Ünnepélyes keretek között adott át a Magtár Kft. iskolatraktornak szánt STEYR Kompakt erőgépeket az Agrárszakképzési konzorciumnak és tagintézményeinek. Az eseményre Szekszárdon, a Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikumban és Szakközépiskolában rendezett országos tanévnyitó ünnepségen került sor. A teljes oktatótraktor flotta 24 darab erőgépből áll, amely átadása 7 traktorral kezdődött el – Dr. Nagy István agrárminiszter védnöksége mellett.

traktor

Az első átadásra került iskolatraktorok felsorakoztak a szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum és Szakközépiskola udvarán – fotó: Agroinform.hu

Az eseményen Simonné Szerdai Zsuzsanna, a Déli Agrárképzési Centrum főigazgatója is beszédet mondott, amelyben kiemelte az oktatótraktorok kiválasztása során szem előtt tartott főbb szempontokat.

"Az iskolatraktorokkal fontos szakmai célokat valósíthatunk meg –  ilyenek a jogosítványszerzés, a szántóföldi gyakorlat megszerzése, valamint a digitális kompetenciák elsajátítása.

Az új erőgépek segítségével az oktatási intézményekben elérhető képzési kínálat a gazdaság tényleges igényeinek megfelelően bővíthető lehet. A diákok a szakmai alapismeretek megszerzése mellett, digitális kompetenciájukat is fejleszteni tudják, ezért a munkaerő-piacon ma már alapszinten elvárt digitális tudást a gyakorlatban is megismerhetik."

“Büszkék vagyunk arra, hogy az Agrárszakképzési konzorcium Európai Uniós Támogatású Nyílt eljárású pályázatán a Magtár Kft. által képviselt, több, mint 70 éves traktorgyártási múlttal rendelkező STEYR márka traktorai kerültek kiválasztásra” – mondta el Mikó Sándor, a Magtár Kft. ügyvezetője. “A traktorok működéséhez szükséges műszaki hátteret az egész ország területén a Magtár Kft. szervizszakemberei biztosítják majd. A STEYR gyártóval való szoros együttműködésünknek köszönhetően az iskolatraktorok mellé olyan speciális technológiai csomagot állítottunk össze, amely segítségével számos gyártói extra szolgáltatás támogatja majd a magyar mezőgazdasági szakképző intézmények hatékony oktatási tevékenységét."

Matteo Paraluppi, a STEYR Közép-Kelet európai kereskedelmi vezetője elismerően nyilatkozott az anyavállalat  magyarországi együttműködéséről.

Steyr traktor

STEYR 4085 Kompakt típusú 85 lóerős oktató traktor – fotó: Agroinform.hu

"Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 24 Steyr traktort szállíthatunk a magyar agrár-szakképző intézmények részére. Ennek a tendernek az elnyerése, csak úgy jöhetett létre, hogy professzionális szakembergárdával rendelkezik a Magtár Kft., akikkel egyébként évek óta kitűnő együttműködésben dolgozunk és nagyon büszkék vagyunk a munkájukra. Az oktató traktorok mellé a Magtár szakembereivel közösen egy speciális csomagot is összeállítottunk a szakképző iskolák részére, amelybe többek között három év kiterjesztett gyári garancia, a Steyr gyári S-tech precíziós gazdálkodási technológiája, valamint az oktatók munkáját elősegítő opciók –  például oktatóülés, speciális tükrök- és pedálok is beszerelésre kerültek."


STEYR 4085 Kompakt típusú 85 lóerős traktorok legfőbb jellemzői
  • 4 hengeres, 3,4 l-es Turbófeltöltéses,Viscokuplungos hűtőventilátor, Intercooleres common rail SCR nélküli motorral – A traktorokba épített korszerű, alacsony fogyasztású és környezetkímélő FPT motorok az adott teljesítmény kategóriára jellemző legszigorúbb emissziós előírásoknak is megfelelnek
  • S-CONTROL 2 24/24 szinkronizált HI-LO váltó 24 előre, 24 hátrameneti fokozatú váltó 3 tartományban 4 szinkronfokozattal, POWER-SHUTTLE terhelés alatti irányváltóval és elektro-hidraulikus 2 fokozatú osztóművel (HI-LO) – A hajtásrendszer kialakítása kitűnő átmenetet képez a régi és új között, lévén a 24×24 sebességes váltó hagyományos szinkronfokozatait terhelés alatt kapcsolható PowerShuttle irányváltó és egy terhelés alatt elektronikusan kapcsolható PowerShift fokozat egészíti ki.
  • A traktor az elektronikusan kapcsolható összkerékmeghajtás, valamint a szintén elektronikusan kapcsolható első és hátsó differenciálzár
  • Sebességtartomány 0,78–40 km/h – alkalmas a szántóföldi munkaműveletekhez, valamint vontatás és akár országúton történő szállításhoz is

A traktorok kialakítása megfelel az oktatási követelményeknek, segíti a T-kategóriás jogosítvány megszerzését:

  • oktatói pótüléssel
  • oktatói pedálokkal
  • oktatáshoz alkalmas visszapillantó tükörrendszerrel.

A modern erőgépekkel kapcsolatos tudás mellett a precíziós gazdálkodás köré épülő digitális-technológiák ismeretével is felvértezik a diákokat:

  • a traktorokba épített Steyr S-TECH 700 típusú érintőképernyős ISOBUS kompatibilis vezérlő monitorral
  • a legmodernebb automata kormányzási rendszerrel.