Az országszerte megrendezett kiállítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a pályaválasztás előtt álló 7. és 8. osztályos fiataloknak lehetőségük legyen a különböző szakmákat megismerni, képet kapnak az adott megye munkaerő-piaci szakmai szükségleteiről, a közép- és felsőfokú oktatási intézményeiről, valamint az iskolarendszeren kívüli munkaerő-piaci képzésekről.

Országszerte több helyszínen várták az érdeklődő diákokat – fotó: MEGFOSZ

Ezeken a rendezvényeken helyszínenként több ezer diák vett részt. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége által működtetett „Legyél Te is mezőgépész! program célja, hogy segítse a fiatalok pályaválasztását és országosan minél több rendezvényen megszólítsa Őket és szüleiket.

A szervezők szeretnének leszámolni a szakmát övező hamis sztereotípiákkal – fotó: MEGFOSZ

Meg akarják ismertetni a fiatalokkal a mezőgépész szakma szépségeit és a benne rejlő karrier lehetőségeket. Változtatni szeretnének azon a hamis képen, ami a szakmáról él. A mezőgépészet már első sorban nem egy olajos kétkezi munkát igénylő szakma, hanem egy olyan változatos, komplex hozzáértést igénylő hivatás, amiben szerelési, informatikai és pénzügyi szakértelemre is szükség van.

A kiállítók pályaválasztási tanácsokkal segítették a diákokat a mezőgazdasági szakiskolák standjainál – fotó: MEGFOSZ

A pénzügyi tudatosságra nevelésben játszik nagy szerepet az MKB pénzügyi Csoport, amely a „Legyél Te is mezőgépész!” program  fő támogatója. Az idei évben az eddigi évekhez hasonlóan közel 20 helyszínen vettek részt a MEGFOSZ és az MKB Pénzügyi Csoport szakértői, hogy mind a szakmaválasztásban, mind a pénzügyi döntéseik során segíteni tudják az érdeklődő diákokat a mezőgazdasági szakiskolák standjain.

A Pályaválasztási Napok izgalmassá tételében, a fiatalok tájékoztatásában segítettek és akiknek a rendezők köszönik közreműködésüket.: Agroker Holding Zrt., Agrolánc Kft., Auditker Kft., Axiál Kft., CHH Műszaki Kft., Két-Kata Kft., KITE Zrt., Megazet Kft., Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar.

A fiatalok tájékoztatást kaphattak a szakmában rejlő karrier lehetőségekről is – fotó: MEGFOSZ

Azoknak az érdeklődőknek, akiknek nincs lehetősége a Pályaválasztási Napokon, vagy cégeknél, szakiskoláknál testközelből megismeri a szakmát, további rendezvények, nyílt napok és céglátogatások megszervezésével, valamint a tanulók és szakoktatók számára egyaránt hasznos online oktatási segédanyagokkal segít a szervezet.

További információk: www.mezogepesz.hu