Imréék 200 hektáron gazdálkodnak, ennek körülbelül a felében zöldségtermesztéssel foglalkoznak, a másik fele a vetésforgó végett szántóföldi kultúra. 2019-ben léptek egy nagyobbat a precíziós gazdálkodás felé. Korábban is volt kisebb pontosságú sorvezetőjük és automata kormányzásuk, de a tavalyi év elején beruháztak a Trimble technikába.

Axiál

Végtelenül egyszerű a kezelése.

„Nagyon bevált és rendkívüli módon megkönnyítette a gazdálkodásunkat. Sokkal inkább tudunk koncentrálni a traktor mögötti munkagépre, és jobban tudjuk felügyelni, hogy az úgy és olyan módon dolgozzon, ahogy kell” – árulta el előzetesen Imre.

Mielőtt azonban nagyon belemélyedtek volna a fiúk a technológiába, szerettünk volna megismerkedni Imre mezőgazdasági múltjával.

Már a nagyszülők is a zöldségtermesztéssel foglalkoztak, és Imre kicsi kora óta benne volt ebben a forgatagban, majd felnőve folyamatosan azon gondolkodott, hogyan lehet jobban és hatékonyabban tevékenykedni. Végül az egyetemen fogta meg nagyon ez az egész, a Corvinuson gazdálkodási és vidékfejlesztési agrármérnök szakra járt – ahol lehetőség nyílt egy egyéves holland tanulmányútra. Itt érték olyan impulzusok, amelyek jelentősen meghatározták a precíziós gazdálkodás iránti szemléletét, majd onnan hazaérve kezdett komolyabban foglalkozni a témával.

Imre a folyamatos tanulás híve: elvégezte a növényorvosi szakot is mesterképzés keretén belül – fontos számára, hogy ne csak alapjaiban tudja, mit csinál a mindennapokban. Így evidens, hogy a cégük növényvédelméért is ő felel.

AXIÁL: Mivel foglalkoztok?

CS. I.: Zöldségtermesztés a fő profil – zellerben vagyunk a legmeghatározóbbak, de burgonyával és céklával is foglalkozunk. A hollandiai utazás eredményeképpen pedig kuriózumként bazsarózsát termelünk 2 hektáron – holland exportra. Szeretjük, hiszen ez szemmel láthatóan szebb ága a mezőgazdaságnak. Kézzel kell szedni, és bár egyszerre nyílik, de a nyílás elhúzódik, gyakorlatilag három napon keresztül kell végigmenni, hogy biztosan megfelelő állapotban találjuk a virágot.

Axiál

Sokkal könnyebb a munka, és a nap végén, amikor egész nap benne ül az ember a traktorban, kevésbé fárad el, kevesebbet kell koncentrálni.

AXIÁL: Mennyire voltatok „precízek”, amikor belevágtatok a gazdálkodásba?

CS.I.: Semennyire. 5 évvel ezelőtt, amikor Hollandiában voltam, már minden traktorban robotpilóta működött. Hazajövetelem után az első gondolatom az volt: mi miért nem csináljuk ezt, hiszen sokkal szebben, másabban lehet ezáltal dolgozni?!

Az első precíziós eszközünk egy mérleges műtrágyaszóró volt, amelynek megadom, hogy mennyi műtrágyát akarok kijuttatni x méteren keresztül, és kiszámolja, ezt hogyan kell megtennie. Utána vásároltunk egy 10 centi pontosságú automata kormányzást, ugyanakkor a kertészetben nem tudtuk használni, féltünk, hogy a zellerültetésnél, lassú sebesség mellett nem fognak működni a drágább rendszerek – viszont megvettük végül a Trimble-rendszert: és ez tudja! Most már RTK-pontossággal dolgozunk.

AXIÁL: Miért pont a Trimble-t választottátok?

CS. I.: Mert úgy hallottam, ez a legjobb! Mindig az motivál, ami előremutat. Egy olyan eszközt akartam venni, amit 10 év múlva is fogok tudni használni, és nem lesz elavult! A hollandok is ezt használják – tapasztaltam működés közben, ezért mindenképpen ezt akartam.

AXIÁL: Mesélj néhány gondolatot a Trimble-rendszerről, a tapasztalatokról!

CS.I.: A rendszerben rejlő tudást folyamatosan tanulgatjuk, de még most sem használjuk ki, amire ez valóban képes. Utólagosan lett beépítve a kormányzás, azaz ez nem jelentett bonyodalmat, hogy működjön – az elején voltak javítanivaló teendők, de az AXIÁL mindig megoldotta, a lehető leggyorsabban. Nagyon szeretem, végtelenül egyszerű a kezelése – az új gépkezelőnkkel körülbelül 5 percet töltöttem, hogy megmutassam, hogy működik. Ő a nap hátralevő részében önállóan meg tudta tanulni, ami neki szükséges: például hogyan kell egyenest felvenni, hogyan kell egy táblát körbejárni. Kell hozzá egyfajta innovatív szemlélet, de a mai világban ez könnyedén elsajátítható. Android alapú – azaz olyan, mint sokunk telefonja.

AXIÁL

A robotkormányzás nyílegyenes soron vezet.

AXIÁL: Mióta használod az eszközt?

CS.I.: Már több mint 1 éve, a 2019-es szezont már ezzel dolgoztuk végig. Akár a krumpli, akár a zeller ültetésénél határozottan nagy segítség volt: nem kellett arra koncentrálni, hogy egyenesen menjen a gép – tudtuk az eszközt figyelni. A visszatérésben is nagy szerepe volt, hiszen például burgonyaültetést követően fel kell bakhátalni – centiméter-pontosan kell visszamenni ugyanarra a sorra, és ez is felbecsülhetetlen, hogy tudja ezt, nem kell figyelnem, tartom-e a sort, ott mi történik, csupán a mögöttem lévő eszközre figyelek. Zeller esetében ráadásul többször is bele kell menni az ültetés után.

Mindeközben Tamás kollégánk és Imre megérkeznek a szórni kívánt területre – a technika pedig teszi a dolgát. Szép egyenes sorokban dolgoznak. Ők pedig ráérnek tovább beszélgetni.

AXIÁL: Változott-e bármi a gazdálkodásban, mióta Trimble eszközt használtok?

CS.I.: Persze, hogy változott! Sokkal könnyebb a munka, és a nap végén, amikor egész nap benne ül az ember a traktorban, kevésbé fárad el, kevesebbet kell koncentrálni, nem kell ráfeszülni a nyomjelzőre. Sokkal frissítőbb így a klímás fülkében a munkavégzés. Megtakarításban nem számoltam még utána, de nyilván ott például, ahol túl széles a munkaeszköz, nehéz pontosan rácsatlakozni enélkül – ott sok megtakarítás van időben és gázolajban is, hogy nincs mindig fél méter ráhagyva. Kiszámolva ezt egy 40-50 hektáros táblán is akár, az már jelentős megtakarítás. Nagyobb területnél pedig már nem is kérdés, hogy erre szükség van-e, hiszen nálunk, a 200 hektár esetén is kimondható, hogy meg kellett lépni ezt a fejlesztést!

AXIÁL: Milyen pozitívumokat tudnál megemlíteni a rendszerrel kapcsolatban?

CS.I.: Folyamatosak a frissítések, rendkívül gyorsan meg lehet tanulni a használatot. Ha úgy vesszük, egy játszótér az egész. Szeretjük használni.

AXIÁL: Mennyire ajánlanád a Trimble GPS-t másoknak?

CS.I.: Mindenféleképpen, mivel a piacon elérhető termékekkel azonos árszínvonalon található, így ez a tényező sem befolyásol – nem vennék mást. És nem elhanyagolható, hogy van mögötte egy AXIÁL. Ha valakinek van szervizháttere, az az AXIÁL. Ha baj van, akkor azonnal számíthattam rájuk.

A beszélgetésről videó is készült: valóban gondtalanul tudták megvitatni a kérdéseket, a kormányzás tette a dolgát az interjú közben is. Az elvégzett munka minőségére panasz nem lehet – a robotkormányzás is nyílegyenes soron vezetett, de a srácok is tökéletesen oldották meg az interjút.

Fotók: Steinhauser Tamás