A Catros rövidtárcsa két sorban elhelyezett, egyenként felfüggesztett 510 mm-es csipkés tárcsáival tökéletesen univerzális eszköz. A tárcsák átmérőjéből és agresszív szögállásából adódóan a talajszelvényt teljesen átműveli a 6-15 cm munkamélység tartományban és megbírkózik a nagy mennyiségű szármaradvánnyal is. Használhatjuk tarlóhántásra, -ápolásra és magágykészítésre is. A két gerendely egymáshoz képesti eltolása excenteres csapokkal állítható, így minden körülményhez egyszerűen be lehet állítani. A tárcsacsapágyak karbantartására nem kell időt és pénzt fordítani, mert olajtöltettel és többszörös tömítéssel rendelkeznek, így a por nem juthat be és nem károsítja a csapágyakat. A talajt az elmunkáló henger zárja le és tömöríti vissza, a henger típusát opcionálisan mindenki saját igényei szerint választhatja ki. Magyarországon a legelterjedtebb a gumigyűrűs hengertípus, mely széleskörű felhasználási területet biztosít legyen szó akár laza homok-, vagy kötött szikes talajról. A gépek fokozatmentes mechanikus vagy opcióban hidraulikus mélységállítással rendelhetőek 3-tól 6m munkaszélességig függesztett vagy féligfüggesztett kivitelben.

Annak, aki mélyebb talajmunkát szeretne végezni, a Cenius mulcskultivátort-családot ajánljuk. Ezek az eszközök függesztett és féligfüggesztett, 3; 3,5 és 4m-es munkaszélességben rendelhetők. Robosztus kapaszárai három gerendelyen lettek elhelyezve, a kapaosztás 28 cm, a gerendelytávolság 75 cm, a vázmagasság 82 cm. Ennek köszönhetően az 5-25 cm-es munkamélység tartományban mindig dugulásmentesen dolgozhatunk. A kapaszárak nyírócsavaros vagy 3D rugós kapabiztosítással (500 kg kioldóerő) rendelkeznek. A kapaválaszték 55-310 mm széles kapákból áll, így minden munkamélységhez kiválaszthatjuk a megfelelő szélességű kapákat, a talajszelvényt akár teljes keresztmetszetében át tudjuk dolgozni.

Cenius 4001-2TS alapművelés-magágykészítés tárcsázott napraforgó-tarlón 22 cm mélységben.

A kapamező után kettesével felfogatott csipkés tárcsák végzik a talaj egyengetését, ezt követi a gumigyűrűs lezáró henger, amely a rögök aprításáért és a megfelelő visszatömörítésért felel.

A fokozatmentesen (csavarorsóval vagy munkahengerekkel) állítható munkamélységnek köszönhetően a Cenius kultivátorcsalád igazán univerzális eszköz, hiszen az alapműveléstől kezdve a magágykészítésig szinte mindenre használható, miközben vonóerő igénye a nehézkultivátorokhoz képest alacsony, 35-55 Le/m. Így egész évben szolgálja a gazdaságot, alacsonyan tartva a költségeket.

Cenius munkája kukoricatarlón

Ha gépeink felkeltették érdeklődését kérem keresse kollégáinkat!

Tóth Ferenc

Termékfelelős

Amazonen-Werke Kft.