Az egyik oldalon ott vannak a kézenfekvő előnyök, hiszen egy robotpilóta-rendszerrel jelentős, 5-10% műtrágya, növényvédő szer és vetőmag is megtakarítható. Ráadásul sokkal kényelmesebbé, könnyebbé teszi a traktoros munkáját, hiszen nem kell folyamatosan az ideális nyomvonalhoz korrigálnia, így figyelmét a munkaeszközre, a munka minőségére fordíthatja.

kép

Egy robotpilóta nem fárad, így a műszak végén is ugyanazt a minőséget adja, amit az első órában. RTK-korrekcióval gyakorlatilag átfedés és kihagyás nélküli munkavégzés érhető el, így kevesebb idő alatt több munkát tud elvégezni. A területteljesítmény növekedésének köszönhetően pedig alacsonyabb lesz a gépköltség, kevesebb a gázolaj-felhasználás.

Míg a másik oldalon az egyszeri kiadások szerepelnek. Ami nem is biztos, hogy egyszeri, mivel részletekben, illetve lépcsőzetesen is meg lehet vásárolni a robotpilóta-rendszer elemeit. A kis- és közepes gazdaságokban jellemzően első lépésként egy sorvezetővel indítanak, ami már továbbfejleszthető. Jelentős megtakarítás érhető el ezekkel is az inputanyagokon az első évben, így a következő szezonban akár már ebből a megtakarításból fedezhető egy robotpilóta fejlesztésének az ára.

Újabb lépésként pedig antennafejlesztéssel a rendszer 2-3 cm-es RTK-szintig is fejleszthető, így már a precíz munkát igénylő feladatok, pl. vetés, kultivátorozás is elvégezhetők a robotpilóta segítségével.

Megkértünk pár több évtizedes múlttal rendelkező gazdálkodót, mondják el, miért pont LD-Agro robotpilóta-rendszert vásároltak!

Aranybulla Mg. Zrt., Stéger Andor, Székesfehérvár-Kisfalud
Készülékek: LD-Agro SteerReady Drive RTK, 2 db LD-Agro UniDrive RTK

„2015-ben a robotpilóta-rendszerrel elsődleges szempont a talajkímélés, illetve a kiszórandó anyagoknak a nem elpocsékolt kijuttatása volt. A megnövekedett területteljesítmény-elvárások – legyen az növelt sebesség vagy szélesebb munkagép – miatt a pilóta már nem látta, milyen messze szórt, illetve hová is kellene visszafordulnia.

kép

A műtrágyaszórással kezdődött, majd a vegyszerezéssel folytatódott. Időközben a 2 cm-es pontosság hamar bebizonyította, hogy a vetést is könnyebbé tehetjük. Nem beszélve arról, hogy poros körülmények között történő használatkor az ember a saját nyomjelzőjét sem látja. A növényvédő szereknél minden évben hangsúlyosan felmerül az éjszakai használatra vonatkozó engedély kérdése; ez gyakorlatilag okszerűvé és elengedhetetlenné teszi ezen eszközök használatát.

Mára eljutottunk oda, hogy munkáinkat fogásban tudjuk végezni, azaz kímélni tudjuk mind az erő-, mind pedig a munkagépet attól, hogy önmaga mellé kelljen visszafordulnia. Nem utolsósorban említeném a pilóta stresszmentesítését, azaz a figyelemmegosztásának a csökkentését."

Lécser Krisztián E. V., Regöly
Készülék: 2 db LD-Agro UniDrive RTK

kép

„Az első UniDrive-rendszert még 4 évvel ezelőtt vásároltam, de már korábban is volt LD-Agro sorvezetőm. Azóta minden évben valamit fejlesztek, mert minden munkaműveletnél használni tudom, a talajműveléstől kezdve a vegyszerezésen át a vetésig. A fejleszthetősége és rendkívül könnyű átszerelhetősége miatt tökéletes választásnak bizonyult az LD-Agro. Most már 2 gépen is van robotpilóta, a harmadikon pedig egy LD-Agro sorvezető a műtrágyaszóráshoz.”

Dr. Bozsik Imre E. V., Cserkeszőlő
Készülék: LD-Agro UniDrive RTK

kép

„Elsősorban mi a vetéshez kerestünk nagyon pontos robotpilóta-rendszert. Nem a legjobbak a földek errefelé, rengeteg bajunk volt a nyomjelzőkkel.

Az LD-Agro robotpilóta nélkül is egyenesnek tűntek a sorok, de korántsem voltak egyenesek. Most nyomjelző nélkül sokkal pontosabban tudunk dolgozni. Sorközművelésnél is nagy segítség, sokkal könnyebben „beletalálunk” a sorba.

Ráadásul ha szűk fordulókat kell venni, korábban mindig tolatgatni kellett, ami jelentős taposást okozott. Most már akár minden harmadik sorra is fordulhatunk, mégis pontosak lesznek a csatlakozó sorok. Pontossága miatt remek választás volt az LD-Agro robotpilóta.”

Molnár Csaba E. V., Boldva
Készülék: LD-Agro UniDrive

kép

„A robotpilóta kiválasztásánál a legfőbb szempont az egyszerű kezelhetőség volt. Fontos volt továbbá az ingyenes kipróbálási lehetőség is, mely során teljesen meggyőződhettünk a rendszer használatáról. Legtöbbször talaj-előkészítésre használjuk, kombinátorozáshoz, tárcsázáshoz, grúberezéshez is. Idén vettünk egy komolyabb vetőgépet, ezért gondolkodunk az RTK-s rendszeren, hogy használhassuk vetésnél is.”

Bővebben az automata kormányzásról, a robotpilótáról, a permetező szakaszolóról, a precíziós gazdálkodásról, a precíziós mezőgazdaságról, a precíziós növénytermesztésről itt olvashat!

 

Kocsis Árpád
Termékszakértő
kocsis.arpi@agrogazda.hu
+36 70/342-3887
Agrogazda.hu Mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650; Mobil: +36 70/618-6225 
Web: www.agrogazda.hu; E-mail: info@agrogazda.hu

Agrogazda