Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag- és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

A Gravetti Kft. 2016-tól foglalkozik az ELHO gépek forgalmazásával, gondoskodik a gyár méltó képviseletéről. Az ELHO gyár által fejlesztett Scorpio 550 típusú kőmentesítő gép új fejezetet nyit a köves, sziklás területek javításában. A Scorpiot úgy fejlesztették és gyártották, hogy a legextrémebb sziklás területeken is megállja a helyét.

A gépet elsősorban Finnország nyugati partvidékén használják, ahol a szárazföldi jég elvonulása után nagy mennyiségű szikla marad vissza. Akinek a területei kövesek, tudja, hogy mennyi kárt okozhat ez a talajmunkák, a vetés és a betakarítás alkalmával is. Nem csak a művelő eszközök, a gépek alkatrész- és javítási költségei, hanem az állásidő is hatalmas terhet jelent.

A gép tervezésekor a legfőbb szempontok a hatékony kőmentesítés, a nagy munkaszélesség, egyszerű megbízható működtetés és a tartósság voltak.

A teljesen hidraulikus meghajtás biztosítja, hogy a teljesítmény mindig a munkavégző egységek igénye szerint oszlik meg. A hidraulikus meghajtás biztosítja egyúttal, hogy a mozgó egységek blokkolása esetén ne következzen be az egységek törése, sérülése.

ELHO

A teljesen hidraulikus meghajtás biztosítja, hogy a teljesítmény mindig a munkavégző egységek igénye szerint oszlik meg.

A nagyméretű, erősített felszedőkarok rugalmas beépítésük miatt minden irányban el tudnak mozdulni. A karok blokkolása esetén a rotor visszafelé is forgatható, ezzel megelőzhető a karok törése.

A gép rostájának acélrúdjai cserélhetők és leszerelhetők, a rudak távolsága 40 – 110 mm lehet. Minden második rúd rögzítési pontja magasabban van, ami megelőzi a kövek beékelődését. A kopásnak kitett gépelemek Hardox® acélból készülnek. A rotorok csapágyai acélcsőbe építettek, ami megnöveli a teherbírásukat. A terelőrotorok forgásiránya szintén változtatható, és a fogak elhelyezése megakadályozza a kövek beékelődését a rotor és a keret közé.

ELHO

Minden második rúd rögzítési pontja magasabban van, ami megelőzi a kövek beékelődését, a rotorok csapágyai acélcsőbe építettek, ami megnöveli a teherbírásukat.

A Scorpio 550 nagy méretű tartállyal szerelt, 2,7 magasságban levő billentési ponttal. A tartály hátsó fala szintén segíti a föld további kirostálását. A Scorpio alapkerete különösen erős kialakítású, tandemtengellyel szerelt, hidraulikus teleszkópos vonórúddal, ami egyúttal ütközésvédelemre is szolgál.

A gép elakadásakor a vonórúd munkahengeréből a magasságállító hengerekbe áramlik az olaj, amelyek így kiemelik a gép elejét. Az automata munkamélység-állítás természetesen hidraulikusan vezérelt. A munkamélység két fokozatban állítható, a kezelő igényeinek megfelelően.

ELHO

A Scorpio 550 nagy méretű tartállyal szerelt, 2,7 magasságban levő billentési ponttal.

A Scorpio 550 nem kizárólag szántóföldek kőmentesítésére alkalmas, egyaránt használható utak építésekor, más jellegű mezőgazdasági ültetvények (pl: szőlő, gyümölcs) telepítésekor, zöldterületek első mezőgazdasági művelésbe vonásakor is.

Műszaki adatok:

 • Önsúly (kg): 5800
 • Munkaszélesség (mm): 5500
 • Felszedhető kövek mérete (mm): 25-400
 • Kőgyűjtő tartály (hasznos) térfogata (m3): 1,5-2,0
 • Felszedőkarok száma: 16
 • Billentési magasság (m): 2,7
 • Haladási sebesség (km/h): 1-7
 • Teljesítményigény (LE): 100 + Olajigény (l/min): 85
 • Futómű: tandem - 500/60-22,5
 • Terelőrotor támasztókerék méret: 26x12.00-12
 • Felszedőrotor visszafelé mozgatás: széria
 • Terelőrotorok visszafelé forgatás: széria
 • Automata munkamélység-állítás a terhelés mértékének megfelelően: széria

Nagy László
+36/30-992-6830
nagy.laszlo@gravetti.hu

Tatár Kálmán
+36307050687     
tatar.kalman@gravetti.hu

Web: http://www.gravetti.hu
FaceBook: https://www.facebook.com/gravettikft