Ennek az első lépése volt három éve a szálastakarmány gépek bevezetése, illetve egy nagyon komoly körbálázó kínálat felépítése.

Az alább felsorolt gépek mind megfelelnek a 2021-es Állattartó Telepek Korszerűsítése (ÁTK) pályázatnak, részt tudnak venni benne!

Massey Ferguson tárcsás kaszák – hátsó függesztés

A kaszakínálat rendkívül széleskörű, szinte minden hazai tárcsás kasza igény kielégíthető, legyen szó akár hátsó, akár mellső függesztésű kivitelről.

A hátsó függesztésű verziókból az egyik legnépszerűbbek a DM 246 ISL és a DM 287 ISL típusok. A homlokfogaskerekes meghajtású gépek 6 illetve 7 tárcsával rendelkeznek 2.4 méter és 2.8 méter munkaszélesség mellett. Az oldalsó megfogatású kaszák robusztus felépítésűek, de tömegük és egyszerű hajtásrendszerük lehetővé teszi, hogy akár egy nagyobb testű 70 lóerős traktor is hatékonyan tudjon dolgozni velük. A túlterhelés ellen nyírócsap védi a kaszálótárcsákat.

masseí ferguson kasza munka közbenMF DM 306 P kasza munka közben: 3 méter munkaszélesség, rendkívül robusztus hajtásrendszer szöghajtással. Garancia a hosszú élettartamra és a hatékony munkavégzésre – fotó: Massey Ferguson

Amennyiben csúcs műszaki megoldású, de még oldalsó megfogatású kaszát keresünk, úgy a DM P szériát ajánlja a gyártó, ezt is két munkaszélességben (DM 255 P, DM 306 P). A rendkívüli terhelést bíró meghajtásról egy hatszögletű tengely, illetve kompakt szöghajtás gondoskodnak. Ezekkel az élettartam jelentősen megnő, a kopó-alkatrészek száma pedig lecsökken. A típusok különlegessége még a nyírótárcsás védelem: amennyiben túlterhelés éri a szerkezetet, csak egy előre kikönnyített nyírótárcsa „szakad” el a kaszálótárcsákon belül. Így elkerülhető, hogy a túlterhelés „végigmenjen” a teljes hajtáson, tönkretéve ezzel a kaszát. A nyírótárcsa cseréje olcsó és időtakarékos megoldás.

Munkaszélesség Tárcsák száma Meghajtás Védelem
MF 246 ISL 2.4 méter 6 Fogaskerék Nyírócsap
MF 287 ISL 2.8 méter 7 Fogaskerék Nyírócsap
MF DM 255 P 2.5 méter 5 Kompakt szöghajtás DriveGuard nyírótárcsa
MF DM 306 P 3.0 méter 6 Kompakt szöghajtás DriveGuard nyírótárcsa

A hátsó megfogatású kaszák között természetesen elérhetők súlyponti megfogású gépek is TurboLift talajnyomás szabályzó rendszerrel. A központi felfüggesztés egy modernebb megoldás, ami által kisebb a traktoron keletkező erőhatás a kasza által, illetve a kasza kiegyensúlyozása is jobb, mint az oldalsó megfogatás esetén. A talajnyomás szabályzás hidro-pneumatikusan állítható a fülkéből. Ezeknél a verzióknál érdemes legalább 90-100 lóerő teljesítményű erőgéppel számolni még a legkisebb verziókon is (2.65 méter).

Massey Ferguson kaszaA súlyponti megfogatású kaszák 2.65-3.65 méter munkaszélesség között készülnek. A TurboLift talajnyomás szabályzó rendszer alapfelszereltség. Elérhető szársértő is a gépekhez – fotó: Massey Ferguson

Massey Ferguson frontkasza – csúcstechnológia a piac egyik legmodernebb függesztési rendszerével

A 2020-as év újdonsága volt a vadonatúj, teljes talajkövetéssel rendelkező MF 316 FQ frontkasza. A 3.1 méter munkaszélességű, hattárcsás gép különlegessége, hogy mind oldal, mind hosszirányban képes elmozdulni a kaszaszerkezet a kereten. Így tökéletesen képes követni a talajt, teljes kopírozást érhetünk el egyenletes vágásmagassággal. A kasza teljesítményigénye is alacsony, már egy 90 lóerős erőgéppel meg tudjuk hajtatni, amennyiben nem kérünk hozzá szársértőt.

Bemutató videó itt a vadonatúj frontkaszáról:

Massey Ferguson körbálázók – prémium termékek akciós áron!

Az MF 4160 RB V Xtra változókamrás körbálázó kifejezetten a magyar piac igényeihez lett összeállítva. 2.25 m-es felszedővel rendelkezik, amelyben a felszedő fogak 5 sorban állnak. Ez garantálja, hogy az értékes takarmány nem marad a talajon. A bálázó 13 késes szeletelővel rendelkezik, ahol ki is kapcsolhatjuk a késsort, ha nem akarunk aprítani. Az MF bálázók egyedi funkciója a kétlépcsős padlólemez mozgatás. A padlólemez mellső része rugóztatott, ami megakadályozza a kisebb eltömődéseket. A padlólemez hátsó része pedig a piac leghosszabb „útján” leengedhető és visszahúzható (50 cm) a fülkéből. Ez biztosítja, hogy a nagyobb eltömődéseket is hatékonyan és gyorsan lehet leküzdeni.

Az akciós modell 90-160 cm-es bálák előállítására képes. Négy végtelenített heveder és egyedi CPS, magas nyomású bálaformázó rendszer végzi a bálák kialakítását. A gépekhez E-Link színes terminál tartozik, amin a fő funkciókat tudjuk kezelni. A hatékony munkavégzést segíti, hogy három bálaháló vihető magunkkal, ami biztosítja, hogy egész napra kitart a készletünk. Az akciós modell alapfelszereltségben teleszkópos bálakidobót és széles abroncsozást is tartalmaz. Az MF bálázók egyik nagy előnye a robusztusság, amit a majd 4 tonnás önsúly is jól bizonyít. A bálázók most akcióban 36.900 EUR + ÁFA áron elérhetők a készlet erejéig!

A bálázókról még részletesebb leírás itt érhető el.

Massey Ferguson bálázó2.25 m-es felszedő, 13 késes szeletelő, kétlépcsős eltömődésgátló rendszer fülkéből mozgatható padlólemezzel, 3 háló tárolása,  majd 4 tonna önsúly. Most akcióban érhető el! – fotó: Massey Ferguson

Massey Ferguson rendképzők – egy, két és négyrotoros típusok

Az MF rendképzői 3.4 méter munkaszélességtől egészen 14.4 méterig rendelhetők meg.

Az egyrotoros képzőkből a legnépszerűbb típusok a 3.6 és 4.5 méter közötti verziók, amelyek mind tíz darab erős karral rendelkeznek. A gondos tervezést jól tükrözi, hogy a gépek jobb irányba sodornak. Az elképzelés a megoldás mögött az, hogy minden munkagép kezeléséhez amúgy is jobbra kell kifordulni, a traktorok kezelőszervei is jobbkézre esnek. Így a sodrókhoz nem kell természetellenesen balra kiforognia a kezelőnek. A hajtáslánc rendelkezik túlterhelés elleni védelemmel, a munkamagasság végtelenítve mechanikusan állítható. A hosszú élettartam végett a rotorfejek zárt kialakításúak, így védik az értékes belső részeket a portól, szennyeződésektől. A legtöbb típust az importőr Austro Diesel már a legmagasabb felszereltséggel rendelte be a minőségi munka érdekében (tandemtengelyes futómű, támasztókerék a sodró első részén). A szériából elérhető domboldali kivitel, ami egy rövidebb és alacsonyabb felépítésű verzió a minél alacsonyabb súlypont végett.

Egyrotoros rendsodró

Egyrotoros rendsodró – fotó: Massey Ferguson

Egyrotoros rendsodrók RK 361 DN* RK 381 DN RK 421 DN RK 451 DN
Munkaszélesség 3.6 méter 3.8 méter 4.2 méter 4.5 méter
Karok 10 db 10 db 12 db 12 db
Sodrási irány jobbra jobbra jobbra jobbra

*dombos vidékre alacsonyabb felépítéssel

Amennyiben nagyobb sodrási munkaszélességre vágyunk, úgy az MF kétrotoros rendsodróit érdemes szemügyre venni. A gépek egyik fő kulcsa, hogy egy rendkívül erőteljes szállítóalvázzal rendelkeznek, ami gyors, biztonságos és hatékony munkavégzést tesz lehetővé. Az alváz 40 km/h óra közúti sebességre képes, a rotorok pedig erős kardáncsuklós felfüggesztéssel „lógnak” rajta jobb és bal oldalra. A már az egyrotoros sodróknál megismert zárt rotorfejek és annak előnyei itt is megtalálhatók, csak úgy, mint a tandemtengelyes futómű kialakítás, illetve a rotorok mellső részén elhelyezett támasztókerekek, és a jobbos sodrási irány. A modellcsaládban találunk egy darab nagy rendet középre sodorni képest, illetve jobb oldalra / két rendet (középre és jobbra) sodorni képest verziókat is!

Kétrotoros rendképzők RK 662 TRC RK 762 TRC RK 802 TRC** RK 1002 TRC**
Munkaszélesség 5,8-6,6 méter 6,8-7,6 méter 7,2-8,0 méter 8,8-10 méter
Szállítóalváz igen (40 km/h) igen (40 km/h) igen (40 km/h) igen (40 km/h)
Sodrási irány középre középre középre középre

** Pro verzió is elérhető: elforduló támkerék, még robusztusabb kialakítás

Kétrotoros rendképzők RK 672 SD TRC RK 772 SD TRC RK 842 SD TRC**
Munkaszélesség 5,8-6,7 méter 6,6-7,7 méter 7,8-8,4 méter
Szállítóalváz igen (40 km/h) igen (40 km/h) igen (40 km/h)
Sodrási irány jobbra / egy rend jobbra és egy középre jobbra / egy rend jobbra és egy középre jobbra / egy rend jobbra és egy középre

kétrotoros rendsodró

A kétrotoros rendsodrók masszív szállítóalvázzal rendelkeznek. Választhatunk, hogy egy rendet szeretnénk középre sodorni, vagy két vékonyabbat (középre-jobbra) – fotó: Massey Ferguson

Amennyiben a legnagyobb terület-teljesítményt szeretnénk, választhatjuk a négyrotoros rendképzőket is a Massey Ferguson kínálatából.

Massey Ferguson rendterítők – egyre növekvő igények

A rendterítők piaca egyre jobban növekszik a nyugat-európai mezőgazdasági piacokon, használati értékük a termény gyors és egyenletes szárítása érdekében egyre jobban felértékelődik. Az MF átfogó kínálatában a gépek zárt rotorfejjel rendelkeznek, meghajtásuk hatszög formájú tengellyel és kardáncsuklókkal történik. Ezáltal állandó, tartós és megbízható az erőátvitel. A robusztusságot vastagfalú, nagy keresztmetszetű zártszelvény váz adja meg. A rotorok közti nagy átfedés optimális takarmány-terítést biztosít. Hárompont függesztésű és nagyobb méretű, szállító alvázzal rendelkező modellek is találhatók a kínálatban.

Rendterítők TD 434 DN* TD 454 DN TD 676 DN TD 868 TRC
Munkaszélesség/ rotorok száma 4.3 m / 4 4.5 m / 4 6.6 m / 6 8.6 m / 8
Kivitel függesztett függesztett függesztett szállító alvázas

*dombos vidékre való kivitel

Massey Ferguson rendterítő

Rendterítőkből 4.3 métertől egészen a szállítóalvázas 12,7 méteres verzióig érhetők el gépek – fotó: Massey Ferguson

Amennyiben erőgépre is szeretne beruházni az Állattartó Telepi Pályázat keretein belül, a Massey Ferguson öt szériával és összesen több mint száz féle típusvariánssal várja! Legjobban felszerelt traktor, ami belefér a 83 kW-ba: Massey Ferguson 5S.105  tekintse meg a Massey Ferguson legújabb univerzális erőgépeit!

Részletekért érdeklődjön helyi Massey Ferguson márkakereskedőjénél vagy központi számunkon: 06-30/613-0122