Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködésben szerdán és csütörtökön rendezte meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást. A szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt. Az érdeklődők nemcsak szabadtéri kiállításon csodálhatták meg a legújabb erő- és munkagépeket, azok működését is megismerhették munka közben, a Gépshow keretében. Hoztunk néhány videót és sok-sok képet a kiállításról, melynek újdonságairól e helyütt most szót is ejtünk – a teljesség igénye nélkül, hisz a kínálat óriási volt.

Nagy érdeklődést váltott ki a dán Agrointelli Robotti autonóm mezőgazdasági traktora, melyet a hazai forgalmazó, az evo-farming Kft. hozott el a kiállításra. A Robotti elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő gazdaságok számára jelenthet alternatívát, számos munka elvégzésére képes, ebből fakadóan olyasmit is rábízhatunk, amit egyébként mi nem szívesen végeznénk, mert például lassan lehet vele haladni.

agrárgépshowA Claas Lexion 7700 Montana GEN I – fotó: Horváth Attila

Az Axiál egyebek közt egy különleges "hegyi" kombájnt hozott el a Claas-kínálatból a kiállításra, a Claas Lexion 7700 Montana GEN I-et. A gép ez alkalommal egy Convio 930-as vágóasztallal volt látható, a típus tervezésekor a Claas konstruktőrei elsősorban a lejtős területeken dolgozó gazdálkodókra és bérvállalkozókra gondoltak. A hidraulikus kiegyenlítés a gép mozgását teljes mértékben ellentételezi az oldalirányú lejtőknél 18, a hosszantiak esetében pedig 6 fokig. Az aratógép fontos jellemzői még a POWER TRAC összkerékhajtás és az első tengelyen elektronikusan zárható differenciálmű. Az AUTO SLOPE funkcióval ellátott tisztítórendszernek köszönhetően a hajtásrendszer és a tisztítás teljesítménye is jelentősen javul, a lejtőkhöz való minél jobb alkalmazkodást pedig automatikus beállítások is segítik.

Az Axiál másik újdonsága volt – a hibrid hajtásrendszerű, kormányzott első kerekekkel, hátul pedig gumihevederes járószerkezettel felszerelt AXION 960 TT mellett – a Vervaet önjáró precíziós hígtrágya-kijuttató. Az eszköz univerzálisan használható többek között hígtrágya, fermentációs maradék, komposzt, szilárd trágya és mész kiszórására is felépítménytől függően.

A mozgó gépkapcsolatok közül szintén nagy figyelemre tarthattak számot a precíziós gazdálkodásban, illetve a no till, strip till technológiában alkalmazható munkagépek. Így például a Kverneland iXtrack T4 vontatott permetezőgép, a finn Junkarri D300 F mechanikus direktvetőgép, vagy a 4 soros 2984 Maverick HR Plus strip till munkagép.

Sokakat vonzott az agráriumban mind nagyobb teret nyerő eszköz, a drónok bemutatója, amit az ABZDrone Kft. képviselői, Csuvár Árpád értékesítő és Lénárd Ádám szenior drónpilóta, oktató tartottak, DJI Agras T30, valamint YUNEEC H850 RTK típusú drónokkal.

Képválogatás a rendezvényről (a fotókat Horváth Attila készítette):

Agrárgépshow

Agrárgépshow

AgrárgépshowAgrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow

Agrárgépshow