A 78. OMÉK kiállításon járva betértünk az Agromatic Automatizálási Kft. standjára – és rögtön megpillantottuk az RTK-mindenkiNET plakátját.

Miért jó, hogy ennyi RTK hálózat van ma Magyarországon? – kérdeztük videós riportunkban Nagy Bencét, a társaság ügyvezetőjét.

"Nem mondanám, hogy az egy jó állapot, hogy ilyen sok RTK hálózat van Magyarországon – ez inkább egy szükséges rossz."- nyilatkozta Nagy Bence.

"Ha megnézzük az RTK hálózatok történelmét, akkor látszik, hogy az első, az állami RTK hálózat, amit anno a FÖMI nyitott meg a mezőgazdasági szereplők részére, ma is a legfejlettebb technológiailag, mert ott működik a hálózatos RTK megvalósítása. Ez a rendszer ma FARMRTK néven fut.

Az elmúlt, körülbelül 5 évben, szinte minden GPS forgalmazó abból próbál marketing- és szolgáltatási előnyt kovácsolni, hogy neki is van már RTK hálózata.

Mi nem álltunk be ebbe sorba abból a szempontból, hogy nem saját hálózatot hoztunk létre, hanem összefogtuk azokat az embereket, akiknek már volt egy hálózat megalapításához szükséges bázisállomásuk. Ezért hívjuk a mi rendszerünket közösségi RTK hálózatnak."

– Miért jó egy gazdának, ha belép ebbe a rendszerbe a saját eszközével?

"Mi levesszük a terhet a tulajdonosok válláról az üzemeltetéssel kapcsolatban. Egy dolog megvásárolni egy ilyen bázisállomást – és más dolog üzemeltetni azt.

Miért ne engedném meg, hogy más is használja a hálózatomat, ha ez nekem nem jelent sem extra terhet, sem extra költséget? Miért ne mondjak igent erre a konstrukcióra, ha a saját embereim helyett a Trimble hazai márkaképviselete felügyeli az eszközt 0-24 órában? – mi ezeket az elveket valljuk.

Milyen érvek szólnak egy gazda számára az RTK – mindenkiNET hálózat mellett?

"Először is, műszaki megoldásában nem igazán tér el a legtöbb hazai RTK hálózattól. Ugyanakkor

nálunk sokkal olcsóbb lesz hosszútávon fizetni az éves fenntartási díjat.

Az ár a modemben használt SIM kártya mennyiségétől függ, ami 1 kártya esetén évi 25 000 Ft.

– Nem kell csodálkozni, ez nem elírás, hiszen nálunk valóban évi 25 000 Ft-ért lehet ma RTK korrekcióhoz jutni.

Ez az az információ, amit sokan egy eszköz beruházásnál elfelejtenek figyelembe venni.

Beruházás esetén nem csak a pillanatnyi beruházási értéket érdemes megfigyelni az árajánlatok összehasonlításánál, hanem annak a fenntartását is.

Lássunk egy példát:

A GPS 1,8 millió Ft-ba kerül, első évben ingyenes RTK korrekcióval, amelyhez a második évtől évi 200.000.- Ft az előfizetés.

Ezzel szemben az Agromatic Kft. GPS rendszere 2 millió Ft-ba kerül, első évben ingyenes RTK korrekcióval és a 2. évtől évi 25.000.- Ft-os díjjal.

Melyik rendszer az olcsóbb? Első ránézésre az első rendszer, de ha átgondoljuk – mondjuk 3 évre vetítve, akkor az első esetben 2,2 millió Ft-ot költünk az első 3 évben.

Nálunk, a második opció esetében ezzel szemben csak 2 millió 50 ezer forintot költünk, tehát 150.000.- Ft tiszta haszon jár az átgondolt választásért cserébe."

Az sokféle RTK hálózat közül nem könnyű a választás, hallgassunk az eszünkre és a pénztárcánkra! – fotó: Agroinform.hu

– Mi a legfontosabb különbség, amiben az Agromatic Automatizálási Kft. eltér a többi GPS forgalmazótól?

"Nálunk a GPS eszközök nem egy eladási extraként jelennek meg az erőgép- vagy a munkagép értékesítések mellett.

Mi csak és kizárólag GPS alapú mezőgazdasági megoldásokat értékesítünk.

Mindezt egyetlen fő céllal tesszük, hogy a gazda által megálmodott irányt az eszközök maximálisan kiszolgálják, minden fölösleges befektetés nélkül.

Én azt is meg szoktam mondani egy tárgyalás során, ha a véleményem szerint az adott üzemméret tükrében felesleges, vagy nem megtérülő az, amit a gazda meg szeretne vásárolni. – Természetesen a másik oldalt is jelezni szoktam, ha túlságosan alul-dimenzionálják a megvásárolandó eszközparkot.

Azok a termelők, akik engem keresnek fel, nem csak egy árajánlatot kaphatnak, hanem beruházási, fejlesztési irányt is mutatok számukra. – Ezek után pedig mindenki szabadon dönthet a sok árajánlat közül.

– Az őszi munkák derekán mit üzen a gazdáknak, akik egy lehetséges beruházás előtt állnak?

"Beruházás előtt érdemes alaposan körülnézni, beszélgetni a megoldásokról. Szeretettel várok mindenkit egy szakmai konzultációra, mielőtt döntene!"