Tudjuk, manapság már egy high-tech traktor nemcsak erőgép, hanem egy "okoseszköz" is, és része az internetnek (IoT), elég, ha a felhőalapú szolgáltatásokra és precíziós gazdálkodásra gondolunk. Egyszerre kell a nagy teljesítmény és a legkisebb üzemeltetési költség, versenyt futva az időjárással és az idővel. A fejlesztések eredményeit több elismerés, díj is alátámasztja az elmúlt bő egy év során a márka többi szériájánál.

valtra

Valtra Q széria – fotó: www.valtra.com

Nagypályás gépezet

A Valtra 5. generációs modellpalettája egy teljesen új szériával, a Finnországban tervezett és gyártott Q sorozattal gazdagodott. Ideális megoldás a nagy gazdaságok és vállalkozók számára, akik teljesítményt és integrált intelligens technológiát keresnek a 230-305 LE közötti tartományban, amely a T és S szériák közé illeszkedik a kínálatban.

A formatervezés, alkatrészek és műszaki megoldások, ergonómia, valamint az értékesítés utáni támogatások kombinációja maximalizálja a termelékenységet és csökkenti a költségeket a nagy gazdaságok számára.

A Q sorozat műszaki tartalma alkalmas bármilyen eszközhöz, munkafolyamathoz, legyen szó saját művelésről, betakarításról vagy bérmunkákról.

A hajtáslánc alapját a 7,4 literes, 74 LFTN-D5 típusú, AGCO Power motor és AGCO CVT sebességváltó képezi.

A munkakomfortot tágas, minden irányban jó kilátást biztosító fülke garantálja, amely felfüggesztése elnyeli a rázkódást és rezgéseket.

A díjnyertes SmartTouch felhasználói felületnek köszönhetően minden funkció egyszerűen, könnyen kezelhető, és teljesen illeszkedik a precíziós gazdálkodási megoldásokhoz.

Kulcselem a hajtáslánc

A 7,4 literes motor a legnagyobb lökettérfogatú motor a piacon ehhez a traktorkategóriához, ami a tartósság és üzemanyag-hatékonyság alapja. Maximális teljesítmény már 1850 fordulat/percnél rendelkezésre áll, a maximális nyomaték pedig egyenletes marad 1000-1500 fordulat/perc tartományban. A Valtra EcoPower megoldását a teljes Q széria kínálatban alkalmazták, tovább csökkentve az üzemanyag-fogyasztást. A maximális közúti haladási sebesség már 1500 fordulat/perc fordulatszámmal elérhető.

A motor kalibrálástól függően 230; 245; 265; 285 és 305 lóerős teljesítménylépcsővel választhatók – ami egyben típusszám is –, amelyekhez 1000; 1100; 1200; 1280 és 1280 newtonméter nyomaték tartozik alapesetben. Növelt teljesítményél (Boost) 250; 265; 290 és 305 LE. A hozzájuk tartozó forgatónyomatékok 1100; 1200; 1280 és 1280 Nm. A legnagyobb Q305 esetében a Standard és Boost paraméterek azonosak.

valtra

valtra

Bármilyen munkához, nemcsak szántóföldeken – fotók: www.valtra.com

A Q sorozat elektronikus sebességváltó-vezérlője automatikusan a lehető legalacsonyabb fordulatszámot választja ki a munkához a minél kedvezőbb üzemanyag-fogyasztást érdekében, és ennek megfelelően osztja el a teljesítményt a hidraulika, a mellékhajtás vagy a sebességváltó között. Ehhez elegendő az adott munkához legjobban megfelelő beállítás kiválasztása.

A droop vezérléssel a takarékos és teljesítményorientált működés között választhatunk, hogy üzemanyagot vagy időt takarítsunk meg, a költségtakarékossági preferenciáktól függően.

A Q nem könnyű, de nem túl nehéz 9,2 tonnás tömegével megóvja a talajt a tömörödéstől. A maximális össztömege 16 tonna, ami nagy hasznos terhelhetőséget garantál a megengedett tengelyterhelések mellett. Kialakítása kompakt, relatíve alacsony teljes magassággal és nagy tengelytávval, alacsony súlyponttal, ezért nagyon stabil. Az Aires felfüggesztés a hosszú tengelytávval kombinálva növeli a traktor vonóerejét és csökkenti a traktor megugrását, mert a talajhoz való tapadás megnő, a légrugózás gyorsabban reagál, mint a gyakran alkalmazott hidraulikus felfüggesztés.

Közúti sebességnél az erőátvitel szinte tisztán mechanikusan történik, ami dinamikus, egyenletes gyorsítást és üzemanyag-takarékosságot is jelent. A fülke és az első tengely is légrugós kivitelű, biztosítva a biztos futást és munkakomfortot, akár szántóföldön, akár télen hóeltakarítás közben.

Professzionális megoldások

Nemcsak más Valtra szériák kaptak elismerést, hanem az ergonomikus SmartTouch kartámasz is, remekül áttekinthető, könnyebben használható funkciókkal.

A Valtra Connect telemetriának és a könnyen kezelhető FMIS és Agrirouter feladatmenedzsmentnek köszönhetően bármely flottába beilleszthető. A feladatfájlok tárolhatók, így a feladatok elindításához csak néhány érintés szükséges, a többit az ISOBUS-rendszer végzi.

Az Auto U-pilot funkcióval kombinálva a SmartTurn még inkább megkönnyíti a traktorvezető dolgát, konkrétan a sorvégi fordulókban. Sőt, választhatunk az automatikus fordulási sémák közül a talajtömörödés minimalizálása valamint a sebesség és a hatékonyság növelése érdekében.

valtra

valtra

A Q széria minden elemét a komplex költséghatékonyság jegyében tervezték – fotók: www.valtra.com

A gépek azonban még inkább egyéni, leendő feladatokhoz szabhatók a Valtra Unlimited segítségével. A fülke vagy a traktor színének kiválasztásától kezdve a szántóföldi vagy közúti munkákhoz való speciális átalakításokon át a Valtra ügyfelei valóban a saját igényeikre szabhatják a Q sorozatot.

További lehetőségek például az automatikus központi zsírzórendszer, a központi gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer, utóbbi védi a talaj szerkezetét szántóföldön, és optimalizálja az üzemanyag-fogyasztást aszfalton.

A biztonságos munkavégzést új, integrált LED-es első munkalámpák segítik, egyenletes megvilágítással nemcsak elöl, hanem mindkét oldalon. A nappali menetfény automatikusan bekapcsol, ha a sebesség eléri a 25 km/órát. A telephelyre érve a Follow-me-home funkció a fokozott biztonság érdekében kiszállás után megvilágítja a traktor környezetét.

A Q széria minden elemét a komplex költséghatékonyság jegyében tervezték. A Q széria is a világ egyik legfenntarthatóbb traktorgyárából származik, a finnországi Suolahtiból, amely teljes egészében megújuló energiával működik.

A sorozatgyártás idén ősszel kezdődik, és az első traktorokat októbertől szállítják ki az ügyfeleknek.

Forrás: www.valtra.com