Ebben az évben a bolognai EIMA 2022 kiállítás programjainak az egyik, ha nem a legfontosabb eseménye volt a Tractor of the Year díjátadása. A 2023-as év győztesei a következők:

1. A legsokoldalúbb (Best Utility) traktor díját idén a MCCORMICK X6.414 P6-Drive hozta el.

McCormick traktor

MCCORMICK X6.414 P6-Drive – fotó: tractoroftheyear.org

Az új McCormick X6.414 P6-Drive egyik fő erénye a saját gyártású, robotizált PowerShift P6-Drive váltó, amely 6 PowerShift fokozatot kínál 4 fokozatban és 40 + 40 fokozatot, ha kúszóművet szerelnek rá. A McCormick High Visibility fülkéjének megkülönböztető jellemzője a mechanikus felfüggesztés, amely a független felfüggesztésű első tengellyel kombinálva tovább javítja a vezetési kényelmet. A fülke kiváló minőségű, autóipari eredetű anyagokból készült.

Ugyanez, a formatervezésre és funkcionalitásra fordított figyelem az ergonomikus kialakítású, 12 hüvelykes érintőképernyős monitorral és multifunkciós joystickkal ellátott vezérlőegységeken is megmutatkozik.

A McCormick átültette a profi szántóföldi technológiát a sokoldalúan használható traktorok szegmensébe, felismerve a gazdák precíziós technológiák iránti igényét.

2. A legjobb specifikus (Best of Specialized) traktor a NEW HOLLAND T4.120 F modell lett.

New Holland traktor

NEW HOLLAND T4.120 F – fotó: tractoroftheyear.org

A New Holland T4.120 F modell esetében a Stage V emissziós szint teljesítéséhez szükséges összes egység a motorháztető alatt található és nem befolyásolja a traktor méretét vagy a fülkéből történő kilátást.

A tervezési koncepció közvetlenül a New Holland magasabb kategóriáiból származik, a legérdekesebb jellemzők között találjuk; a szabványos síkpadlós fülkét, a felfüggesztéssel rendelkező első tengelyt; a szegmens legalacsonyabb zajszintjét a fülkében; VIS képernyőt a New Holland magasabb kategóriáiból; frissített hidraulika specifikációt, amely Power Beyond csatlakozást és HER-t kínál. A fedélzeti elektronika készen áll a Telematika és más fejlett funkciók és az automatikus vezetés csatlakozására.


3. A legfenntarthatóbb (Sustainable Toty) díjat a JCB Fastrac 4220 iCon traktornak ítélte a zsűri.

JCB traktor

JCB Fastrac 4220 iCon – fotó: tractoroftheyear.org

A JCB Fastrac iCon a nagy méretei ellenére nagyon mozgékony, köszönhetően a számos kormányzási lehetőségnek, beleértve a "rák" üzemmódot, amely a traktort nehéz terepen is mozgékonnyá teszi. A GPS rendszerek és az integrált csatlakozási szolgáltatások, mint például a flottakezelés és a prediktív karbantartás új szintet képviselnek, mindez együtt jár azzal, hogy a JCB coaching szolgáltatást nyújt, amely lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy a traktort a saját igényeihez igazítsa.

A teljes "hardver + szoftver" csomag mélyreható optimalizálása hatékonyabbá, biztonságosabbá, kényelmesebbé, teljesen rendszerbe kapcsolttá és megbízhatóbbá teszi a gépet és pozitívan hat a TCO és a fogyasztási költségekre is.

Végül, de nem utolsó sorban, a maximális sebesség (ahol megengedett), közúton akár 60 km/óra is lehet, ez pedig kevesebb vonulási időt és több szántóföldi munkaidőt jelent.

4. Az abszolút nyertes, a Tractor of the Year 2023 cím viselője pedig a FENDT 728 Vario lett!

Fendt traktor az Év Traktora győztese

FENDT 728 Vario – fotó: tractoroftheyear.org

Főbb jellemzői közé tartozik a vadonatúj 6 hengeres, 7,5 literes AGCO-Power motor, amely maximális teljesítménye 283 LE. A motor minden körülmények között képes az akár 20 LE extra teljesítményre. Kiemelendő az új sebességváltó, az új hidraulikus- és hűtőrendszer és a biztonságos légszűrés a fülkéhez (4. kat.). Fontos újdonság, hogy külön hidromotorok hajtják az első és hátsó tengelyeket, állandó, automatikusan szabályozott összkerékhajtást lehetővé téve a legjobb vonóerő érdekében. Kanyarodáskor, a fordulási sugár akár 10%-kal is csökkenthető.

Az új tulajdonságok között találjuk továbbá a Fendt iD alacsony sebességű koncepciót, az intelligens VarioDrive, integrált abroncsnyomás-szabályozó rendszert, a kiváló manőverezőképességet, nagyon kedvező teljesítmény/tömeg arányt, az új generációs rakodószerelékeket, az új prémium vezetőülést és a Fendt "on & offboard "digitális FendtONE univerzumot.

Forrás: www.tractoroftheyear.org