Aggódsz, hogy a takarónövények túl gyengén fejlődnek, alacsonyak és kicsi a lombozatuk? Talán úgy gondolod, hogy így nem valósulnak meg a takarónövények által kínált olyan előnyök, mint például a talaj lazítása? A gazdák hajlamosak azt hinni, hogy csak nagyobb növényeknek fejlődik dús és szerteágazó gyökérzetük.


Erre most rácáfolt a FarmProgress cikke. A talajéletet kutató Dena Anderson talajszondás vizsgálattal kimutatta, hogy még fiatal növények esetében is mélyre nyúlnak a gyökerek.

"Két fontos dolgot tapasztaltam" – jegyezte meg Anderson. – "Egyrészt, hogy a növények gyökereit még másfél méteres mélységben is megtaláltam. S ezek a gyökerek különböző fiatal takarónövényekhez tartoztak, amelyeket július közepén vetettek."Anderson szerint figyelemre méltó, hogy ilyen mélységben takarónövény-gyökereket talált, még viszonylag fiatal állománynál is. A másik fontos felfedezés pedig az volt, hogy szintén a mélyebb zónákban földigiliszták nyomaira, járataira bukkant. Tehát a gyökerek közt még ott is jelen vannak a gyűrűsférgek, melyek tevékenységükkel jótékony hatást gyakorolnak a talajéletre.

Fontos információ, hogy a területet, ahol a vizsgálat zajlott, régóta nem szántották.

Indexképünk forrása: IStock