Az utóbbi hetekben lehullott nagymennyiségű csapadék sokfelé akadályozza az aratást. A táblák rossz megközelíthetősége és a betakarítás során a felázott, sáros talajon történő nehéz haladás nem kis kihívás elé állítja a gazdákat. Természetesen a gazdálkodók felelőssége, hogy olyan talajállapot esetén, amikor a talaj védelme érdekében semmiképp nem mehetünk rá a táblára, ne próbálkozzanak az aratás megkezdésével. Viszont a megfelelő körülmények között a hevederes járószerkezetek sokszor megoldást jelenthetnek.

Tehát hogyan takarítsunk be most, hogy folyton esik? És hogyan készülhetünk fel a következő betakarításokra, hogyan előzzük meg az ilyen helyzeteket?

Legújabb körkérdésünkben a fenti témát a következő válaszadók boncolgatják és adnak tanácsokat a termelőknek:

AGRI CS Magyarország Kft., AGROTEC Magyarország Kft., Austro Diesel GmbH., Ádám és Társa Kft., Deraland Kft., KITE Zrt.

Szollinger János kereskedelmi igazgató – AGRI CS Magyarország Kft.

A nagy mennyiségű leesett csapadék után, milyen eszközökkel tudjuk betakarítani az adott kultúrákat?

Az idei év megannyi kihívása közé tartozik az időjárás nagymértékű kiszámíthatatlansága is. Az elmúlt időszak heves esőzései sajnálatos módon egybe estek a betakarítási időszak kezdetével. Ilyen esetben a megnövekedett talajnedvesség hatására a betakarítógépek működtetése komoly fejtörést okozhat a gazdák számára.

Case IH kombájn

Az Axial-Flow rotoros kombájnok hevederes járószerkezetével a felfekvő felület 35-45%-kal növelhető.

A Case IH által gyártott 250-es szériájú Axial-Flow rotoros kombájnok hevederes járószerkezet formájában nyújtanak megoldást erre a problémára, amelynek a segítségével a felfekvő felület 35-45%-kal növelhető a hagyományos kerekes kialakítához képest.

A Case IH saját tervezésű és gyártású AccuTrac hevederes járószerkezeteinek előnye az alacsony és egyenletes  talajnyomásban rejlik, ezzel segítve a fellazult, nedves talajon történő megfelelő teljesítmény leadást és talajvédelmet. Az említett hevederek három szélességben érhetők el: 61 cm, 72 cm és 86 cm. Opcionális csillapításukról 2 db hidraulikus munkahenger gondoskodik, ezzel kiegyenlítve a talaj egyenetlenségeit.

Case IH

A Case IH saját tervezésű és gyártású AccuTrac hevederes járószerkezeteinek előnye az alacsony és egyenletes  talajnyomásban rejlik.

A járószerkezet egyedi kialakításának köszönhetően a két nagyobb átmérőjű külső görgő magasabban helyezkedik el a középen helyet foglaló görgőknél, így a közúton történő vonulás közben a hevederek kopása csökken az úttal kapcsolatba kerülő lecsökkent felület miatt.

Hogyan előzhetjük meg a belvíz kialakulását?

Röviden: lazítózás, alsó kapillárisok, Bednar Terralandok, vagy megfelelő növények.

A talajszerkezet vízmegtartó és vízáteresztő kapacitása a kedvezőtlen terepadottságok mellett nagyon fontos tényezők a belvíz kialakulásában. A nem megfelelő technológiájú mezőgazdasági művelés okozhatja a talajrétegek tömörödöttségét, ezzel csökkentve azok vízfelvételi kapacitását. A tömör talajrétegek, illetve az esetlegesen előforduló eketalp megbontásával a talajszerkezet revitalizálható, így elősegítve a talaj jobb vízelvezetési tulajdonságait, a gyökérzet kedvezőbb fejlődését, a növények megfelelőbb oxigénellátását.

Bednar Terraland

A Bednar Terraland, megoldást nyújthat a talaj vízfelvételi kapacitásának növelésében.

A kedvezőtlen befogadóképességű talajviszonyok javítására megoldást jelenthetnek a Bednar FMT talajlazító munkagépei. A Terraland termékcsalád gépei 3 m-től 6 m-ig terjedő munkaszélességben kaphatók és 15-65 cm munkamélységben képesek dolgozni. Felszereltségüket tekintve a gépek elérhetők többféle kapaszekcióval, illetve különböző rögtörő és egyengető hengersorokkal a talajművelésben felmerülő igények kielégítésére.

Lőrincz István New Holland product manager – AGROTEC Magyarország Kft.

A nagy mennyiségű leesett csapadék után, milyen eszközökkel tudjuk betakarítani az adott kultúrákat?

A New Holland saját fejlesztésű SmartTraxTM gumihevederes járószerkezete TerraglideTM hidraulikus csillapítással biztosítja a maximális tapadást a lehető legkisebb talajtömörítő hatás mellett. A hidraulikus csillapítás és a négy pár, egymástól független elmozdulásra képes talajkövető görgők kisimítják a talaj egyenetlenségeit, ennek köszönhetően kiemelkedő a komfort még rázós, köves területeken vagy – vonulás esetén – a közutakon.

A meghajtó kerék fogaskerékként adja át a forgatónyomatékot a heveder belső felén található fogakra, így kizárt a megcsúszás. Három szélességben elérhető: 610, 724, valamint 864 mm és opciósan 40 km/h-s maximális vonulási sebességet is elérhetünk.

New Holland

A New Holland saját fejlesztésű SmartTraxTM gumihevederes járószerkezete TerraglideTM hidraulikus csillapítással biztosítja a maximális tapadást a lehető legkisebb talajtömörítő hatás mellett.

Fontos kiemelni, hogy a gyárilag a kombájnnal megrendelt hevederes járószerkezet teljesen más technológiai háttérrel rendelkezik, mint az utólagosan beszerezhető társai, és számos előnnyel bír. A kombájn váza és a véglehajtások is kizárólag a hevederes járószerkezethez készülnek, így az utólagos megoldások alkalmazásakor kompromisszumokat kell kötnünk. Menetsebesség-csökkenést tapasztalhatunk, továbbá a rendkívül szélesre növekedett nyomtáv miatt túlterhelés léphet fel a gumikerékhez kialakított véglehajtásban, ami könnyen nagy költségeket is jelenthet az üzemeltető részére.

Lőwi Barna marketing vezető – Austro Diesel GmbH.

A Massey Ferguson IDEAL kombájn mindhárom típusához elérhető az egyedi, háromszög felépítésű járószerkezet. A gumihevederek révén nagyobb felületen oszlik el a rotoros gép 23 tonnás súlya, így az kevésbe nyomja meg a talajt. Ez rendkívül fontos a laza, belvíz sújtotta talajokon való aratáskor. A piac egyik legszélesebb és legnagyobb felfekvő felülettel rendelkező hevedere az MF IDEAL-é.

Massey Ferguson IDEAL

A piac egyik legszélesebb és legnagyobb felfekvő felülettel rendelkező hevedere az MF IDEAL-é.

A kombájn hajtásrendszere úgy van megtervezve, hogy összesen két fokozata van: közúti és szántóföldi. Ennek az az előnye, hogy a nyomaték és az erő is állandó marad anélkül, hogy meg kellene állni. Így nem is süllyedünk el, nem szakad meg a hajtáslánc, a talajra mindig egyenlő nyomás ér le.

Massey Ferguson

A nyomaték és az erő is állandó marad anélkül, hogy meg kellene állni.

A „vizes kombájnozás” két kulcstényezője, miszerint hogy a nyomaték és a lendület állandó maradjon, így maximálisan teljesül. Fontos kiegészítő nehéz körülmények esetére az opcionális, intelligens négykerékhajtás különböző, választható üzemmódokkal. Be lehet állítani az állandó teljesítmény, illetve az állandó nyomaték értéket, ami a bizonytalan, mély talajon aranyat ér. A MF IDEAL a legmodernebb technológiát ötvözi a kimagasló használati értékkel – még a legnehezebb körülmények között is!

Ádám és Társa Kft.

Hogyan előzhetjük meg a belvíz kialakulását? Először is le kell vezetni a felesleges vizet a területről! A belvíz elleni védekezésre számos eszköz rendelkezésünkre áll, melyek két típusra bonthatóak – felszín feletti, és felszín alatti eszközökre. A felszíni belvíz elleni védekezésre ajánlott a réselő, árokásó (Dondi), a csatornanyitó eke (Alod Biagioli), a vápakészítő (V-Wign) és az átemelő szivattyú (Pennacchio).

Dondi

Dondi réselő

szivattyú

Pennacchio átemelő szivattyúk

A felszín alatti belvíz elleni védekezésre vakond-drénezés (Rosetto), dréncső fektetés (AFT 100, Soil-Max), dréncső tisztítás (Homburg), csatornatisztítás (Ferri) a legjobb módszer.

dréncső

dréncső

AFT 100 dréncső fektető

dréncső fektető

Soil-Max dréncső fektető

A leggyorsabb megoldás a felázott területeken betakarításkor a gumihevederes járószerkezet vagy gumibetétes lánctalp használata. (Poluzzi)

gumihevederes járószerkezet

Poluzzi gumihevederes járószerkezet

Ne feledkezzünk meg arról, hogy fontos a gabona minőség és fertőzöttség szerinti elkülönített betakarítása és megfelelő tárolása.

Deraland Kft.

Sajnos az éghajlat változásából adódó időjárási szélsőségek negatív hatásai egyre jobban érintik a magyar mezőgazdaságot is. Különösen fájó, ha az a betakarítást is érinti és veszélyezteti. Ilyen helyzetekben olyan megoldást kell választanunk, ami adott körülmények között lehetővé teszi a betakarítást, táblán történő közlekedést a lehető „legkíméletesebb” módon.

gumiheveder

A hevederes szerkezet sokat segíthet, de túlzottan nedves talajviszonyok között ne menjünk rá a talajra.

Arra kérünk minden gazdálkodót, tartsuk szem előtt mindig, hogy kerüljük a nedves, erősen felázott, vízzel elöntött talajon történő munkavégzést, mert minél nedvesebb a talaj, annál alacsonyabb annak hordozóképessége, és annál gyorsabban szenvedhet káros talajtömörödést, még gumihevederes járószerkezet esetén is.

A Deraland Kft. importőrként ehhez tud segítséget adni a gazdáknak az általa forgalmazott ZUIDBERG gumihevederes járószerkezetek alkalmazásával, amiket Magyarországon viszonteladói hálózaton keresztül értékesít. A ZUIDBERG TRACKS járószerkezeteket gyárt háromféle hevederszélességben (61/76/92 cm), pozitív hajtásrendszerrel és 2,3 vagy 4 bogie-s támasztógörgő kialakítással traktorokhoz, kombájnokhoz és önjáró szecskázókhoz, valamint minden olyan önjáró géphez, ami nagy üzemi tömeggel rendelkezik.

kombájn

A ZUIDBERG TRACKS járószerkezeteket gyárt háromféle hevederszélességben (61/76/92 cm).

A gumihevederes járószerkezetek alkalmazása maximális felfekvési felületet biztosít a gép szélességének minimális mértékű növelése mellett, vagy a szélességi méret növelése nélkül. A nagyobb felület jobb nyomáseloszlást is eredményez, így a nagy tömegű járművek talajon való közlekedését is lehetővé teszik, a talajszerkezet megóvása mellett javítja a gép terepjáró és vontatási képességét. A hosszában növekvő felfekvési felületnek és ezáltal a lényegesen több kapaszkodóköröm kapcsolatnak köszönhetően nagyobb vonóteljesítmény átvitele is lehetséges.

gumiheveder

A jobb nyomáseloszlás a talajszerkezet megóvása mellett javítja a gép terepjáró és vontatási képességét.

Nagy Tamás, marketing menedzser – KITE Zrt.

A nagy mennyiségű leesett csapadék után, milyen eszközökkel tudjuk betakarítani az adott kultúrákat?

Az év eleje országos szinten aszályokkal indult, amit az elmúlt néhány hétben túlzott csapadékmennyiség követett. A túl sok csapadék nem csak magukra a növényekre van káros hatással (betegségek, nedvességtartalom, ledőlt termény), hanem ezen felül a betakarítást is megnehezíti a táblák rossz megközelíthetőségével, illetve a betakarítás során a felázott, sáros talajon történő haladás nehézségeivel.

Ezekre a problémákra a John Deere kombájnok az alábbi megoldásokat kínálják:

Összkerék hajtás: a sáros talajon történő haladásban az összkerékhajtású gépek nagy előnyben vannak kétkerék meghajtású társaikkal szemben, mind a könnyebb haladás, mind a gép jobb irányíthatósága miatt. Az összkerék hajtás a már meglévő kombájnokra is felszerelhető.

ProDrive hajtás: A John Deere által kidolgozott és sokak által jól ismert egyedi ProDrive hajtásrendszer az automatikus, terhelés alatt kapcsolható sebességváltásnak köszönhetően, a teljes sebességtartományban folyamatos állítási lehetőséget biztosít a gépkezelőnek. A hagyományos sebességváltóval szerelt kombájnoknál nagyobb szállítási kapacitású hidraulika szivattyút tartalmaz, amelynek köszönhetően a kombájn jelentősen nagyobb nyomatékkal bír.

John Deere hevederes kombájn

A John Deere kombájnok számos lehetőséget kínálnak a csapadékos időben végzett betakarításra

A ProDrive hajtás magában foglalja az automata terhelésszabályozó HarvestSmart rendszert, valamint egy elektro-hidraulikusan kapcsolható automata differenciál zárat is, a kombájn kapacitásának maximális kihasználhatósága érdekében, akár rossz talajadottságok esetén is.Segítséget jelenthetnek még a talajnyomást csökkentő szélesebb gumiabroncsok, vagy mind a gyári, mind az Alkatrészkereskedelmi üzletágunkon keresztül utólagos opcióként, különböző szélességekben elérhető hevederes járószerkezetek.

Kecskés Zsolt, Kiemelt Szolgáltatás-Értékesítési Igazgatóhelyettes – KITE Zrt.

Hogyan előzhetjük meg a belvíz kialakulását?

Az egyre szeszélyesebbé váló klímánk (hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, hosszabb ideig tartó esőzések, gyors hóolvadás), valamint a talajtani és domborzati sajátosságoknak köszönhetően gyakran kell számolnunk vízkárokkal a növénytermesztésben. Hazánk területének 45%-a belvízzel veszélyeztetett, amely elsősorban a lefolyástalan, síkvidéki területeket érinti.

Ez a felszíni víztöbblet ugyan időszakosan jelentkezik a belvíz által veszélyeztetett mezőgazdasági területeken, ugyanakkor tartósan megjelenő és nagy területekre kiterjedő hidrológiai jelenség. Ha napokig fennáll a terület extrém vízbősége, a mezőgazdasági munkák elvégzésének idejét nagy mértékben befolyásolja.

KITE

Wolverine Extreme munka közben

A belvíz elleni védekezés egyik fontos eszköze az okszerű agrotechnika (pl. periodikus mélyművelés, kémiai talajjavítás, stb.), amely a terület vízgazdálkodási tulajdonságait javítja, ezzel csökkenti a belvíz kialakulásának kockázatát. Az agrotechnikai beavatkozásokon túl hatékony segítséget nyújtanak a műszaki megoldások (felszíni vízelvezetés, talajcsövezés).

A KITE Zrt. felszíni vízelvezetési megoldása domborzati információkon alapul. Precíziós gazdálkodási szaktanácsadóink folyamatos kapcsolatban vannak partnereinkkel, így a szükséges kiegészítő információkat (tábla melletti csatornák és dűlőutak elhelyezkedése, a táblán belüli mesterséges objektumok pozíciója, helyi specifikációk) folyamatosan begyűjtik, majd átadják a tervezéshez. A belvízzel veszélyezetetett tábla 3D adatai és a tábla sajátosságainak felhasználásával megtervezzük a káros felszíni víztöbblet elvezetésére szolgáló – erő- és munkagépek számára átjárható – vápákat, majd a Wolverine Extreme munkagép segítségével kialakítjuk a vápákat.

A kivitelezés hatására nem csak a vízzel korábban közvetlenül borított táblarészek, hanem az azzal határos részek is eredménnyel művelhetővé válnak.

Az Agroinform.hu Piacterén rengeteg kombájn, kombájntartozék és egyéb betakarítógép-ajánlatot találsz. Nézz körül!

Ha pedig kérdésed van, vagy megosztanád tapasztalataidat a többi gazálkodóval, próbáld ki a Fórum rovatot, ahol egy nagyon aktív fórumozó közösségel beszélgethetsz.