolságra helyezkedő homorú, csipkés tárcsáival alaposan belekeverik a talajba a növényi maradványokat. Nyitott vázának köszönhetően pedig nagy mennyiségű szerves anyag esetén is eltömődéstől mentes üzemeltetést biztosít.

Kitűnő munkaminőség a nagy, egyedi függesztésű homorú tárcsáknak köszönhetően
A kisebb tárcsákkal dolgozó gépeknek mélyebben kell dolgozniuk ahhoz, hogy az adott munkamélységben a teljes keresztmetszetet átdolgozzák. A Rubin akár sekélyebb művelés esetén is a teljes talajszelvény megmozgatására képes, és még kevesebbet is fogyaszt.

  • A külső csavaros csapágyfedél és a belső hatszoros-kazettás tömítés biztosítja a védelmet a por és a nedvesség ellen.
  • A csapágyak a tárcsák hátoldalán helyezkednek el, így nem tekeredhetnek rá a növényi szármaradványok és a tárcsákat is mindig optimális nyomás terheli, ami segíti az intenzív munkát.
  • A felfüggesztés kialakítása lehetővé teszi akadályok esetén a tárcsák felemelkedését, de megelőzi az oldalirányú elmozdulást.


  • Az erős, előfeszített tekercsrugók biztosítják a munkamélység tartását, még kemény, kötött talajok esetén is. Ez jelentős előnyökkel bír a puhább gumibakokhoz képest. Így elkerülhetőek a műveletlen csíkok.
  • A fém rugók megbízhatósága jelentősen jobb, mint a gumibakos függesztésű rendszereké.
  • Erős a túlterhelés elleni védelme. Az egyedi homorú tárcsák egymástól függetlenül, felfelé tudnak kitérni az akadályok (pl. kövek) elől, a tekercsrugók pedig biztosítják, hogy a homorú tárcsák gyorsan visszatérjenek a munkahelyzetbe, miután elhaladtak az akadály fölött.


A félig-függesztett kivitel
A LEMKEN Rubin 4m munkaszélességben és afölött félig-függesztett kivitelben is elérhető. Választható szállítási és kombinációs alvázzal is.

  • A félig-függesztett rendszer leveszi a terhelést a traktorról, és biztonságos közúti szállítást biztosít, még nagy munkaszélesség esetén is.
  • A kombinációs csatlakozó rendszerrel szerelt félig-függesztett Rubin három-pont csatlakozóval is rendelhető, amely lehetővé teszi vetőgép, vagy más talajművelő eszköz (pl. szántáselmunkáló vagy henger) felkapcsolását. A kombinációs alváz használatával a Rubin rövidtárcsa a Solitair pneumatikus vetőgéppel is összekapcsolható.
  • A vetőgép gyorsan, egyszerűen felkapcsolható, és nagy teljesítményű magágykészítő- vetőgép kombináció hozható létre mulcsba vetéshez.


Ebben a kombinációban a Solitair paralelogramma szabályozású kettős-tárcsás csoroszlyái a mélységhatároló kerekekkel pontos maglehelyezést biztosítanak, nagy munkasebesség mellett is.
A vetőgép kapcsolási pontjai megegyeznek minden kombinációs alvázzal ellátott félig-függesztett munkagépen. Ezért ugyanaz a Solitair 9 a hatékony munkavégzés érdekében nagyon gyorsan hozzákapcsolható a megfelelő talajművelő munkagéphez.

Ez a rendszer lehetővé teszi a Solitair vetőgép könnyű összekapcsolását a Rubin és Heliodor rövidtárcsákkal, a Zirkon forgóboronával, a Kristall kultivátorral, vagy a Kompaktor magágykészítő géppel. A vetőgép így hozzáigazítható a változó követelményekhez.

Gigant a nagy gazdaságok számára
A nagygazdaságok számára kínálja a LEMKEN a Gigant 10 S és Gigant 12 S eszközhordozó alvázakat. Két Rubin rövidtárcsa függeszthető az eszközhordozó alvázra, 8 -10-12 méter munkaszélességben. A modelltől függően a szállítási szélesség 3.00, 3.50, vagy 4.00 m, a hidraulikus
csukásnak köszönhetően.A Gigant 12 S esetében a Servocontrol kerék hátul biztosítja azt, hogy elegendő súly kerüljön a traktorra, amikor az a forgón fordul. Az opcionális Servo-Uni kerék közúton is használható, hogy a maximális tengelyterhelés 10 tonna alatt legyen.

Csökkentett állandó költségek

A Gigant eszközhordozó a Rubin, Heliodor, Smaragd és Kompaktor munkagépekkel használható együtt. Ez megnyújtja a használati periódust és csökkenti az állandó költségeket.

A LEMKEN Rubin 9 bemutatására készült katalógusának teljes tartalma IDE kattintva közvetlenül is elérhető.

További részletek:

Póczik Balázs: 06 30 748 5380

Szűcs Andor: 06 30 852 5787