Mit csinálnak az apák a munkahelyen például egy Fendt traktorban?

Teljesítményt adnak le - mondhatnánk, amikor nehéz talajmunkát végeznek pl. szántanak. vagy amikor a Teljesítmény Leadó Tengelyen keresztül ad le teljesítményt a traktor. Mindkét esetben a teljesítmény a lényeg, vagy számít az is, ami a háttérben van?

Ahogy azonban az apák közül is az egyik jobban, a másik kevésbé jól tudja kezelni, nevelni a gyerekét, úgy a traktorok sem egyformák – sem kezelésüket tekintve, sem az általuk végzett eredményt tekintve. A következőkben egy áttekintést kaphatnak arról, hogy a Fendt traktorok teljesítmény leadó tengelye mitől „Fendt” és mit várhat a kezelője, akár édesapa akár nem.

Mekkora teljesítmény vehető le a Fendt TLT-n? Mivel a TLT-csonkig mindössze egy fogaskerékpár áttétel található a motor főtengelyétől ezért valamennyi TLT-vel végzett munka kiemelkedően jó hatásfokkal végezhető Fendt traktorral. Ezért is választják sokan kifejezetten a Fendt traktort.

És amikor más hátra fordul…

a gyári Fendt tolt üzemmódnak köszönhetően a TLT alkalmazása még sokoldalúbbá teszi a Fendt traktort. A teljes vezetői környezet (karok, pedál, kormánykerék) pneumatikus rásegítéssel 180 fokban gyárilag megfordítható a traktorban. Kiválóan lehet ennek köszönhetően kommunális eszközöket működtetni, sövényt nyírni, erdészetben irtásokat készíteni, fát aprítani, elektromos távvezetékek alatt nyomvonalat tisztítani, tuskót marni vagy fúrni, aggregátot működtetni, komposzt forgatót meghajtani, hígtrágyát felszívni, árok karbantartást végezni, függesztett silózógép adapterrel dolgozni vagy egyéb speciális munkák esetén jó szolgálatot tehet ez az opció.

Induljunk hát! - mondhatnánk, de nem mindegy hogyan!

Munkagép TLT-re csatlakozásakor borda találkozik bordával. Jó esetben így van ez! Fendt traktornál álló és működő motor esetében is el lehet fordítani a TLT-csonkot, arra az esetre, ha a bordák nem találkoznának. Az Ön traktoránál is így van ez, vagy kínlódik inkább egy kicsit, esetleg le kell állítania a traktort egy munkagép felszereléséhez? Ez kényelem és legfőképp: IDŐ, ami HATÉKONYSÁG!

Azt, hogy milyen fordulatszámmal indítjuk a TLT-t, azt a végzett munka illetve a munkagép határozza meg. Ezt a fordulatszámot a Fendt traktorokban elektrohidraulikus úton választja ki a gépkezelő, miközben lenyom egy fóliabillentyűt. Traktorszériától függően 2-3 fordulatszám áll rendelkezésre.

Ahogy a házasságban is az együttélést megelőzi az ismerkedés, a Fendt traktorokat is meg kell „is-mertetni a munkagéppel a TLT-vel munkák kezdetekor. Mindebből a gépkezelő mit sem vesz észre. Az elektronika az első indítást követően a munkagép forgótömegétől függően fokozatosan indítja a munkagépet. Kímélve ez által a munkagép és a traktor alkatrészeit, növelve azok élettartamát.

Nehéz pillanatokra, amikor a motorfordulatszám hirtelen 1600 fordulat alá esik - fejlesztette ki a Fendt azt a technikai megoldást, mely ilyenkor oldja a TLT kuplungot, ezáltal megakadályozza, hogy a motor lefulladjon és a turbó - kenés nélkül üzemeljen. Ez mintegy nyomatékhatárolóként védi az alkatrészeket is.

Sebesség független TLT fordulatszám

A TLT-vel hajtott gépek munkaminősége jelentősen függ attól, hogy mennyire állandó a meghajtás fordulatszáma. A TLT fordulatszáma (az útarányos TLT kivételével) a motor fordulatszámától függ azzal arányos. A gyakorlatban általában elmondható: ha a motor kisebb fordulatszámon dolgozik (lejtmenetben, kanyarban fordulóban, villanyoszlop vagy más akadály körül, stb.) lassabban forog a meghajtott munkagép is, és ezáltal változik a munka minősége. A Fendtnél ez az általánosítás azonban a Vario hajtómű és a TMS miatt nem igaz. Az optimális munkaminőség érdekében a Fendt traktorok által vontatott munkagépek meghajtásának fordulatszámát rögzíthetjük illetve adott fordulatszám tartományok között tarthatjuk, miközben a traktor sebessége változhat. A bálázót, kaszát állandó fordulatszámmal hajtva a termény állapotát és a talajviszonyokat figyelembe véve választhatjuk meg a sebességünket – és soha nem kell visszakapcsolni (nem is lehet) a gép tartja a TLT fordulatszámot és a tempomaton beállított sebességet.

Teljesítmény - mielőtt elindultunk volna

A Fendt traktor gépkezelője a munkagép ráakasztását és a kardántengely felhelyezését követően azonnal el is indíthatja a munkagépet a sárvédőn elhelyezett kapcsoló – biztonsági okokból hosszabb ideig történő megnyomásával a munkagépet. „Ez van más traktoroknál is” – mondhatják. A Fendtnél azonban mindkét sárvédőről elindíthatják a munkagépet és a terminálban előre rögzített fordulatszámig a traktor felpörgeti a munkagépet. „Miért van erre szükség?”- kérdezhetik. Azért, hogy mire a gépkezelő a traktorba beül – ha egyáltalán beül és nem éppen fát aprít, telepített szivattyút hajt meg, stb. (amikor nem is akar visszaülni a volán mögé) – már a hígtrágya vagy a vegyszer összekeverése a tartályban előbbre legyen.

Hatékonyságot álló helyzetben is lehet javítani! A Fendt épp erre ad önnek esélyt! Gondolja végig mire ad lehetőséget a Fendt technika az Ön munkája során. Milyen új technológiai folyamatokat vezethet be, ha Fendt-technológiát választ.

ECO TLT fordulatszámok a motor jelleggörbéjének maximális nyomatékánál és egyidejűleg a fajlagos üzemanyaggörbe minimumánál. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy alacsony fogyasztás mellett a legnagyobb a munkagép felöl érkező terhelést is leküzdi a traktor – mert ez Fendt fejlesztés, ahol számít az üzemanyagfogyasztás.

Először rutinná válik, de soha nem lesz teher. Miután a gépkezelő már rutint szerez egy gép pl. A Fendt traktor kezelésében, eljön az idő, amikor az ismétlődő feladatokat teherként éli meg az ember. Erre az esetre fejlesztette ki a Fendt a forduló-automatikát az úgynevezett VariotronicTI-t. A gépkezelő a TLT valamennyi vezérlési funkcióját átadhatja az elektronikának, az végzi el az unalmas feladatokat. Például kapcsolja a TLT-t, ki-be. A munkagép kiemelés vagy süllyesztés során az eszköz helyzetétől függően ez az elektronika automatikusan be/ki kapcsolja a TLT – nem kell külön a kezelőszerveket keresni. „Kényelmes” – mondhatják erre Önök. Igen az, és hatékony! A gépkezelőt olyan elektronika segíti, amivel a „fordulók ideje” olyan egyforma lesz, mint a Forma-1-es köridők.

Korlátlan szabadság

Európai traktor gyártók közül is talán a Fendt az egyetlen gyártó, amely a trak-torát már a tervezéskor is mellső TLT-vel és mellső hidraulikus emelőművel álmodja meg. Megvásá-rolható persze valamennyi széria ezen felszereltség nélkül is, de az előrelátó vásárlók, akik több célra kívánják használni a traktorukat és nem csak szezonálisan – a traktorrendelés előtt elgondolkodnak, hogy egy a traktor elejére akasztott munkagép (kasza, toló lap, hómaró, tartály, seprű, kombinált munkaeszköz, …) a traktora kihasználtságát talán tovább javíthatja.

Elgondolkodott Ön már ezen? Van is már talán ötlete, esetleg már tájékozódott is, hogy milyen munkaeszközt lehetne a traktor elejére akasztva annak kihasználtságát tovább növelni?

Ha Fendt-et választott és utólag kívánja felszerelni a gyári opciót akkor is teljes értékű gépe lesz. Ha most áll gépvásárlás előtt és megvásárolja rögtön a géppel ezen opciókat, akkor időt ad magának.

A mellső TLT névleges fordulatszáma 540 (kivéve 800 és 900 Variot) vagy 1000 fordulat lehet percen-ként. A gondos és legfőképp takarékos gazdák számára a Fendt tervezői szezonális mellső TLT kapcsolót is beépítettek, ezzel mechanikailag is szétkapcsolható a mellső TLT meghajtása további üzemanyagot megtakarítva.

Bármikor jöhet egy jó ötlet egy lehetőség… a Fendt traktor univerzalitása - és nem csak a TLT területén – hagy Önnek mozgásteret elképzelése megvalósításához.

A traktorok (TLT-je) között is van különbség, csakúgy mint az édesapák között! Szerethető mindegyik, mégis vannak a teljesítmény mellett más fontos szempontok is.

Ha mindig a megszokottat és megszokott módon tesszük, nem derül ki - kiben és miben mi rejtőzik, legyen szó apákról vagy épp traktorokról.

A túlélőtáborban mi édesapák meggyőződhettünk egymás képességeiről, felkészültségéről és eszköztáráról, miként álltunk a hétköznapi és a nem éppen hétköznapi feladatokhoz.

Tudja Ön mire képes a traktora és Ön, mint édesapa? Próbálja ki magát és traktorát!

Többre vagyunk képesek apák és Fendt traktorok, mint amit megkíván tőlünk a környezet… Szokatlan helyzetekben is, helyt állunk!